Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPOJ ASTROFIZIKE I GLAZBE: U Splitu prva izvedba Heureke

SPOJ ASTROFIZIKE I GLAZBE: U Splitu prva izvedba Heureke

Ulaz je slobodan

Heureka je suvremena skladba pisana za engleski rog, udaraljke, vokalni ansambl i vizualne simulacije islandske skladateljice i pjesnikinje Ragnheiður Erle Björnsdóttir.

Djelo je umjetnička interakcija astrofizike i glazbe koje je financirala Islandska radiotelevizija. Naručila ga je pobjednica natjecanja John Cage i solistica Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Ewa Lovrenović (engleski rog) , a cilj je ujediniti astrofiziku i suvremenu glazbu na jedinstven način.

Na savjetodavnoj i interaktivnoj razini s ansamblom surađuje i prof. Ziri Younsi iz Laboratorija za svemirske znanosti Mullard i University College London.

U Splitu je planirana prva izvedba, bez vizualnih efekta, dok će se kompletna praizvedba održati u Njemačkoj, nakon čega ansambl ide na europsku turneju. Članovi ovog međunarodnog ansambla su Ewa Lovrenović (Hrvatska), Ivana Martić (Hrvatska), Patrick Stapleton (UK/Njemačka), Emile Ribokaite (Litva), Julie Catherine Eggli (Švicarska), Xiaoyu Liu (Kina), Sergey Lavrentyev (Rusija) i Vlatko Belas (Hrvatska). Uvjete za pripremu i izvedbu ovog projekta je omogućila suradnja Glazbene mladeži Split, Prokulture - Split te Umjetničke akademije u Splitu.


Koncert će se održati: 26. rujna 2022. s početkom u 17 sati u Prokulturi, kući jezika i kulture Peristil (Poljana kraljice Jelene 1).

Osim samog koncerta, publika ima priliku uživati i u novopostavljenoj izložbi mlade akademske slikarice Natalije Borčić Peuc koja predstavlja slike u velikim formatima, prikazujući sve najvažnije plaže otoka Visa: Zoglov, Duboka, Srebarna, Smokova, Grandovac, Bili bok, Stiniva, Pritišćina, Stončica i Kamenice. 

O izložbi sama umjetnica kaže: 'Ovim slikama portretiram svoj zavičaj, otok Vis, mjesto na kojem sam odrasla i koji me je uvelike odredio. Ono po čemu je ovaj ciklus slika drukčiji od mojih prijašnjih je da pejzaže slikam novim načinom, svojevrsnim dripping-om i prolijevanjem boja, prskanjem bojom u različitim smjerovima i pod različitim kutovima, eksperimentirajući također, kroz proces izvedbe, s različitim tehnikama. Ciklus slika nosi naziv po najpoznatijoj i geografski najspecifičnijoj plaži Stinivi.'

Povezujući ova dva kulturna događaja, glazbena izvedba dobiva novu dimenziju promatranja zvjezdanog neba i astronomskih fenomena iz perspektive noćnog ugođaja najpoznatijih plaža otoka Visa.

'Heureka je započela  kao umjetničko istraživanje astrofizike i rezultirala  je otprilike 40-minutnim komadom u šest dijelova. Ova  kompozicija premostit će jaz između entuzijasta astrofizike koji inače ne idu na koncerte te posjetitelja koncerta koji inače nisu dodiru sa  znanošću. Osim toga, obogaćuje se repertoar za engleski rog, koji je sposoban za mnogo više nego se obično smije pokazati u orkestru. Ewa Lovrenović (engleski rog), koja je bila pod mentorstvom Ansambla Modern, osvojila  je prvu nagradu na suvremenom natjecanju John Cage, član je ansambla KreisLauf, a svira kao solist i komorni glazbenik u projektima s Društvom Amadeus Hartmann i MGNM-om. Snima i suvremenu  glazbu, a posebnu pažnju i priznanje dobiva izvedbom premijera renomiranih skladateljskih djela, koja su joj često posvećena', kažu organizatori.

'Skladateljica Rragnheiður Erla  Björnsdóttir, koja je radila u Državnom kazalištu Islanda, Islandskoj radioteleviziji i Gradskom kazalištu Reykjavík i čije su predstave izvedene u SAD-u, Finskoj, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i Islandu, imala je svoj rad prikazan u kratkom filmu National Geographica. Napisala je i tri soundtracka za druge igrane filmove. U svom radu HEUREKA je surađivala s prevoditeljem u tri radne faze u Münchenu, Erfurtu i  Beču. Baš kako se svemir širi, instrumenti u HEUREKI također to trebaju učiniti proširenim (interpretacijskim) tehnikama. Kao stručnjakinja za elektroničku glazbu, Björnsdóttir radi s razrađenim zvučnim efektima, za što je u ovom hommageu bila inspirirana astrofizičarima. Upravo u tom kontekstu, jezik, kao najiskonskiji instrument, namijenjen je kompozicijskom rastezanju prostora. Ragnheiður Erla se u svom opusu usredotočila na jezik (studirajući i kompoziciju i poeziju) te  vješto dekonstruira izvorni tekst 'Eureka'   E. A. Poea. Kroz cijeli komad, engleski rog  zauzima središnje mjesto', dodaju.

Vaša reakcija na temu