Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Aspirini studenti Gastronomije oduševili Rovinj: Fuži 2.0 zvijezda Weekend Food Festivala

Aspirini studenti Gastronomije oduševili Rovinj: Fuži 2.0 zvijezda Weekend Food Festivala

'Kvalitetno obrazovanje u gastronomiji otvara nove prostore, osnažuje mlade talente i pozicionira Hrvatsku kao vodeću kulinarsku destinaciju'

Četvrti po redu Weekend Food Festival i ove je godine bio izuzetan domaćin vrhunskih kulinarskih događanja, a među kojima su se svakako istaknuli studenti Veleučilišta Aspira koji su svojim talentom i kreativnošću posebno privukli pažnju posjetitelja. Naime, u sklopu poznatog Show cooking segmenta festivala, kojeg s veseljem očekuju brojni posjetitelji, Aspirini studenti iz Splita i Zagreba predstavili su inovativno jelo pod nazivom Fuži 2.0 – elegancija na tanjuru.

Pod mentorstvom chefa Ivana Temšića, nekadašnjeg studenta Aspire, pobjednika MasterChefa 2021. te chefa prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, osmišljeno je jelo koje je već na prvi okus osvojilo nepca posjetitelja svojim neobičnim spojem odabranih lokalnih namirnica. Fuži s Hollandaise umakom, šparogama, crnim tartufom, uljem medvjeđeg luka i pepelom od crnih maslina pokazali su kako tradicija može dobiti moderan i sofisticiran oblik. Red za degustaciju bio je dugačak, a reakcije posjetitelja iznimno pozitivne.

'Ponosni smo na naše studente koji su pokazali iznimnu kreativnost i profesionalnost na jednom od najvažnijih gastronomskih događanja u regiji. WFF ne samo da nas povezuje s vrhunskim chefovima i stručnjacima iz industrije, već pruža priliku našim studentima da se predstave kao budući lideri,' izjavio je Alen Jerkunica, dekan Veleučilišta Aspira te istaknuo važnost izvrsnosti u obrazovanju ove sve traženije profesije koja Hrvatsku i njene stručnjake kvalitetno pozicionira na svjetskoj gastro sceni.

Veleučilište Aspira sve se češće ističe kao međunarodno prepoznata obrazovna institucija koja privlači studente iz svih krajeva zemlje i svijeta, ali i kao institucija s koje dolaze vrhunski chefovi, čime dodatno potvrđuje svoju kvalitetu i važnost. Na ovogodišnjem WFF-u sudjelovali su Lovre Bravarić i Alex Orlić iz Pule, Nives Borić i Borna Šalov iz Splita te Tania Berišić iz Opatije i Mate Bartulović iz Gradca.

'Školovanje na Aspiri mi omogućuje sudjelovanje na eventima kao što je WFF, priliku za upoznavanje novih ljudi i kuhanje s njima. Imala sam nezaboravnu priliku kuhati s pobjednikom MasterChefa Ivanom Temšićem koji je danas chef restorana s Michelinovom zvjezdicom,' kazala je studentica Nives Borić, dok je njezin kolega Borna Šalov istaknuo: 'Bila mi je velika čast kuhati sa chefom Temšićem, ali i veliki izazov s obzirom na veličinu događaja kao što je WFF. Mislim da smo se jako dobro snašli, a to možemo zahvaliti Veleučilištu Aspira gdje smo stekli sva potrebna znanja. Komentari na naše jelo su bili odlični te se zahvaljujemo Ivanu Temšiću i Aspiri što su nam to omogućili.'

'Ivan nije samo vrhunski kuhar nego i inspiracija nama studentima – strpljiv je, motivira nas i spreman je prenijeti svoje znanje i iskustvo. Raditi s njim pomoglo mi je da iz prve ruke vidim kako izgleda profesionalan pristup, ali i koliko je važno ostati autentičan,' kazala je Tania Berišić dodajući kako je školovanje na Aspiri dinamično te praktično usmjereno. 'Imamo mnogo radionica, terenske nastave i stvarnih prilika učiti od najboljih u industriji. Zajednica na Aspiri je poticajna, a festivali poput ovog pokazuju koliko se ulaže u povezivanje studenata s profesionalnim svijetom,' istaknula je Tania.

'Velika mi je čast ponovno biti dio Weekend Food Festivala, ovoga puta u ulozi mentora mojim talentiranim kolegama s Veleučilišta Aspira, gdje sam i sam stekao temeljna znanja i vještine koje su me oblikovale kao chefa. Školovanje na Aspiri za mene je bilo prijelomna točka – ne samo zbog kvalitetnog programa i stručnih predavača, već i zbog podrške koju sam dobio kao mladi kuhar s velikim ambicijama, a vidim da ambicija ne nedostaje ni sadašnjim studentima, što me posebno veseli,' kazao je chef Temšić te dodao: 'WFF ima iznimno značenje za cijelu gastronomsku zajednicu jer okuplja vrhunske profesionalce, povezuje iskustvo i mladost te nudi priliku za razmjenu znanja, inspiraciju i stvaranje novih prilika. Biti dio tog događaja, i to rame uz rame s budućim kolegama koji se tek formiraju kao chefovi, za mene je osobito ispunjavajuće. To je podsjetnik koliko je važno ulagati u obrazovanje i mentorstvo u gastronomiji.'

Weekend Food Festival pružio je idealnu platformu za promociju Aspirinih programa studija Gastronomije. Osim što su studenti imali priliku pokazati svoje kulinarske vještine, Aspira je na svom promo štandu informirala posjetitelje o mogućnostima studiranja. Ovaj nastup dodatno potvrđuje važnost praktične nastave i terenskih aktivnosti koje Aspira kontinuirano implementira u svoje obrazovne programe.

Aspira nastavlja graditi svoju reputaciju vodećeg učilišta za gastronomiju, hotelijerstvo i turizam u Hrvatskoj, s fokusom na inovativne pristupe obrazovanju i suradnju s industrijom pa s pravom očekujemo nove uspjehe njihovih studenata u nadolazećim godinama.

Vaša reakcija na temu