Foto: Unsplash EKOCID Tvornica mlijeka u prahu pobila ribe ispustivši otpadne vode u rijeku

EKOCID Tvornica mlijeka u prahu pobila ribe ispustivši otpadne vode u rijeku

'Sve je umrlo na području dugom sedam kilometara i širokom 30 metara'

Voditelj francuske ribarske federacije podnio je žalbu protiv globalnog prehrambenog konglomerata Nestlea, nakon što je na tisuće riba uginulo u rijeci na sjeveroistoku Francuske, piše Index.

Lokalno stanovništvo prijavilo je tijekom vikenda nekoliko tona uginulih riba u rijeci Aisne, koja se nalazi u blizini tvornice Nestle. Lokalne vlasti priopćile su da su ribe uginule zbog smanjene razine kisika u vodi.

Ispitivanja su u tijeku i nadležne službe pokušavaju utvrditi podrijetlo onečišćenja, piše BBC.

'Podnijeli smo žalbu protiv Nestle France zbog zagađenja voda i kršenja članka 432.2 ekološkog zakona', rekao je Michel Adam, predsjednik Ribarske federacije Ardennes.

'Sve je umrlo na području dugom sedam kilometara i širokom 30 metara. Šteta iznosi nekoliko tisuća eura. Do sada smo pronašli tri tone mrtve ribe. Onečišćenjem je pogođeno oko 14 vrsta, uključujući zaštićene vrste poput jegulja i paklare', kazao je Adam.

'U federaciji sam već 40 godina, nikad nisam vidio ovakvo zagađenje', dodao je.

Tvornica Nestle u Challerangeu, koja proizvodi mlijeko u prahu, potvrdila je u nedjelju navečer da je došlo do 'jednokratnog i nenamjernog prelijevanja otpadnih voda iz biološkog mulja, u kojem nije bilo kemikalija'.

'Čim smo u nedjelju saznali za incident, odmah smo obustavili proizvodnju i zaustavili izlijevanje', rekao je direktor tvornice Tony do Rio.

'Radilo se o jednokratnom izlijevanju koje je trajalo manje od tri sata', kazao je Rio, dodavši da je tvornica obustavila rad na nekoliko dana.

Nakon što je otkriven pomor riba, dobrovoljci ribari i vatrogasci rade na čišćenju rijeke, javlja Index.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(72589, "");
Pregledaj komentare