Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tomislav Bratoš Zbilja, dramski eksperiment u izvedbi para vrhunskih glumaca na 34. Marulićevim danima

Zbilja, dramski eksperiment u izvedbi para vrhunskih glumaca na 34. Marulićevim danima

U četvrtak, 25. travnja s početkom u 20.30

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje na 34. Marulićevim danima izvedbom predstave 'Zbilja' u četvrtak, 25. travnja s početkom u 20.30 u Gradskom kazalištu lutaka Split. Dvoje vrhunskih glumaca Nina Violić i Livio Badurina sudionici su ovog autorskog projekta Tomislava Šobana, dramskog eksperimenta inspiriranog predavanjima fizičara Richarda Feynmana. Prva je to predstava eksperimentalnog redatelja Tomislava Šobana koji je kritika ocijenila kao 'kazališni rad koji najavljuje umjetnika koji zna raditi s glumcima'.

Richard Phillips Feynman (1918. –1988.), jedan je od najutjecajnih američkih fizičara 20. stoljeća. Za svoj rad na kvantnoj elektrodinamici dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1965. Nadahnuti predavač i amaterski glazbenik sudjelovao je u razvoju atomske bombe, bio je član odbora koji je istraživao nesreću Space Shuttlea Challengera, naročito aktivan polju kvantne elektrodinamike.

Inspirirani njegovim predavanjima, dvoje će glumaca u kazališnoj dvorani izvesti eksperiment. Autori predstave kažu: 'Eksperiment može uputiti na to što je bitno, a što nebitno. Pokus može baciti novo svjetlo na poznate pojave. U prirodnim znanostima eksperiment je uspio ako uvijek daje isti rezultat, a u dramskoj umjetnost eksperiment je uspio ako nikada ne daje isti rezultat'.

Vaša reakcija na temu