Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PublicDomainPictures from Pixabay Zašto je rogač dobar za zdravlje?

Zašto je rogač dobar za zdravlje?

Nekad u skromnijim kuhinjama, a danas...

Rogač, poznat i kao ceratonia siliqua, mediteranska je biljka čiji plodovi imaju sve veću primjenu u zdravoj prehrani. Iako je nekada bio zamjena za kakao u skromnijim kuhinjama, danas je sve više prepoznat kao namirnica bogata hranjivim tvarima i blagotvornim učinkom na organizam.

Prirodni izvor vlakana

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se rogač cijeni u prehrani je visok sadržaj prehrambenih vlakana. Vlakna pomažu u pravilnom radu probavnog sustava, reguliraju stolicu, potiču osjećaj sitosti i mogu doprinijeti snižavanju razine kolesterola u krvi.

Bez kofeina, glutena i alergena

Za razliku od kakaa, rogač prirodno ne sadrži kofein ni teobromin, što ga čini pogodnim za osobe koje izbjegavaju stimulanse, trudnice, dojilje i djecu. Također je bez glutena i rijetko izaziva alergijske reakcije, pa je pogodan i za osobe s celijakijom ili osjetljivim probavnim sustavom.

Prirodni izvor antioksidansa

Rogač sadrži polifenole – biljne spojeve s antioksidativnim svojstvima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju starenje stanica. Redovit unos antioksidansa povezan je s manjim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i određene vrste raka.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu i sadržaju vlakana, rogač ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi. Zbog toga se često preporučuje osobama s dijabetesom kao zdravija alternativa čokoladi i slatkišima.

Bogata nutritivna vrijednost

Osim vlakana, rogač sadrži važne minerale poput kalcija, kalija, magnezija i željeza. Kalcij pridonosi zdravlju kostiju, magnezij podržava rad živčanog sustava, a željezo je ključno za stvaranje crvenih krvnih stanica i prevenciju anemije.

Prirodni lijek za probavne tegobe

U narodnoj medicini rogač se tradicionalno koristi kod proljeva, posebno kod djece. Sadrži tanine koji imaju adstrigentno djelovanje i pomažu u normalizaciji crijevne funkcije.

Rogač je jednostavna, ali iznimno korisna namirnica. Bilo da ga konzumirate kao prah u kolačima, napitcima ili grickate kao suhe mahune, on nudi brojne prednosti za zdravlje bez dodatnih opterećenja za organizam. Zbog svog blagog, prirodno slatkog okusa i bogatog sastava, zasluženo se vraća u suvremene prehrambene navike.

Vaša reakcija na temu