Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ASTRONOMSKI FENOMEN Uskoro će se poravnati čak šest planeta

ASTRONOMSKI FENOMEN Uskoro će se poravnati čak šest planeta

Znanstvenici otkrivaju je li to opasno

Zaljubljenike u zvjezdano nebo za nekih tjedan dana čeka prava poslastica – poravnanje čak šest planeta. Poravnanje ili konjunkcija svemirskih tijela opisuje njihovu prividnu blizinu kada se čini, ako ih promatramo sa Zemlje, da se ona nalaze blizu jedno drugome.

Naime, 3. i 4. lipnja će se Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran pojaviti na nebu u ravnoj liniji. Nije neuobičajeno vidjeti dva ili tri planeta blizu jedan drugome, ali poravnanje od čak šest njih je rjeđi događaj. Zato se ovakvo pozicioniranje od pet ili šest drugih planeta Sunčevog sustava i naziva – veliko poravnanje, piše Index.

Je li poravnanje planeta opasno? 

Često možemo čuti ili pročitati da ovakav fenomen ima neko skriveno značenje, da možda utječe na naše živote i upozorava na budući događaj koji može imati negativne ili pozitivne posljedice na naš život. Dakle, neki će se zapitati što nam se može dogoditi ako se planeti poravnaju. Odgovor je – ništa. 

Iako se tijekom takvog fenomena čini da su nebeska tijela blizu jedno drugome, to je samo varka koju stvara dvodimenzionalni pogled na svemir. U stvarnosti planeti će i dalje biti prosječno međusobno udaljeni (njihova udaljenost zavisi od orbite) kao i prije. Jedino će nama sa Zemlje izgledati kao da stoje sasvim blizu jer naše oči ne mogu registrirati dubinu, odnosno pravu udaljenost između njih. 

Zbog te varke će izgledati kao da se na malom djeliću neba nanizalo više planeta, dok su u stvarnom prostoru oni i dalje međusobno jako udaljeni. 

Nije ni čudo da su u davnoj prošlosti, kada nije bilo teleskopa i kada je astronomija kao znanost bila tek u povojima, ljudi vjerovali da poravnanje planeta ukazuje na neki sudbonosni događaj. Radi se o vrlo rijetkim događajima i logično je da su drevne civilizacije, koje nisu imale uvid u pravu prirodu planeta, smatrale da to ima neki poseban značaj. 

Kako promatrati ovaj spektakl? 

Ako ćete u ranim jutarnjim satima početkom lipnja htjeti vidjeti ovaj nebeski spektakl, možda će vam trebati vizualna pomagala. Merkur, Mars, Jupiter i Saturn bit će dovoljno sjajni da se vide golim okom, ali će za uočavanje Urana i Neptuna biti potrebni jači dalekozor ili teleskop, piše Science Alert

Poravnanje će biti vidljivo s većine lokacija diljem svijeta. U koje vrijeme planeti izlaze i zalaze, i kojim redoslijedom, ovisi o tome s kojeg dijela svijeta gledate noćno nebo. Na stranici Time and Date možete odabrati lokaciju i datum te vidjeti kada se koji od planeta pojavljuje iznad horizonta. 


Primjerice, u Splitu će svih šest planeta biti donekle vidljivo oko 5 sati ujutro. Kao što pokazuje tablica (slika gore), Uran i Neptun će biti jako teško uočiti. Planete je bolje 'uhvatiti' što ranije, prije nego što se razdani. Dobro je imati na umu ovu informaciju, kako vas ne bi razočarala prevelika očekivanja. U našim krajevima će svjetlost zore, nažalost, otežati viđenje cjelokupnog spektakla.

Ako imate problema s raspoznavanjem koja točno nebeska točkica predstavlja određeni planet, možete posjetiti internetske stranice poput Stellariuma, koje prikazuju gdje se trenutno na nebu nalaze nebeska tijela spram vaše pozicije.

Vaša reakcija na temu