Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/NDH - dokumentarna serija HRT večeras emitira prvu epizodu dokumentarca o NDH, serija je i prije prikazivanja postala kontroverzna

HRT večeras emitira prvu epizodu dokumentarca o NDH, serija je i prije prikazivanja postala kontroverzna

Na Prisavlju tvrde da NDH nije završila u bunkeru

Na Prvom programu HTV-a, večeras u 20.10 emitira se 1. epizoda dokumentarne serije NDH koja govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno-političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i osobama koje su obilježile njezino postojanje, kao i vojno-političkim okolnostima koje su utjecale na njezin nestanak.

- U 12 epizoda serija obrađuje različite teme, od situacije u Kraljevini Jugoslaviji zbog koje će hrvatski nacionalisti otići u emigraciju i osnovati ustaški pokret, sudjelovanja ustaša u atentatu na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseilleu 1934., napada Nijemaca, Talijana i njihovih saveznika na Jugoslaviju u travnju 1941. uslijed kojeg i dolazi do osnivanja NDH, kao i različite aspekte života u NDH, od terora prema Srbima, Židovima i Romima, odnosu ustaškog pokreta prema saveznicima u Berlinu i Rimu, položaju Katoličke Crkve, svakodnevnom životu stanovnika NDH, utjecaju političkih i ratnih zbivanja na gospodarstvo i kulturu itd - stoji u najavi HTV-a.

Premda je scenarist Hrvoje Klasić ustvrdio da je serija završila u bunkeru, v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić tvrdi da to nije istina i da se čekao pogodan termin za emitiranje serijala od 12 epizoda.

- Mene je strah da onoga dana kad se serija pusti na male ekrane ja sam sebe neću prepoznati. Počeli smo snimati davne 2015. godine i sve je bilo dobro dok je Radman bio ravnatelj HRT-a, no onda se počelo sustavno odugovlačiti. Serija je odavno gotova, još prije dvije godine, ali godinu dana nismo mogli dobiti termine za montažu pa smo je završili prije oko godinu dana. Stalno nam samo govore: bit će, bit će… Pomalo me je strah istine o razlozima odgoda. Ovo je isključivi projekt HRT-a, a ja sam u njemu jedina osoba koja nije s HRT-a. U 12 epizoda jedinstveno je obrađena povijest Pavelićeve države, pred kamere smo doveli povjesničare iz cijele Europe i otkupili originalni povijesni materijal. Kad se sve to uzme u obzir, jasno je da bi takvu robu svatko odmah pustio na ekrane, dok mi još uvijek ne znamo što se događa i hoće li hrvatska publika to dobiti priliku vidjeti – izjavio je Hrvoje Klasić.

Seriju su počeli snimati 2018. i prvotno je bilo zamišljeno da ima šest epizoda, ali onda je, zbog zanimljivosti pronađenog materijala, odlučeno napraviti ukupno 12 epizoda.

- Nikad nijedna emisija tijekom mojeg mandata ravnatelja programa i mandata mojih kolega urednika nije završila u 'bunkeru'. Općenito, ideja bunkeriranja sadržaja pripada nekim drugim vremenima. Nažalost, prilično često brkamo uređivanje programa i programsku shemu sa zabranama ili 'bunkeriranjem'. Konkretno, serijal je čekao na emitiranje, kao što sam i u Saboru rekao, iz više razloga. Primjerice, za 12 epizoda morate pronaći adekvatan termin jer je to tri mjeseca emitiranja, a s druge strane imate programski 'budžet', koji ima svoje zakonitosti i pravila, pa kad počnete s emitiranjem kreće i amortizacija... to će reći da morate imati pripremljen 'novac' koji se uzima iz vašeg programskog proračuna. Da ne kompliciramo, nema zabrana i bunkeriranja, nego samo programska procjena kad neki sadržaj kreće u emitiranje - kazao je Kunić za Jutarnji list.

Dodajmo da je serijal završen u lipnju 2020.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare