Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Kako pripremiti najukusniju uskršnju šunku u ovitku?

Kako pripremiti najukusniju uskršnju šunku u ovitku?

Donosimo recept

Šunka u ovitku često je zvijezda uskrsnog doručka. Ako je pravilno pripremljena, bit će nevjerojatno mekana, aromatična i jednostavno se topiti u ustima. Ključ je u dobrom kuhanju, začinima i malo strpljenja.

Savjeti prije kuhanja

- Namočite šunku – Ako je šunka jako slana (što često jest), stavite je u hladnu vodu da odstoji barem 6–12 sati (najbolje preko noći). To će izvući višak soli.

- Nemojte skidati ovitak – Ovitak pomaže zadržati oblik i sočnost. Skida se tek nakon kuhanja.

- Lagano kuhajte, bez žurbe – Prebrzo kuhanje isušuje meso. Šunka se voli laganu vatru.

- Aromatični dodatci u vodi – Ne kuhajte je samo u vodi. Dodajte začine i povrće za dodatnu dubinu okusa.

Recept za sočnu šunku u ovitku

Sastojci:

1,5 – 2 kg šunke u ovitku

1 glavica luka (prerezana na pola)

2 režnja češnjaka

1 lovorov list

5-6 zrna papra

1-2 mrkve (narezane na kolutiće)

komadić celera (ili korijena peršina)

1 žličica senfa (opcionalno)

1 dl bijelog vina (opcionalno)

Priprema:

Ako je šunka vrlo slana, prvo je namočite u hladnoj vodi preko noći. Zatim isperite.

Stavite šunku u veći lonac i prelijte je vodom da bude potpuno prekrivena.

Dodajte luk, češnjak, lovor, papar, mrkvu, celer i po želji žlicu senfa i malo vina.

Zagrijavajte dok ne zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte lagano poklopljeno.

Vrijeme kuhanja: približno 1 sat na svaki kilogram šunke.

Kada je gotova, ostavite šunku da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala – to će dodatno omekšati meso i sačuvati sočnost.

Tek nakon hlađenja skinite ovitak i poslužite. Možete je dodatno zapeći u pećnici s medom i senfom ako volite karameliziranu koricu.

Prijedlog za posluživanje:

Poslužite je uz kuhana jaja, hren, mladi luk, rotkvice i pogaču ili sirnicu.

Ostatke šunke možete koristiti u sendvičima, salatama ili fritaji.

Vaša reakcija na temu