Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Radovani Počeo je 3. Jelsa Art Bijenale

Počeo je 3. Jelsa Art Bijenale

Objavljeni su rezultati natječaja za umjetničke rezidencije

Nakon otvorenja programi 3. Jelsa Art Bijenala se nastavljaju. 

Objavljeni su rezultati natječaja za umjetničke rezidencije Jelsa Art Bijenala 2023.

Za sudjelovanje u rezidenciji The Tunnel u trajanju od 20.6. do 1.7.2023. u kustoskom vodstvu portugalske istraživačice, znanstvenice i umjetnice Francisce Rocha Gonçalves odabrani su sljedeći umjetnici:

- Simon Burkhalter

- Vana Gaćina

- Luana Lojić

- Helena Rubčić

- Florian Rubin i Anica Lora Nižić

Za sudjelovanje u rezidenciji Imagining Gardens u trajanju od 20.7. do 31.7.2023. kustoski koncipiranu od strane Anje Leko, Andreja Beštaka i Paule Pļavniece odabrani su sljedeći umjetnici:

- Sunčica Bandić

- Hugo Baranger

- Dora Brkarić

- Robert Fenrich

- Rebecca Merlić

Rezidencije se održavaju unutar okvira koncepta bijenala Dekubator koji u fokusu ima istraživanje, razumijevanje i razvijanje povezanosti između ljudi i prirode, u otkrivanju isprepletenosti, odnosa i procesa koji postoje unutar mikro i makro sustava biosfere otoka.

Kolaborativna izložba Folkestone Fringe-a i Anatomije Otoka pod nazivom Office of Field Forensics + Anatomija Kale traje do 30.8. u prostorima JAB Hub-a, Jelsa 756.

U izložbi, performansu i razgovoru su sudjelovali umjetnici i kustosi Folkestone Fringe-a Diane Dever, Jacob Bray i Daniel Tollady, i istraživači Anatomije Otoka dr.sc. Marina Blagaić Bergman, Josipa Slaviček, dipl.ing.arh., Pavel Gulin Zrnić, Juraj Šantorić i Šime Vukman.

Office of Field Forensics je multimedijalna slagalica dojmova, uvida, intervencija i istraživanja, posvećena forenzičkom prikupljanju ljudskih i neljudskih priča, pregledu uvjeta specifičnih za lokaciju, kao i načinu razumijevanja današnjih iskustava tamošnjeg života. Kroz fokus na prostore intenzivne aktivnosti, sve do prostora intimnosti, umjetnici postavljaju temelj mapiranja jelšanske kale, koji će omogućiti posjetiteljima i umjetnicima da se uključe u gradske priče u otvorenom procesu gledanja, slušanja i doživljavanja. 

U poimanju ritma života jedne od jelšanskih ulica, sagledava se isti odraz ritma života na čitavom otoku, koju istraživači Anatomije Otoka uzimaju kao primjer proučavanja ali i razmišljanja o mogućnostima transformacije prostora i budućnosti zajednice. Anatomija kale projekt je unutar kojeg umjetnici stare recepture, jelšanske priče i legende reinterpretiraju i dekubiraju u seriju aktivnosti, performansa i koncepata koji se protežu kroz kalu.

U sklopu organiziranog terenskog posjeta umjetnici iz Folkestone-a proveli su tjedan dana u Jelsi u istraživanju i pripremama izložbe u susretu sa Anatomijom Otoka.

Istraživanju i terenskom posjetu se pridružila i Latvijska kazališna redateljica Paula Pļavniece zajedno s kustosicama New Theatre Institute-a iz Latvije. U okviru JAB-a, zajedno s dobitnicima Grand prixa 36. Salona Mladih Anjom Leko i Andrejem Beštakom, Pļavniece sudjeluje u ulozi kustosa umjetničke rezidencije Imagining Gardens, u suradnji sa zborom Sv. Cecilije u vodstvu Slavka Reljića. Osmišljena kao nelinearna, nenarativna suvremena produkcija, rezidencija Imagining Gardens koristi kalu i njezine skrivene vrtove kao pozornicu za promišljanje i introspekciju.

Paula Pļavniece - kazališna redateljica u čijim umjetničkim praksama glavna polja interesa su društveno i politički aktivne teme i nova drama, s fokusom na aspekte kao što su inkluzija, ekologija, integracija itd. Njezini radovi često uključuju rad s lokalnim zajednicama i izradu umjetničkih projekata specifičnih za mjesto diljem Latvije, putovanja u inozemstvo te sudjelovanje na raznim festivalima.

Finalist nagrade Radoslav Putar 2023. Željko Beljan u Jelsi je istraživao poveznice između pletenja ribarskih mreža i tradicijske umjetnosti, povodom izrade site-specific rada pod nazivom Buže kojeg će predstaviti u okviru Jelsa Art Bijenala. Rad u nastajanju je umjetnička suradnja sa lokalnim ribarima, te homage vjekovnim tradicijama jelšanskog kraja.

Željko Beljan - primarno se bavi ilustracijom, stripom i izradom plakata te je autor brojnih plakata za razne zagrebačke klubove i druge umjetničke inicijative i bendove kojima je član ili suradnik. U kombinaciji s istraživanjem suvremenog crafta, recentno uklapa i ručni rad u svoju umjetničku praksu.

U nastavku JAB-a posjetitelje očekuje bogat program uz selekciju domaćih i međunarodnih umjetnika, kustosa, stručnih suradnika i istraživača. Na repertoaru su izložbe, performansi, video, site-specific instalacije i umjetničke rezidencije.

30.5. - Folkestone Fringe (UK) | Anatomija Otoka (HR) - Office of Field Forensics + Anatomija Kale (izložba, performans)

30.6. - Francisca Rocha Gonçalves (PT) - The Tunnel (rezidencija, izložba)

1.7. - Željko Beljan (HR) - Buže (site-specific instalacija)

3.7. - Eglė Budvytytė (LT) - Songs From the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars (video)

11.7. - Jose Manuel Spinola (MX) - Nature is Not Longer Destiny (video, izložba)

13.7. - Offtanz Tirol (AT) - Die Grosse Sonja Ritz Show (performans)

14.7. - Marieke Leene (NL) - Let's Keep it Gezellig (video)

16.7. - Ola Korbańska (PL) - The Laundresses (performans, instalacija)

30.7. - Paula Pļavniece (LV), Andrej Beštak (HR), Anja Leko (HR) - Imagining Gardens (rezidencija, performans)

Uz izlagački program, JAB nudi i program radionica za djecu i mlade, glazbeni program, vođene obilaske kale, te razgovore i tribine.

Koprodukcijski partneri: LAB852, Održivi Otok, Kružok, Improvise & Organize.

Programski partneri: Magic Carpets, Anatomija Otoka, Galerija Monade, Knjižnica Jelsa, Muzej općine Jelsa.

Projekt podržava program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i medija RH, Općina Jelsa, TZ Jelsa, Austrijski kulturni forum, grad Agueda.

Vaša reakcija na temu