Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ARHEOLOŠKI MUZEJ U SPLITU Predstavlja se 'Faros na tanjuru'
Kultura Piše: Dalmatinski portal

ARHEOLOŠKI MUZEJ U SPLITU Predstavlja se 'Faros na tanjuru'

Autorica je dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić

Arheološki muzej u Splitu najavljuje predstavljanje publikacija 'Faros na tanjuru'.

Riječ je o iznimnom interdisciplinarnom projektu koji povezuje arheologiju, znanstvena istraživanja i gastronomiju – kroz publikaciju nastalu kao plod međuinstitucionalne suradnje Instituta za arheologiju, Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, Arheološkog muzeja u Splitu i Splitsko-dalmatinske županije.
Autorica publikacije je dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju u Zagrebu, a suautori tekstova su dr. sc. Jelena Jovanović iz Arheološkog muzeja u Splitu i mr. sc. Vinko Tarbušković, ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem.

Publikacija 'Faros na tanjuru' nudi jedinstveni pogled na hranu starih Grka, reinterpretiranu kroz prizmu povijesnih izvora, arheoloških nalaza i kulinarskih tradicija. Svi se recepti temelje na znanstvenim istraživanjima drevnih tekstova i materijalnih ostataka s ciljem približavanja okusa i metoda pripreme jela koja su mogla biti prisutna u starogrčkom svijetu. Samo događanje uključuje i degustaciju pripremljenih jela, čime se baština interpretira kroz neposredno i osjetilno iskustvo.

Posebna vrijednost ovog projekta ogleda se u aktivnoj uključenosti obrazovnog sektora – učenici i njihovi mentori iz Srednje škole Hvar – izdvojena lokacija Jelsa pripremili su jela, dok su učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Splita zaduženi za posluživanje. Na ovaj se način mladi aktivno uključuju u očuvanje i interpretaciju kulturne baštine, kroz praksu, kreativnost i stvaranje iskustava koja potiču ljubav prema vlastitom nasljeđu i njegovoj suvremenoj promociji.

Vaša reakcija na temu