Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press JELSA Svečano otvorenje izložbe 'Drvo, zlato i voda' Yoshikatsua Tamekanea

JELSA Svečano otvorenje izložbe 'Drvo, zlato i voda' Yoshikatsua Tamekanea

U petak, 9. lipnja

Svečano otvorenje izložbe 'Drvo, zlato i voda' autora Yoshikatsua Tamekanea koje će se održati u galeriji Kravata Muzeja općine Jelsa u petak, 9.6.2023. u 20 sati.

Drvo, zlato i voda, samostalna je izložba Yoshikatsua Tamekanea, jednog od najpriznatijih majstora japanske grafičke tehnike drvoreza, koju će popratiti i javna prezentacija njegova rada, te dvije radionice tradicionalnog japanskog drvoreza za širu publiku u Jelsi.

Yoshikatsu Tamekane (r. 1959. u prefekturi Hyogo, Japan) jedan je od vodećih predstavnika pokreta nove japanske grafike koju stvara u snažnom dijalogu s postojećom tradicijom te daleke zemlje. On je uz to i veliki majstor inovacije kako po pitanju tehnike višeslojnog kolažiranja i eksperimentiranja na postojećoj grafičkoj matrici, primjeni zlatnih listića, tako i motiva koje koristi, koji se vezuju uz specifično životno putovanje, ali i opće egzistencijalne teme izmještanja, dijaloga s prirodom, životnih odluka.

Član je Japanskog društva umjetnika i Japanskog društva grafičara. Ostvario je preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovao na mnogim eminentnim grafičkim manifestacijama diljem svijeta.

'Yoshikatsu Tamekane svoje umjetničke radove stvara u snažnom dijalogu s postojećom tradicijom te daleke zemlje. Tamekane odabire drvorez, tradicionalnu grafičku tehniku koja je doživjela mnoge kulturalne transfere kroz povijest. No, daleko od potencijalne statične anakronosti medija danas, on ga kroz nebrojeni broj pokušaja koristi kao platformu za inovacije, tu i sada, tehničku vrsnost višeslojnog kolažiranja i eksperimentiranja na postojećoj grafičkoj matrici. Nastaju raznovrsni formati, nerijetko apstrahiranih formi, guste igre linija i akumuliranog kolorita. Kroz njihove se naslove naziru svima više ili manje bliski temati izmiještanja, suživota čovjeka-prirode, neizbježnosti izbora i svjesnih donošenja životnih odluka; Trenutak, Noćno pjevanje, Četiri godišnja doba, Život je san, Na dalekom mjestu, Životni vijek, Vremenska os i sl.', napisala je Ivana Meštrov u tekstu izložbe.

Yoshikatsu Tamekane će uz samostalnu izložbu tijekom svog boravka u Jelsi na otoku Hvaru održati dvije prezentacije i radionice na kojima će polaznici izrezbariti svoju drvenu matricu i napraviti otisak drvoreza koristeći drvenu ploču, japanski papir i crnu sumi tintu. Svi materijali dovezeni su iz Japana. To je izvanredna prilika da pod mentorstvom majstora grafike polaznici izrade svoj otisak u tehnici tradicionalnog japanskog drvoreza. Ta drevna umjetnost duboko je ukorijenjena u životima Japanaca, te su prije razvoja emailova, japanska kućanstva tradicionalno izrađivala novogodišnje čestitke u toj tehnici. Zbog svog značaja u japanskoj kulturi, drvorez je čak i danas dio likovnog odgoja u tamošnjim školama. 

'Ovim vrijednim sadržajem, želimo kulturnu ponudu Jelse obogatiti izložbom izvanrednog majstora grafike iz Japana, te potencirati interkulturalni dijalog, razmjenu i učenje', poručuju organizatori.

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja općine Jelsa, Turističke zajednice općine Jelsa i tvrtke Mata Ansuya d.o.o., uz pokroviteljstvo Jelsa d.d., te uz nominalnu potporu Veleposlanstva Japana u RH povodom obilježavanja 30. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske.

Vaša reakcija na temu