Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZABRINJAVAJUĆI PODACI Sve popularnija estetska operacija ima najveću stopu smrtnosti

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Sve popularnija estetska operacija ima najveću stopu smrtnosti

Nije nimalo bezopasna

Želja za velikim stražnjicama kod žena postaje sve popularnija, a broj brazilskog podizanja stražnjice više se nego udvostručio u posljednjih pet godina, potvrđuju provedena istraživanja. No osim što je toliko tražena, ova estetska operacija ujedno ima i najčešći ishod smrtnih slučajeva, piše Index.

Američko društvo plastičnih kirurga tako je potvrdilo da brazilsko podizanje stražnjice ili takozvani BBL (engl. brazilian butt lift) ima najveću stopu smrtnosti od svih ostalih estetskih zahvata.

Što je brazilsko podizanje stražnjice?

Brazilsko podizanje stražnjice postupak je kojim se povećava stražnjica i postiže zaobljeniji oblik. Za povećanje stražnjice koristi se ubrizgavanje vlastite masti, a njegova popularnost potječe iz Brazila, gdje su žene poznate po figuri kojom dominira upravo poveća i zaobljena stražnjica. Ovaj zahvat dodatno je proslavio dermatolog Simon Ourian za kojeg se smatra da je povećao stražnjicu Kim Kardashian.

Ipak, ubrizgavanje masnoće u stražnjicu nije nimalo bezopasno. Upravo suprotno, smatra se najopasnijim estetskim zahvatom u svijetu jer može dovesti do ozbiljnih problema ako se izvodi na pogrešan način. To uključuje takozvanu masnu emboliju, poremećaj kada mast ubrizgana u stražnjicu uđe u krvotok i blokira krvnu žilu. U plućima onemogućava ulazak kisika u krvotok, dok u mozgu može uzrokovati moždani udar - oboje može biti kobno.

Veliku ulogu ima i količina masti koja se koristi prilikom apliciranja. Iako većina kirurga smatra da je 300 mililitara sasvim sigurna količina, neki iskusniji kirurzi koriste mnogo veće količine. Sve to može biti vrlo opasno, naročito ako se pretjera s količinom, napominju stručnjaci.

Zašto je stopa smrtnosti toliko visoka?

Studija iz 2017., koja je obuhvaćala 692 kirurga iz cijelog svijeta, istraživala je stopu smrtnosti među pacijenticama koje su se podvrgnule brazilskom podizanju stražnjice. Tijekom svoje karijere kirurzi su prijavili 32 slučaja smrti od masne embolije i 103 slučaja bez smrtnog ishoda. Ipak, stručnjaci misle da je mnogo slučajeva ostalo neprijavljeno.

Masna embolija tako je nedavno identificirana kao vodeći uzrok smrti u estetskoj kirurgiji, a procijenjena stopa smrtnosti iznosi jedan na 3000, što je uistinu zabrinjavajuće.

Vaša reakcija na temu