U prostorijama Vile Nika u Kaštel Starom danas je otvoreno još jedno Kreativno proljeće, a predstavljena su i događanja u Kreativnoj Ulici Kaštelanskog crljenka. Predsjednik Klastera Zora Srećko Radnić zadovoljan je što se završilo prvih sedam godina Kreativnog proljeća u Kaštelima.
- Uspijevali smo kroz ove godine raditi sedam tematskih cjelina i programa, proizvodili smo nove turističke proizvode, a sada idemo nekim novim putem. Želimo našim gostima i kaštelanima pokazati što imamo - kazao je Radnić.
Mili Novak, predsjednik Matice hrvatske u Kaštelima, rekao je kako je specifičnost ovogodišnjeg 'Đardina čitanja' obilježavanje 1100. obljetnice Hrvatskog Kraljevstva i 1100. obljetnice crkvenih sabora koji su obilježili hrvatsku povijest.
- Time želimo poručiti da imamo duboke i čvrste korijene i istinsko poštovanje prema našim precima. Kaštelanske škole će 8. i 13. svibnja predstaviti svoje programe čitanja, a 21. svibnja je na rasporedu ciklus 'Čitanje s piscem', u sklopu kojeg nam je cilj predstaviti autora na jedan poseban način. Ove godine nam u goste dolazi Vjekoslava Huljić, a sam događaj će biti u Botaničkom vrtu OŠ Ostrog u Lukšiću. Nakon toga slijedi kreativna radionica interpretativnog čitanja za umirovljenike, a program ćemo završiti Revijom čitanja 29. svibnja u dvorcu Vitturi kada će program čitanja predstaviti po dvoje najboljih učenika kaštelanskih škola po ocjeni stručnog povjerenstva - rekao je Novak.
U sklopu Kreativnog proljeća održava se i Kaštelanski praznik cvijeća u kojem će građani moći uživati od petka do nedjelje u Đardinu u Kaštel Novom.
- Bit će zanimljivo, bit će i novom svjetlosni efekti, a naravno da će postojati i mogućnost kupnje cvijeća - kazala je Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice Kaštela te dodala kako se nekada može činiti da se dosta govori o kulturi i tradiciji, ali da takvih priča nikada nije previše.
- Posebno o našoj, kaštelanskoj, koja seže u prapovijest i antiku. Priča o staroj maslini i sada o Kaštelanskom crljenku je nešto što Kaštela stavlja na kartu prepoznatljivih vinskih kulturnih destinacija - dodala je Maršić.
Tradicionalna jela na Kreativnom proljeću, u sklopu Gastro tjedna, pripremat će Ana Damjanov, pobjednica natjecanja u spremanju jela od sipe i boba. Ova Kaštelanka ljubav prema tradicionalnim specijalitetima nosi iz obitelji.
- Najdraže mi je što se ne trebaju koristiti ekskluzivne namirnice, sve su to domaći proizvodi uz minimalno korištenje začina. Tako me i familija naučila. Svi smo u kuhanju tradicionalnih jela, a nadam se da e i moj sin nastaviti obiteljsku tradiciju - kazala je ona.
Priču je završio vinar Anton Kovač koji je otkrio tajnu proizvodnje dobrog vina.
- Za raditi vino, kao i za bilo koji posao, trebate imati strast. Ako nemate strast, ostavite se toga posla. Kaštela predstavljaju vinsku regiju s visokokvalitetnim vinima. Priča raste iz godine u godinu, sade se i novi vinogradi. Stalno ponavljam da treba biti što više vinara jer ste vinska destinacija. Vino je magija koja se stvara na poseban način. Umjetnost. Svako vino je priča za sebe i svaka berba je priča za sebe. Priča o vinu je pogrešno shvaćena kao hedonizam, ona je životna. Za vino treba žrtva, vino je nagrada, to nije nikakav hedonizam - zaključio je Kovač.