Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO DALMATINSKE VATROGASCE 'Najgore je bilo kada je eksplozija mine ranila naše kolege'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO DALMATINSKE VATROGASCE 'Najgore je bilo kada je eksplozija mine ranila naše kolege'

Godišnje imaju oko 400 intervencija

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om i JVP-om Sinj. S nama je razgovarao zapovjednik Stipe Ančić.

JVP Sinj nastao je 2017. godine, a ima 22 profesionalna vatrogasca. 

- Nadležni smo za Sinj, Hrvace i Otok. Prosječno godišnje odradimo 400 intervencija - rekao nam je Ančić.

DVD Sinj osnovan je 1907. godine, jedan je od najstarijih u Dalmaciji. 

- Ima 60 članova, a otkad je tu JVP, godišnje ima 10-ak samostalnih intervencija. Prije JVP-a imao je oko 400 intervencija godišnje. Sada je DVD za pomoć JVP-u kod intervencija, za rad s mladeži (imamo 30-tak pripadnika) i za podizanje razine vatrogasne kulture - rekao nam je Ančić. 

Također imamo i potražnog psa koji je sada na obuci za potrage u ruševinama - kazao je Ančić.

Svim vatrogascima, kaže, najstresnije su prometne nesreće. 

- Najgore je prvi put, a kasnije se čovjek navikne. Najgora nam je intervencija bila 1996. kad su četiri vatrogasca i lugar teško ranjeni od mine kod Perućkog jezera. Morao sam tada ranjene vatrogasce prevoziti na hitnu, to je bilo strašno. Moment kad se čula eksplozija i minuta nakon toga bili su mi najgori. Zoveš kolege, nitko se ne javlja. Ta minuta je najduže trajala. Onda smo ih našli i izvukli. Mislili smo da su poginuli, srećom, nisu - ispričao nam je Ančić. 

Od svih intervencija pola ih je otvorenog prostora, a pola su tehničke prirode.

- Vatrogasci su postali za sve, zovu za zmije, pčele, mačke, stršljenove, po 20 intervencija bude godišnje da zovu za stršljenove. Jedom su nas zvali za mačku koja se popela na stablo na alkarskom trkalištu. U međuvremenu mačka je sama sišla sa stabla - kazao je Ančić. 

Iza JVP-a Split, kaže, broje najviše intervencija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

- DVD i JVP Sinj imaju jako dobru suradnju i sinergiju, to nam puno znači - smatra Ančić. 

Vatrogasci su srčani ljudi, veseljaci, uvijek će pomoći, a od stresnih se intervencija, kaže, oporavljaju druženjem. Smatra da je dobro kada si u vatrogastvu od malih nogu, a pohvalio se i opremljenošću.

Naši uvjeti za rad su dobri kao i obučenost svih vatrogasaca koji su glavna snaga u spašavanju ljudi i imovine od raznih ugroza na ovom području - zaključio je Ančić. 

Vaša reakcija na temu