Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ADVENT U ZAGREBU Isprobali smo ovogodišnja gastronomska hit jela

ADVENT U ZAGREBU Isprobali smo ovogodišnja gastronomska hit jela

U videozapisu donosimo detalje

Zahuktava se Advent u Zagrebu, koji se niz godina nalazio na listama najljepših, a ove godine trajat će sve do 7. siječnja. Česti posjetitelji, posebno za vrijeme vikenda, su Dalmatinci. Ekipa Dalmatinskog portala odlučila je provjeriti ponudu na nekim od najpopularnijih lokacija.

U kućici 'Ledena' na Tomislavcu probali smo germknedle, koje su popularne već niz godina, a riječ je o tradicionalnoj austro-ugarskoj slastici.

- Treba biti dovoljno gladan da bi jedna osoba pojela cijelu germknedlu. Ove knedle su posebne jer su napravljene od dizanog tijesta, punjene su pekmezom od šljiva, a kuhane na pari. Originalni recept je s preljevom od vanilije posut makom - kazao nam je Dubravko i dodao kako jedna germknedla košta 7 eura.

Na Tomislavcu možete pronaći i druge delicije, no ova lokacija najpopularnija je zbog bajkovitog božićnog duha i klizališta. Ledeni park je najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe, s površinom leda od tisuću i petsto kvadratnih metara. Cijena klizanja u jutarnjim satima radnim danom, od 10 do 15:30, iznosi 3.50 eura po terminu, dok je cijena nakon 16 sati 4.50 eura. Najam klizaljki iznosi 4.50 eura, a najam guralice za led je 4.50 eura. Termin klizanja subotom i nedjeljom košta 4.50 eura. Djeca do navršenih šest godina kližu besplatno, uz obaveznu pratnju roditelja. 

Također, postoje obiteljske ulaznice za dva roditelja i dvoje djece starije od šest godina, a cijene kreću od 10 eura naviše. Nadalje, dostupne su i karte s popustom za studente, umirovljenike i branitelje. Na klizanju su obavezne rukavice, a ako ih nemate, možete ih kupiti po cijeni od 3 eura.

Jedno od najstarijih zagrebačkih adventskih događanja, Fuliranje, i ove godine održava se na Strossmayerovom trgu. Za gastronomsku ponudu pobrinulo se 17 kućica, među kojima su se pronašla i neka poznata imena poput Mate Jankovića i Ivana Pažanina.

Otišli smo na jednu od najpopularnijih kućica ovogodišnjeg adventa - 'Gdje je Jura?', gdje se prodaju viralne Dubai fritule, čija je cijena 11,10 eura.

- Prvo sam razmišljao o Dubai štruklama, ali sam se ipak odlučio za fritule kada sam ih probao doma. Svidjelo mi se, a napravio sam i Dubai čokoladu. Zahtjevno je rezati i peći kadaif, jedna do dvije osobe to rade osam do deset sati dnevno jer je riječ o posebnoj tehnici. Treba vremena - otkrio je Juraj, koji razmišlja da nakon adventa nastavi raditi Dubai fritule.

Na Strossmayerovom trgu pronašli smo i kućicu 'Picnic' na kojoj su glavi aduti mekani obrazi i drugačija sarma, a oba specijaliteta koštaju 11 eura po porciji. Sudeći prema tome kako su ova jela često rasprodana, postala su pravi hit. 

- Jela koja ste zatražili su rasprodana, pa sam vam pripremio dva nagrađivana burgera, Blacky burger, koji je specijalitet kuće te Snow burger za ljubitelje tartufa - kazao je Nikola.

Ova kućica nudi i jedan liker, koji je drugačiji od drugih, i to zato što mu je glavni sastojak jaje. 

-To vam je liker od jaja s pjenom od buče - kazao je Petar, koji je upravo ovo piće preporučio uz burgere.

Fooling Around na Esplanadi nudi ekskluzivniju hranu i ne bazira se sve na kobasicama i burgerima, a mi smo probali jela na kućici 'Noel' gdje chefovi Mario Mandarić i Ivan Temšić, između ostalog, nude Bao tuna pašticadu za 15 eura i Puricu s mlincima 13 eura.

- U Zagreb smo htjeli dovesti malo Dalmacije, pa smo napravili Bao tuna pašticadu, a riječ je o sashimi tuni u umaku od pašticade, koja je poslužena uz salsu od jabuke i suhih marelica te crumble od cimeta - kazao je pobjednik Masterchefa 2021., Ivan Temšić i dodao:

- U ponudi imamo još i Ragu od jelena s tamnim pivom i Puricu s mlincima. Naravno, tu su i slatka jela pa su na meniju i krafne i panettone s različitim dodacima te maritozzi - kazao je Temšić, koji je donedavno karijeru gradio u jednom splitskom restoranu, a sada poslovni put nastavlja u Zagrebu.

Na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu ima i nekoliko novih lokacija. Riječ je o Kvaternikovom trgu i Lovački advent na Tuškancu. Zatim, možete posjetiti Čudesni Božić u Petrićevoj ulici, Bal na Gornjem gradu, Advent u nedavno otvorenom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, te u Kući karikature Oto Reisinger.

Svakako preporuke i za Tunel Grič, koji se pretvorio u Polarnu bajku i uređen je na temu filma 'Polar Express'. 

U videozapisu pogledajte i naše recenzije gastronomske ponude na Adventu u Zagrebu.

@dalmatinskiportal ADVENT U ZAGREBU Isprobali smo ovogodišnja gastronomska hit jela Jeste li probali germknedlu, Dubai fritule, liker od jaja, Bao tuna pašticadu? #advent #zagreb #bozic #gastronomy #germknedle #dubaifritule #dubaicokolada #klizaliste original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu