Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press SPLITSKI VIRTUOZI Prvo gostovanje hrvatskog orkestra na međunarodnom festivalu u Kazahstanu

SPLITSKI VIRTUOZI Prvo gostovanje hrvatskog orkestra na međunarodnom festivalu u Kazahstanu

'Svojom vještinom i pristupom bi oduševio i najveće svjetske koncertne dvorane'

Komorni orkestar 'Splitski virtuozi' sastavljen od istaknutih splitskih glazbenika (njih jedanaest), a pod umjetničkih vodstvom međunarodno renomiranog violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka može se pohvaliti prvim nastupom u Kazahstanu.

Jedan od vodećih komornih orkestara Hrvatske, 2022. godine obilježio je desetu obljetnicu svog osnutka. Brojne kritike hrvatskih i inozemnih novina s oduševljenjem prate koncerte komornog orkestra od prvog nastupa do danas. 'The Virtuosos of Split - Splitski virtuozi zaista s razlogom nose ovo ime!', 'Mislimo da bez ustručavanja možemo reći da Split ima komorni orkestar koji bi svojom vještinom i pristupom oduševio i najveće svjetske koncertne dvorane' – samo su neki od komentara glazbenih profesionalaca na izvedbe Splitskih Virtuoza.

Nakon brojnih koncerata održanih u Hrvatskoj i gostovanja u Njemačkoj, na red je došao ni manje ni više nego – Kazahstan. 'Splitski virtuozi' pozvani su da sudjeluju 07., 08. i 09. lipnja 2024. na tri koncerta na Međunarodnom festivalu u Almatyju u Kazahstanu zajedno s glazbenicima iz 10 zemalja. Koncerti će se održati u Kazahstanskom nacionalnom konzervatoriju - Kurmangazy Kazakh National Conservatory, najstarijem glazbenom sveučilištu te zemlje.

Ovo će biti prvo gostovanje jednog hrvatskog orkestra u povijesti dviju država, a održat će se uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Global Offshore Engineeringa Hrvatske te Marine Kaštela. Do sad su surađivali sa zborom West Village Choral iz New Yorka te s renomiranim solistima kao što su: gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin te Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i brojni drugi. Na njihovim koncertima sudjelovalo je više od 100 profesionalnih glazbenika iz 20ak zemalja.

'Na završnom koncertu festivala svirat ćemo introspektivno skladbe hrvatske klasike - Simfonija Luke Sorkočevića (1734-1789), romantike - Uvertira iz prve hrvatske opere 'Porin' Vatroslava Lisinskog (1819-1854), neoklasike - briljantna Suita Pintarichiana Borisa Papandopula te Uvertira iz opere 'Laka konjica' Franza von Suppéa, rođenog u Splitu 1819. Suita Pintarichiana će proslaviti svoj 50. rođendan ovog puta u Almatyju (2014.g. smo svirali na 40-tu obljetnicu na Osječkom ljetu kulture na mjestu praizvedbe). Boris Papandopulo je skladao Pintarichianu u svibnju 1974. u dalmatinskom Kaštel Lukšiću. Na taj način slavimo puno većih i malih obljetnica hrvatskih skladatelja', rekao je dirigent Wladimir Kossjanenko, kojem je 2019.g. dodijeljena nagrada 'Zlatni Grgur' za izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita. 

Međunarodni festival 'Dani Bacha u Splitu' u organizaciji g. Kossjanenka nagrađen je prestižnom EFFE nagradom 'Remarkable Arts Festival of Europe 2019 -2021' od strane 'European Association of Festivals' u Bruxellesu.

Pored hrvatskih autora 'Splitski virtuozi' će na međunarodnom festivalu u Kazahstanu izvesti širok repertoar, od baroka, romantike i 20. stoljeća, uključujući kompozicije skladatelja: Giovanni Battista Bononcini, Henry Purcell, Nicola Porpora, Jean-Philppe Rameau, W. A. Mozart, Pietro Mascagni, Jesus Guzman, Artur Márquez, Vladimir Cosma, Vladimir Godar, Giya Kancheli, Vladimir Martynov, Claude Bolling i nacionalni pjesnik Kazahstana Abai Qunanbaiuly.

Vaša reakcija na temu