Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TOTAL NOVA 2024: Jedinstveni glazbeno-scenski program MKC-a Split

TOTAL NOVA 2024: Jedinstveni glazbeno-scenski program MKC-a Split

'Slavit ćemo živi entitet splitske zajednice'

Glazbeno scenski program TOTAL NOVA započinje u Amfiteatru u petak 3. svibnja, s koncertom glazbeno - scenskog sastava BIZON i to u tjednu kada slavimo zaštitnika grada Splita – sv. Dujma. U prosincu prošle godine sastav je predstavio promociju svog vinilnog izdanja u skate parku Doma mladih, a poziv sastavu od strane MKC Split stigao je s namjerom da naglasimo čast splitskoj glazbenoj sceni i ostalim akterima nezavisne scene u Splitu koji su nepresušno kreativno glazbeno izvorište splitskog genius locisa. 'Genius loci' je termin koji označava duh mjesta i mnoga umjetnička djela nastala su kao kult obilježavajući upravo posebnost zajednice dok se sve češće u suvremenom dobu taj izraz odnosi na interakciju arhitekture i kulturnog identiteta. Koncertom Bizon u Amfiteatru Doma mladih u tjednu proslave našeg grada slavit ćemo živi entitet splitske zajednice koji je povezan s fizičkim mjestom štovanja kulture. Split je grad umjetnika u kojemu je glazba bitan i neizostavan transverzalan pojam te nam kroz kulturno nasljeđe ostavlja neizbrisiv trag koji se uvijek iznova ogleda kroz navike ljudi koji tu okolinu žive i čiji su, ponekad zbilja zanimljivi i bučni stvaratelji.

Opet u petak, 10. svibnja, glazbenik Vedran Ružić donosi priču o rušenju kuća, oduzimanju zemlje i slične nepravde zbog 'viših ciljeva'. Kroz koncertno - vizualni projekt 6 metara - jazz trio uz autorski film i projekcije crteža - žalbi - prikazat će reakciju na cijelu tu situaciju koja je i dalje aktualna. Izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća njegove obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Projekt je to o postavljanju i propitkivanju granica, ali i o nekontroliranoj gradnji koja bi trebala regulirati buku koja sve više utječe na naše živote.

Program se nastavlja sljedeći petak 17. svibnja s plesnom predstavom Playing reality mlade plesačice i koreografkinje Koraljke Begović. Playing reality predstava je kojom plesačice pozivaju na dječju igru i propitkuju pojam stvarnosti. Pitanja koja ova predstava možda sugerira je koliko živimo 'u istini', a koliko nam se neke stvari ili pojave 'samo čine' i stvaraju dojam, odnosno nisu izvjesne. Dječja igra prva je naznaka konkretnijih ljudskih operacija gdje se još nije razvila apstraktna misao, a ta je igra za djecu, upravo poput plesne umjetnosti, posredovna stvarnost i način učenja. Scena je mogući prostor iluzije dok se umijeće plesne predstave Playing reality sastoji u ne izlaganju performativnog čina mimesisu već dekontekstualizira pojam igre u nešto što je izvorna i iskrena bit postojanja, i stvaranja.

Predstava Žar ptica Studija za suvremeni ples iz Zagreba koja će se izvesti u petak 24. svibnja progovorit će o svijetu u plamenu. Ples postaje očajnički pokušaj bijega od vlastitog ljudskog lika i pretvara se u čežnju za metamorfozom i ponovnim rađanjem. U svijetu bez budućnosti posežemo za onim što je preostalo: mitovima i narodnim pričama kojima u podlozi leži snaga prirode. U vremenu kada mnogim vrstama prijeti izumiranje, žar-ptica predstavlja beznadnu gestu konzerviranja prirode u kazalištu prisjećajući se neminovne povezanosti ljudske vrste i okoliša. Novi svijet se rađa iz plamena, odnosno, poput feniksa, iz njegova pepela. Koreografiju potpisuje istaknuti rumunjski koreograf Sergiu Matis koji djeluje i radi u Berlinu i koji je koreografirao za brojne kazališne produkcije.

Program u Domu mladih zatvaramo u petak 31. svibnja s predstavom Heroes Brune Isakovića i Mije Zalukar kojom zalazimo u svemir prepun intimnih pitanja o smislu svega onoga što znamo i, pogotovo, svega onoga što ne znamo da nas čeka u budućnosti. Naslov predstave daje naslutiti da predstava inicijalnu referentnu točku traži u liku, djelu i mitologiji Davida Bowiea, te 'herojima' otvara mogućnost postojanja u nekim drugim dimenzijama. U potrebi da pobjegnemo od lavine informacija s kojima se suočavamo svakodnevno i od odgovornosti prema prijetnjama koje trenutno bacaju sjenu na našu planetu mi se okrećemo prema zvijezdama i bježimo u svemir. Prepoznatljiv stih 'we could be heroes, just for one day' ne ostavlja nas samo u domeni lake pop pjesme koja nam ne izlazi iz glave već prerasta u poruku koja nam dolazi iz naše vlastite budućnosti. Autorski tim ove predstave istražuje povezanost onoga što gledamo na sceni i onoga što najčešće ne vidimo u sebi. Neizbježno dolazimo do moralnog i etičkog smisla današnjih heroja, jer sve dublje moramo kopati u svojim generacijskim posrtanjima da bismo rekonstruirali onakvu sliku svijeta koja bi nas natjerala da zaista povjerujemo onima koji ga strastveno žele spasiti. Ova nas predstava vodi na putanju propitivanja kakve su to naše revolucije danas i kakve (anti)heroje zapravo zazivaju?

PROGRAM

petak, 03.05 u 20:30 sati

BIZON

Luka Krstulović, Dragan Đokić

- koncert

petak, 10.05 u 20:30 sati

6 METARA

Vedran Ružić

- multimedijalni koncert

petak, 17.05 u 20:30 sati

PLAYING REALITY

Koraljka Begović

- plesna predstava

petak, 24.05 u 20:30 sati

ŽAR PTICA

Studio za suvremeni ples

- plesna predstava

petak, 31.05 u 20:30 sati

HEROES

umjetnička organizacija Malo sutra

- plesna predstava

Nadamo se da ćete uživati u programu. Ulaznice možete kupiti preko naše web stranice, preko sustava Adriaticket - https://mkcsplit.hr/novosti/total-nova/

Vaša reakcija na temu