Plavi rak (Callinectes sapidus), invazivna je vrsta podrijetlom iz Atlantskog oceana koja posljednjih godina sve više ugrožava ekosustav Jadrana. Njegova brza reprodukcija i agresivno ponašanje predstavljaju prijetnju lokalnoj bioraznolikosti.
Kako bi se smanjio njegov negativan utjecaj, djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita provode aktivnosti komercijalnog izlova i kontrole populacije plavog raka u području ekološke mreže Natura 2000 – Delta rijeke Neretve.
Projektni tim Instituta posjetio je ušće Neretve s Emanuelom Trollijem iz tvrtke Blue Marine Service, koji je predstavio specijalizirane klopke za hvatanje plavog raka.
'Tijekom posjeta prikupljene su dodatne informacije od lokalnih ribara, koji su podijelili svoja iskustva i izazove s ovom vrstom. Također su im predstavljeni ciljevi projekta i planirane aktivnosti u kontroli populacije plavog raka', poručuju iz Instituta.
Foto: IZOR
Plavi rak se od sredine 20. stoljeća naselio u Italiji, vjerojatno preko balastnih voda, a zatim se proširio u sve pogodne dijelove Jadrana, uključujući našu obalu. Prvi je put uočen na ušću rijeke Neretve 2004. godine, a deset godina kasnije i u Istri.
Američki plavi rak pripada porodici veslača (Portunidae), što s latinskog prijevoda znači 'ukusan, lijepi plivač'. Hrani se školjkašima, mekušcima, ribama, algama i drugim rakovima, te oštećuje ribarske mreže. Izvanredan je plivač, sposoban preplivati kilometre od svog staništa. Najviše voli plitke bočate vode s muljevitim i pjeskovitim dnom te je prisutan gdje god ima izvora slatke vode u blizini mora.
Plavi rak je izuzetno uspješan zahvaljujući ženki koja nosi preko milijun jajašaca. Ženka otpliva daleko na pučinu i ispusti jajašca u more, gdje ih morske struje raznose.
Od naših rakova razlikuje se po tome što ima stražnje noge u obliku peraja, čime se razlikuju od naših rakova. Snažnim kliještima lako otvara dagnje, kamenice i ostale školjke. Jedna od metoda njegova jest konzumacija.
Može ga se vidjeti na peškarijama, no u restoranima još uvijek nije na jelovnicima. Konzumiranjem plavog raka može se utjecati na širenje ove invazivne vrste i smanjiti njihov broj. U Americi je lov na njih čest, a konzumacija popularna, kao i u drugim dijelovima svijeta, uključujući Španjolsku i Italiju. Međutim, u Hrvatskoj taj trend još nije zaživio.