Splitski glazbenici najavili 60. Splitski festival

Splitski glazbenici najavili 60. Splitski festival

Bili smo na generalnoj probi gdje smo zatekli brojne glazbenike

Splitski festival slavi šezdeseti rođendan s dvije festivalske večeri. Večeras će publika na Prokurativama slušati skladbe koje su obilježile festival u retrospektivnoj večeri, a finalna večer novih skladbi na programu je u nedjelju. I ove godine u natjecateljskoj večeri zapjevat će neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku za osjetiti čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori. Sinoć je održana prva generalna proba, a i mi smo zavirili na Prokurative koje su bile dupkom ispunjene zainteresiranom publikom. Proćakulali smo s nekim glazbenicima koji su nam otkrili detalje nastupa.

Prokurativama se vraćaju prošlogodišnji pobjednici Goran Karan i Tedi Spalato, ali ovaj put svaki sa svojom pjesmom. Zajedno će zapjevati u duetu Neno Belan i Zorana Kačić Čatipović, vjerni ostaju Tomislav Bralić i klapa Intrade, jedinstveni Hari Rončević, Giuliano, Mladen Grdović, klapa Rišpet i Alen Nižetić.

- Nastavak je to naše suradnje nakon mjuzikla ‘Bambina’, koji je premijerno prikazan početkom godine u splitskom HNK, gdje smo se Zorana i ja upoznali. Radili smo dva mjeseca na projektu na kojem je sudjelovalo preko 80 ljudi. Uočio sam kako Zorana ima lijep glas, to mi se jako svidjelo i predložio sam joj suradnju. Odlučili smo snimiti duet koji ćemo predstaviti na Splitskom festivalu - ispričao je Neno, a Zorana se nadovezala:

- Zaista se radujem što ćemo našu ‘Čarobnu stvar’ predstaviti pred publikom na Prokurativama - poručila je glumica HNK Split.


Osim Zorane, nastupit će i glumac Ivo Perkušić. Ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split lani je debitirao na festivalu na Prokurativama, a ove godine predstavit će se publici s pjesmom ‘Nema bolje’.

- Lani sam debitirao na Prokurativama s pjesmom ‘Sad je dosta’ i osvojili smo nagradu za najbolji aranžman. S istim autorskim timom surađujem već dulje vrijeme i imali smo nastupe na Zagreb festu, Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku i u Splitu. Tako je tekst napisala Arijana Kunštek, glazbu Ines Prajo, a aranžman potpisuje Ivan Popeskić. Pjesma donosi jedan zvuk San Rema na Prokurative, a tekst je vrlo aktualan u ovo čudno, nesigurno vrijeme, u kojem je jedino ljubav istinita i sigurna. Uzbuđen sam i jedva čekam nedjelju jer uživo nastupati s orkestrom i pred splitskom publikom je zaista poseban osjećaj - kaže Perkušić te nam otkriva kako mu je najdraža pjesma u povijesti festivala ona koju je otpjevala Tereza Kesovija 1985.godine - ‘Tajna života’.

Nakon prošlogodišnjeg dueta i uspješnice s Mijom Dimšić na Prokurative ove godine vraća se i Marko Tolja s vlastitom pjesmom. Publici će se novom skladbom predstaviti i Jole, Ivo Perkušić i The Frajle, a debitiraju mlade pjevačice Filomena i Adriana.


- Osjećam se odlično, malo me hvata trema jer je velika čast debitirati na jubilarnom Splitskom festivalu. Ipak su tu najveća imena hrvatske glazbene scene pjevala, a prva asocijacija na festival su mi Oliver i Doris. Nisam mogla bolje zamisliti početak svoje glazbene karijere, ovo je najbolja pozornica i odskočna daska za mlade glazbenike. Predstavit ću se s baladom ‘Izdalo me more’, nastala je iz ljubavi i patnje, a vjerujem da će publika prepoznati istinske emocije koje pjesma nosi - otkrila nam je Filomena koja kaže da se na probi osjećala kao da je festivalska večer zbog brojne publike na Prokurativama.


Petar Dragojević pred publikom na Prokurativama otpjevat će pjesmu ‘To ne mogu podnit’.

- Ne znam po koji put nastupam na Splitskom festivalu, mislim da će ovo biti neki 15-i nastupa, ali svake godine iznova imam jednu pozitivnu tremu. Drago mi je da će se održati unatoč pandemiji i vjerujem da to veseli publiku koja je željna koncerata. Pjesma je ljubavnog karaktera, a kako to obično biva on baca sve karte na nju da mu se vrati. Ljubav uvijek prolazi - poručio je Petar koji se prisjetio svoje najdraže pjesme s kojom je nastupio na Splitskom festivalu.

- Puno dragih mi je bilo, ali mi je najdraža posljednja ‘Kao da te oduvijek znam’.


Lorena Bučan predstavit će se pjesmom ‘Kako samo mater zna’ koju su joj napisali Tonči i Vjekoslava Huljić. Ova 18-godišnja Solinjanka gotovo je s mature došla na Splitski festival.

- Tako nekako, škola je završila i Sada se mogu u potpunosti posvetiti glazbi. Jedva sam čekala stati na pozornicu i zapjevati svoju novu pjesmu. Upravo zvuči onako kako sam željela i očekivala, prezadovoljna sam. Nestrpljiva sam i jedva čekam u nedjelju kada ću je izvesti pred splitskom publikom. Nadam se da će im se svidjeti kao i meni. Pjesma je jako emotivna i mislim da će se mnogi s njom povezati. Svi maštamo i mislimo kako je u inozemstvu bolje, ali ovdje je moje more, moji ljudi, moja lijepa zemlja. Zato vjerujem da će mnogi u njoj pronaći - zaključila je Lorena.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(69940, "");
Pregledaj komentare