Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BISER MORA: Idućeg tjedna u Supetru kreću natjecanja, cooking showovi, slastičarski dvoboji i brojne edukacije

BISER MORA: Idućeg tjedna u Supetru kreću natjecanja, cooking showovi, slastičarski dvoboji i brojne edukacije

Očekuje se rekordan broj sudionika

Jubilarno 20. izdanje Bisera mora, najvećeg kuharskog natjecanja i gastronomskog festivala u regiji, održat će se od 1. do 5. travnja 2025. u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču. Ovaj prestižni događaj okupit će vrhunske chefove, ugostiteljske profesionalce i predavače iz HoReCa sektora te polaznike ugostiteljskih škola i učilišta, a organizaciju potpisuju Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i partneri. Očekuje se više od 1000 sudionika iz više 30 zemalja te tisuće posjetitelja, posebice profesionalaca iz ugostiteljskog sektora na besplatnim prezentacijama i edukacijama uz prethodnu prijavu koju mogu izvršiti na mail adresi: info@skmer.hr. Natjecateljski dio obuhvaća individualna i timska nadmetanja kuhara, slastičara i konobara, dok će popratni program donijeti nacionalne kulinarske prezentacije, stručne masterclassove, degustacije te edukacije o inovacijama u gastronomiji, kao i zabavne programe.

Jedan od ključnih segmenata ovogodišnjeg programa su nacionalne kulinarske prezentacije u kojima će sudjelovati timovi iz Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Italije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije. Francusku kuhinju kroz pripremu sous vide (u vakuumu) jela predstavit će master chef Jovica Đurđević Giorgio iz Swiss Master Chefs Associationa i executive chef u restoranu Wander u Bernu. Ekipa šefova i kuhara iz Rumunjske na 20. izdanje Bisera mora dolazi s tradicionalnim jelima poput haggisa od janjetine i sarmalute, pa i receptima s rumunjskog kraljevskog dvora, kao što su juha od fazana s crnim tartufom, biljnim biserima i raviolima od pastrnjaka. Osim toga, na rumunjskom stolu okupljeni će moći uživati u raznolikom izboru sireva i narezaka uz domaći kruh, te desertima i pićima te zemlje, poput žestice țuică.

Crnogorska kulinarska reprezentacija, predvođena iskusnim chefovima, donosi autentične delicije svoje zemlje uz vina, a slovenski chef Dušan Veršec s timom mladih kuhara izvest će kuharsku demonstraciju tradicionalnih jela kao što su zaseka na heljdinom kruhu s čvarcima, Kraški pršut, teleća obara s vodenim žličnjacima, mengeški bizgec, goveđi medaljoni od jezika u umaku od hrena, heljdina kaša s vrganjima i tartufima uz kušanje slastica. Okuse Bosne i Hercegovine predstavit će sarajevski ZMAJ Tim & Prijatelji kroz slastičarske dvoboje i degustaciju autentičnih jela naših susjeda, dok Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš donosi gastronomske specijalitete južne Srbije. 

'I ove godine očekuje nas predstavljanje projekta 'Otključaj okuse Brača' Turističke zajednice grada Supetra, kojim restorani i konobe pripremaju tradicionalne i moderne verzije otočkih jela kako bi se gostima poslala poruka da Supetar nije samo tranzitna luka, već da ima puno toga neotkrivenog u gastro ponudi. Posebna novost u edukativnom dijelu festivala je radionica 'Umjetnost aquafabe u gastronomiji', koju vodi prof. Anna Radchenko s Državnog biotehnološkog sveučilišta u ratom pogođenog grada Harkiva u Ukrajini', poručuju iz ŠKMER-a.

'Posljednje tri godine istražujem primjenu prehrambenih tehnologija u kružnom gospodarstvu, s fokusom na iskorištavanje aquafabe - nekad prehrambenog otpada, danas funkcionalnog sastojka za sladolede, marshmallowe, biskvite, umake i grickalice', istaknula je Radchenko, koja će demonstrirati praktične primjene ovog inovativnog sastojka od tekućina u kojima se kuhaju mahunarke, a mogu zamijeniti jaja kod pripreme.

Talijani na Biser mora ove godine, nažalost, stižu bez Pavela Marca, lani preminulog ŠKMER-ovog ambasadora za Italiju i vjernog člana od 2009. godine. Njihov ovogodišnji masterclass talijanske kuhinje hommage je tom vrhunskom chefu i jednom od stupova Associazione Cuochi di Trieste, te velikom promotoru talijanske kuhinje, posebice specijaliteta tršćanskog kraja.

Biser mora donosi i niz drugih masterclassova, među kojima se ističu 'Algoritam izrade vinske karte 2.0' s osječkim sommelierom Damirom Zrnom i Tomislavom Panenićem iz udruženja Graševina Croatica, predstavljanje Vinarije Kamnik i Makedonije na temu vrhunskog Vranca, kao i 'The Art of the Tart' s Ivanom Bradarić, pastry instruktoricom ŠKMER-a, koja će predstaviti izradu tartova s preciznim glazurama, geometrijskim oblicima i inovativnim dekoracijama, te 'Konceptni dalmatinski likeri u koktelima' s Jelenom Majić Nosić, glavnom destilerkom nagrađivane vrgorske destilerije Poetica.

Iz Italije stiže i slastičarski majstor Gaetano Italian s masterclassom 'Chocolate Experience', dok će Stevo Karapandža pokazati pripremu delicija s curryjem. Bjeloruski gosti, Anastasiya Kalupanovich i Aliaksei Ivaniuk, demonstrirat će pripremu govedine s riječnim rakovima iz Radivilovske kuhinje, jedne od najpoznatijih plemićkih obitelji u Litvi, Bjelorusiji i Poljskoj čiji su stolovi nekada bili sinonim za luksuz, dok će Katsiaryna Kalybskaya održati prezentaciju i degustaciju nacionalnih pića istočne Europe. Bjeloruski slastičari organizirat će i Saharini fashion show, gdje će Kalupanovich, osim slastica, predstaviti i odjevne kreacije. Ova svestrana slastičarka kreirala je uniforme za bjeloruski tim, a na pisti će zasjati i narodne nošnje, donoseći dašak tradicije u srce Mediterana. Vrhunac večeri bit će ogromna torta u obliku školjke s biserom, koja simbolično zatvara ovogodišnji festival - uz krunidbu kraljice Bisera mora!

Festival će službeno započeti svečanim otvaranjem 1. travnja u 20.30 sati. Finalni natjecateljski dio i proglašenje pobjednika bit će održano 4. travnja u 19 sati.

Vaša reakcija na temu