Splitska glumica Ivana Gudelj, članica osječkog HNK, stoji iza sve popularnijeg Instagram profila ‘La papanje’. Jednostavnim i ukusnim receptima 31-godišnja kćer nogometne legende Ivana Gudelja osvojila je društvene mreže, a mi smo je ugostili u našoj rubrici te nam je otkila kako se rodila njena ljubav prema kulinarstvu.
- Moje ‘lapapanje’ postoji otprilike dvije godine. Želja mi je bila podijeliti s ljudima zdrave, brze i jednostavne recepte s namirnicama koje se zasigurno imaju u kužini. Zaljubljenica sam u hranu, boje i dekoraciju, a mobitel mi je bio prepun divnih fotografija ukusne spize pa sam si rekla zašto ne. Nekome možda budem inspiracija, iskreno, nema mi dražeg osjećaja od toga.
Što najčešće objavljuješ na profilu?
- Na Instagramu najčešće objavljujem razne recepte, ali se mogu pronaći i videa s proba iz kazališta, fotografije iz različitih predstava, nekakve anegdote s kolegama, prijateljima, i za kraj malo i mene. Imam dvije malene djevojčice, njih izbjegavam objavljivati, a ako ih i ponekad objavim nastojim da im se lica ne vide.
Kako se rodila tvoja ljubav prema kulinarstvu?
- Ljubav prema kulinarstvu se rodila zahvaljujući mojoj pokojnoj majci Mirjani, koja je obožavala kuhati za apsolutno sve ljude. Nikad joj nije bio problem pripremati hranu. Spize je vječno bilo na stolu i to od juhe, preko pečenja do salata, manistre, ribe, šalše, doslovno svega. Uvijek sam joj se divila na tome, promatrala je, učila, upijala i pamtila to njezino ‘kemijanje’ s hranom. Evo danas me se ne može izbaciti iz kužine, od jutra do sutra samo bih nešto kuhala i pekla. Umiruje me i čini me izuzetno sretnom i ispunjenom osobom.
Gdje crpiš inspiraciju za svoja jela?
- Inspiracija za jela mi dolazi spontano, u momentu. Recimo, uzmem neku namirnicu u ruke i odmah mi pada napamet što bih mogla sve s njom i u kojim kombinacijama.
Naravno, bilo je tu dosta neuspješnih recepata, ali bila bih uporna dok ne dođem do onoga okusa kojeg sam si zamislila u glavi, nikako ne bih odustajala.
Uporni lav, ne dam se he, he. Svakako, na Instagramu se mogu pronaći razni zanimljivi kulinarski profili, tako da isprobavam i druge recepte koji nisu moji iz glave, ali uvijek dodam neki svoj ‘tač’ na kraju.
Koje ti je omiljeno jelo?
- Nikada ne bih objavila recept koji izgleda prekrasno na pijatu, a okusom ne valja.
To mi nema smisla. Volim da jelo lijepo izgleda, a pri tom da je fino i ukusno.
Zato objavljujem one recepte koji imaju desetku od mene. Znamo da se o ukusima ne raspravlja, i da se ne može uvijek sve svakome svidjeti, ali imam pozitivne komentare. Naime moji prijatelji i familija vole moju spizu i to mi je jako bitno. Kad pijat ostane prazan i traže se repete, srce mi je kao kuća. Osobno sam veliki gurman i volim sve probati, ali se uvijek vraćam onim klasičnim jelima od kojih se mogu pošteno najesti i od kojih nisam nakon pola sata gladna. Jako volim pureće okruglice iz pećnice s umakom od aceta, meda, maslaca i začina. Uz to obavezno sezonska salata s recimo feta sirom, dosta maslinovog ulja i soka limuna. Veliki obožavatelj sam šalše koju mogu bez problema i na žlicu jesti. Integralna manistra i puno parmezana. Potpisala bi da to jedem cijelo ljeto. Piletina i puretina se često nalazi na mom jelovniku, i to pretežno ispečena u pećnici bez friganja na ulju.
Paziš li što jedeš?
- Nisam rigorozna u prehrani, ali sam izbacila namirnice koje meni ne odgovaraju i odlučila se za malo zdraviju varijantu. Slušam svoje tijelo i pratim ga. Došla sam u stadij kada nemam problem s tim hoću li pojesti krafnu ili burek. Dozvolim si, ali sve u granicama normale. Puno šetam i za sada se osjećam super u svome tijelu, a to mi je bio cilj nakon dva poroda, gdje sam sa svakom djevojčicom išla u rodilište sa 105 kilograma.
Čime misliš da si osvojila svoje pratitelje, imaju li omiljena jela s tvog profila?
- Imam divne pratitelje koji me podržavaju i to mi je neopisivo drago. Vole isprobavati recepte sa mnom, pa mi čak i daju neke savjete koje radio poslušam, tako da na kraju napravimo zajedno top jelo. Ljudi su različiti, tako da im se sviđaju i različita jela, ne mogu izdvojiti top tri jela, kada svatko od njih pronađe nešto što njima paše. Svako jelo ima svoju pričicu i ‘ono nešto’.
Što bi preporučila našim čitateljima za današnji ručak?
- Jednostavna jela koja bi preporučila za ručak su definitivno bogate salate koje se mogu pripremiti u bezbroj varijanti uz obavezan komad mesa. Salate nikada nisu dosadne, a toliko okusa daju, zdrave su, mirisne, ukusne, brzo gotove, tako da su odličan izbor za sve one koji nemaju puno vremena boraviti u kužini, a i za one koji nisu ljubitelji kužinavanja. Sa salatama nikako ne možeš pogriješiti. Ono što je najvažnije, nećeš se osjećati napuhano, dobit ćeš energiju, lijepo ćeš se najesti i zdravo osjećati.
Možeš li nam otkriti svoje omiljeno slatko jelo?
- Moj desert kojeg obožavaju svi oko mene i uvijek traže repete, je zdravi tiramisu u čašici. Za njega treba samo pet sastojaka, a gotov je za 10 minuta. Pirov griz, badem mlijeko, med, kava i grancereale keksi. Brzo trk na profil baciti oko na recept.
- Ima još jedan, zove se ‘čokoladno keksasti kolačić koji se ne peče’. Inače je inspiriran originalnim receptom Lotus Terrine, a ja sam ga odlučila napraviti u zdravijoj varijanti. Obožavam ga. Inače, u mojoj slatkoj kužini čokolada je kraljica i broj jedan. Uvijek je mora biti u receptu, ne mogu bez nje.
Pomažu li ti u kuhanju kćerke Greta i Noemi?
- Greta i Noemi imaju svoju mini kužinu u kojoj kuhaju i pripremaju ‘jela’. Vole se igrati restorana, pa dok jedna kuha, druga bude gost, i tako se izmjenjuju. Nadam se da će ići mojim stopama i voljela bih da steknu ljubav prema kuhanju. Kada su deserti u pitanju, pomažu mi svakako. Slatko im je sve na svijetu, pa im je to najdraže. Palačinke, torte, kremice, uživaju u tome, a mami kasnije ostane malo više nereda za pospremiti he, he.
Tko od obitelji najviše uživa u tvojim zdravim jelima?
- Najiskrenije najviše ja uživam u obitelji u zdravim jelima. Moje kćerkice vole probati, ali ne forsiram ih da jedu isključivo kao ja, pustim ih da budu djeca i neka jedu što god požele - mama će im to pripremiti.
Slatko dobiju za desert, ali prije toga moraju pojesti ručak. Pojedu koliko mogu, a kasnije dobiju sladoled ili kinder jaje.
Sestra Đana će isto sve probati, dobar je kritičar, a tata Gudelj se drži tradicionalne kuhinje i uvijek mi kaže da mu skuham ‘nešto konkretno’.
Koliko se posvetiš fotografijama?
- Volim da fotografija ima priču. Možda će nekome zvučati čudno, ali ako me nešto na njoj privuče i zadrži pogled, to je to. Nema dalje. Kod mene u životu sve ide spontano, tako se i jela pripremaju, dekoriraju, fotkaju. Oku da je ugodno, uz obavezno danje svijetlo i ispadne odlična fotografija, bez puno kemijanja i vrimena.
U jednostavnosti je ljepota. Fotografije fotkam isključivo mobitelom i imam jedan odličan program za uređivanje, zove se RNI Films. Malo pojačam boje i kontrast, istaknem neki detaljčić i to je sve.
Čime misliš da si privukla pratitelje na svoj profil?
- Mislim da sam privukla pratitelje svojom jednostavnošću, iskrenošću, onim da sam sve to ja, bez pretvaranja i glumatanja. I u sve to sam krenula čistog srca, bez opterećenja i spontano, i ako su to pratitelji i prepoznali, ja sam i više nego zadovoljna.
Koliko često objavljuješ fotografije?
- Nema pravila koliko često objavljujem fotografije, objavljujem ih kako mi dođe.
Nekada znam dvije fotografije objaviti u danu, nekada prođe nekoliko dana da ne objavim ništa. Sve ovisi koliko imam vremena. Ne forsiram.
Koga ti pratiš na Instagramu?
- Imam dva profila ‘lapapanje’ i svoj privatni, kojeg sam otvorila jako davno. Na njemu imam isključivo svoje prijatelje i osobe iz kazališnog svijeta, ali tu slabo objavljujem, zaleti se tu i tamo koja fotkica. Trudim se provesti pristojno vrijeme na društvenim mrežama, ali svi znamo kako nekada vrijeme prođe kada kreneš skrolati. Za mene je Instagram jedna vrsta zabave. Ne služi mi za upoznavanje ljudi i prijatelja. Rado bacim oko na recepte, pogledam smiješna videa ili čitam citate. Za sada nisam još uvijek stekla iskrena prijateljstva, jer imam svoj krug ljudi i prave prijatelje koji se mogu na prste jedne ruke nabrojati. Ali postoje ljudi s kojima komuniciram, pa ako se jednog dana izrodi prijateljstvo - neću imati ništa protiv, ali za sada ne razmišljam o tome.
Malo sam nekako stroga po tom pitanju.
Pustim sve da ide kako ide i ništa ne forsiram.
Imaš li još neke hobije?
- U slobodno vrijeme obožavam duge šetnje u prirodi, i to u jako ranim jutarnjim satima, volim čitati krimiće, kužinavati i gledati filmove i serije na Netflixu kada curice zaspu.
Je li Slavonija i dalje tvoj dom ili si na relaciji Split-Osijek?
- Osijek je moj drugi dom, tamo sam provela jako lijep period života. Preko deset godina radim u HNK u Osijeku kao dramska glumica i sretna sam što radim posao kojeg obožavam. U Osijeku sam završila Umjetničku akademiju i danas sam magistra glume i lutkarstva. Nema ljepšeg osjećaja nego raditi posao kojeg iskreno voliš. Trenutno sam na relaciji Split - Osijek, pa često putujem. Nije uvijek lako, ali si napravim da nam bude zabavno kroz putovanje preko cijele Hrvatske. Slavonija je predivna na svoj način, ali more, palme i borovi su moj favorit.
Što ima novog na poslovnom planu? Spremaš li se za neki novi projekt?
- U našem poslu se svaki dan nešto novo događa, prilike se nude, a na tebi je da se pokažeš u najboljem svijetlu i da daš sve od sebe. Imam nekih novih stvarčica koje bi se u skorijoj budućnosti mogle ostvariti, ali ne bih još o tome. Kako kažu nije sve u svoje vrijeme, već je sve u tvoje vrijeme. Zato polako i sigurno. Trenutno igram ‘Udovice’, ‘Dječak koji je govorio Bogu i Fedru’ - predstave koje su na repertoaru u HNK Osijek.
Imaš li neostvarenih želja po pitanju glume?
- Voljela bih glumiti i u filmu, seriji, dramskoj predstavi, lutkarskoj predstavi, biti voditeljica, ma apsolutno sve, jer to je ono što me privlači, to je moje područje, tu se vidim, i to volim. Odlazim na castinge, trudim se biti najbolja u onome što radim, i trud se na kraju uvijek isplati. Nekome prije, nekome kasnije. Nikada se odustajati i vjerovati u sebe.
Gdje se vidiš u budućnosti?
-U budućnosti se vidim kao žena koja je odigrala puno dobrih i kvalitetnih predstava, koja uživa u svakom novom danu i novoj prilici, vidim se kao dobar čovjek i dobra majka koja bi učinila sve za svoje dvije djevojčice. Ali jedno je ipak najvažnije - samo da nas zdravlje posluži, a sve ostalo neka ide po božjem planu.
Možeš li nam za kraj otkriti tajnu - kako kuhati s puno ljubavi?
- Samo voli ono što radiš. Daj sebe cijeloga u nešto što želiš da uspije. Vjeruj u sebe, radi na sebi, čitaj, uči, probaj i ne odustaj. Nikada. Čistog obraza, dobre volje i iskrenog srca. Ovo se ne odnosi samo na kuhanje, nego na sve u životu. Jedan citat mi stoji na profilu ‘lapapanje’ koji glasi ‘kuhanje je kao ljubav, ili se predaj, ili ne ulazi u to.’ Ljubav pokreće sve.