Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Autentica Food&Wine Festival: Makarska pršti i miriše od dobre spize i atmosfere!

Autentica Food&Wine Festival: Makarska pršti i miriše od dobre spize i atmosfere!

Donosimo program

Manifestacija od koje rastu zazubice. Volite li ukusno i tradicionalno, zabilježite ovaj četvrtak i petak, odnosno 8. i 9. svibnja u svojem putnom itineraru – i zaputite se ka Makarskoj! Naime, tih će dana ova drevna ljepotica podno Biokova (Makarska je među najstarijim gradovima na hrvatskom dijelu Jadrana!) zablistati i zamirisati u svojim vlastitim tradicionalnim mirisima i okusima. Zasluga je to gastro festivala Autentica, koji ove godine slavi svoj drugi rođendan, a u fokus, na sistematičan, edukativan – i, razumije se! – ukusan način stavlja onu iskonsku, tradicionalnu dalmatinsku spizu i autentičan način njezine priprave!

Na lipu rič i fine zalogaje bismo se rado ulovili

Makarska Autentica će započeti panel raspravom u dvorani Arte (8. svibnja, 16.30h), gdje ćemo na temu storytellinga u gastronomiji čuti riječ struke, a govora će biti o autohtonim receptima, proizvodima i gourmet tradiciji grada.

Cijelog idućeg dana, 9. svibnja, Kačićev trg upravo će prštati od mirisa i okusa – od 10.00 pa sve do 20.00h navečer očekuje nas sajam autentičnih OPG proizvoda gdje ćemo guštati u delicijama poput domaćih vina i maslinova ulja (Autentica market)!

Posebno nas veseli i Autentica Cooking show (11.00 – 13.00h) pod krilaticom Okusi tradicije, kada će dva prava meštra o' kužine, imenjaci Mario Tomaš iz konobe Kalelarga i Michelin chef Mario Mandarić, ukrstiti svoje kuhače i pripremiti slasni makarski rižot, a dijelit će se degustacijske porcije!

Od 14.00 do 16.00h gastro patrola koju čine chefovi i novinari, upustit će se u doista slasni obilazak ovog grada – kroz njegove restorane i konobe!

Najdraži dalmatinski bomboncini

Pomalo zavidimo jednom od naših gastro virtuoza koji će nas provesti kroz ovu avanturu, Mariju Mandariću – kako i ne bismo, kada će zajedno s ostatkom stručnog žirija, predvođenim pravom čuvaricom tradicijskih jela ovog podneblja, Vedranom Velom Puharić, profesoricom Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića Ines Šipkom, kušati i ocjenjivati – torte makarane!

Kačićev trg (9. svibnja od 17.00 do 18.00h) će zamirisati na neodoljiv zagrljaj vanilije i badema poljubljenih citrusnim aromama i pokojom kapljicom 'maraschina'; a raskošna kao što joj i samo ime govori, ova torta je još od starih vremena prpošna kraljica makarskih gospodskih trpeza!

Na radost svih sladokusaca, ovom atraktivnom i ukusnom segmentu programa prethodi jedan – isto takav! Naime, od 16.00 do 17.00h održat će se radionica izrade broštulanih bajama – bademi ogrnuti nježnim karameliziranim plaštom su najukusniji i najdraži dalmatinski tradicionalni bomboncini, a udruženim snagama pravit će ih makarska djeca, vrijedne i umješne makarske domaćice iz udruge Matice makarskih umirovljenica, te učenici Osnovne škole Stjepan Ivičević iz Makarske.

Kako se dan bude bližio kraju – vrijeme je za drugu vrstu poslastica – one kreativne i glazbene!

Iznimno nas veseli i što će u sklopu Autentice Etno (9. svibnja, 18.00 – 19.00h) nastupiti gradski Folklorni ansambl Tempet, te omiljena dalmatinska klapa Rišpet u čijim skladnim melodijama ćemo uživati od 21.00h!

Po svemu sudeći, osim što dalmatinsku spizu namjenski vraća na tron koji joj i pripada, makarska će Autentica nesumnjivo pogoditi – svačiji ukus!

Vaša reakcija na temu