Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Jednom je kolega jet-skijem došao na požarište, ustopirao je turista'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Jednom je kolega jet-skijem došao na požarište, ustopirao je turista'

Razgovarali smo s članovima DVD-a Zablaće

DVD Zablaće osnovan je 28. rujna 1995. godine. Na današnji dan broje 42 člana i jednog stalnog zaposlenika tijekom cijele godine. Zapovjednik Kristian Popović i predsjednik DVD-a Antonio Radaj bili su naši sugovornici, a približili su nam njihov svakodnevni posao, pričali su o intervencijama, kao i o problemima s kojima se susreću.

'Operativna vatrogasna sezona kreće od 1. lipnja do 30. rujna i tu angažiramo sezonske vatrogasce u dvije smjene. Prošle godine smo imali sedam zaposlenih vatrogasaca', kažu nam.

U prosjeku imaju oko 50-60 intervencija godišnje, od čega su većinom požari otvorenog prostora i nešto tehničkih intervencija. Šumski požari, koji najdulje traju i često ih gase cijelu noć, za njih su najzahtjevniji zadaci. Nažalost, i DVD Zablaće je obilježila tragedija na Kornatima u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca.

'Trojica naših članova (Ivica Perković, Kristian Popović i Krešimir Grgas) su sudjelovala na intervenciji i pukom srećom izbjegli sudbinu unesrećenih vatrogasaca. Izdvajamo i pad helikoptera MORH-a u more nekoliko stotina metara ispred Zablaća 2020. godine', dodaju.

No, kroz zadnjih 28 godina bilo je i smiješnih intervencija.

'Stariji članovi dobro pamte neke anegdote iz davnih dana, sad je sve puno ozbiljnije i profesionalnije. Primjerice, nekad su na požare išli i civili iz mjesta. Bio je jedan slučaj da smo na intervenciju poveli momke iz naše 'američke' dijaspore koji su nakon sat vremena gašenja požara ogladnjeli i pozvali dostavu iz pizzerije pa im je na požarište dostavljena pizza. Također, jedan naš član je zamolio turista koji se slučajno našao u blizini da ga prebaci na požar u Zlarinu, pa je na teren u punoj radnoj opremi stigao s jet-skijem', prisjećaju se tog 'stopiranja'.

Otkrili su nam i kako ostati sabran u opasnim situacijama.

'Bitno je biti koncentriran i ne biti brzoplet. Naravno, vrlo važno je i iskustvo', kažu.

Odgovorili su nam i na pitanje što to čini dobrog zapovjednika.

'Potrebna je dobra komunikacija i suradnja s ostalim članovima', kažu.

A što čini dobrog vatrogasca?

'Treba imati ljubav prema ovom poslu i želju za pomaganjem ljudima i lokalnoj zajednici. Motivira nas želja za pomaganjem ljudima, ljubav prema vatrogastvu koju 'imamo u krvi', odgovaraju.

Prisjetili su se i legende njihovog društva.

'Naš, nažalost, prerano preminuli, dugogodišnji zapovjednik Petar Popović postao je legenda i izvan okvira DVD-a Zablaće', pričaju.

Zanimalo nas je i postoje li kod njih neki problemi.

'Ima ih puno, kao i svugdje. Nekad su to bili oprema i vozila, sada je situacija bolja po tom pitanju. Najveći problem danas su definitivno niske plaće', iskreni su.

Za kraj su nam otkrili po čemu je njihov DVD specifičan,

'Nalazimo se u samom središtu Zablaća pa imamo poprilično zanimljiv društveni život', odgovorili su.

Vaša reakcija na temu