Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com HUP domaćin međunarodne platforme žena G100

HUP domaćin međunarodne platforme žena G100

'Hrvatska nema dovoljan broj žena na upravljačkim pozicijama te je potrebno i dalje raditi na povećanju tog udjela'

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u subotu je bila domaćin međunarodne platforme žena G100 - grupe 100 žena globalnih liderica, iz 100 različitih sektora koje utječu na vlasti i organizacije u svrhu stvaranja jednake, progresivne i inkluzivne poslovne kulture za žene diljem svijeta.

'Prema pokazateljima, Hrvatska, kao i većina europskih zemalja, nema dovoljan broj žena na upravljačkim pozicijama te je potrebno i dalje raditi na povećanju tog udjela jer će nam to dugoročno donijeti bolje gospodarske rezultate', istaknula je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Tako je u upravama tvrtki u Hrvatskoj tek 24 posto žena, a svega 17 gradova u Hrvatskoj  vode gradonačelnice.

Zastupljenost žena u politici prema trenutnom sazivu Sabora jednaka je kao i prošle godine - 31,3 posto, te je usporediva s udjelom žena u politici država Europske unije - 33,3 posto.

Zabrinjavajućim je ocijenila što žene i dalje nastavljaju biti najmanje zastupljene u znanosti pa ih je u redovnom članstvu HAZU-a samo 12,5 posto.

Dekanica Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke, Gordana Nikolić, kao globalna liderica u visokom obrazovanju naglasila je važnost obrazovanja kao pokretača svih promjena u društvu pa i kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti. 

'Upravo platforma G100, eminentna je platforma za umrežavanje žena iz različitih sektora na globalnoj razini. Područje visokog obrazovanja već ima relevantan broj žena u svojim redovima, no još uvijek na pozicijama dekanica i rektora postoji disbalans', istaknula je Nikolić.

U G100 su aktivne dobitnice Nobelove nagrade, šefice država, ministrice, poslovne žene, donatorice, investitorice, poduzetnice te čelne osobe korporacija i društvenih organizacija. 

Od 2021. godine, kada je pokrenuta, ova je globalna inicijativa predstavljena i podržana pri Ujedinjenim narodima u Genevi i New Yorku, te Europskoj komisiji u Briselu.

Konferencije o inspirativnim ženama postale su uobičajena događanja na kojima žene iz različitih sfera pričaju o vizijama, upornosti, marljivosti, odlučnosti, hrabrosti i planiranju karijera te ženskom umrežavanju, istaknuli su iz HUP-a.

Ove godine mreža G100 posebno podupire žensko poduzetništvo na području jugoistočne Europe. Kroz niz događanja, poduzetnice i žene iz poslovnog svijeta krenule su iz Ljubljane 23.rujna, a završit će s Women Economic Forumom u Tirani.

Današnju konferenciju obogatila su i dva panela - o važnosti online vidljivosti za uspjeh poslovanja i o kreiranju balansa između poslovnog i privatnog života. 

Vaša reakcija na temu