Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash STRUČNJACI UPOZORAVAJU Zbog ove vrste hrane možda brže starite

STRUČNJACI UPOZORAVAJU Zbog ove vrste hrane možda brže starite

Smanjite konzumaciju

Još jedna studija povezuje ultraprerađenu hranu (UPF) kao što su zapakirane grickalice, slatka pića, kruh iz masovne proizvodnje, voćni jogurt, neke žitarice za doručak i zamjene za meso s ubrzanim biološkim starenjem.

Biološka starost - starost naših stanica i tkiva - pod utjecajem je genetike i životnih navika poput prehrane i tjelovježbe.

Sredovječni i stariji talijanski sudionici ove studije koji su više od 14 % dnevnih kalorija dobivali iz UPF-a činili su se biološki starijima od svoje kronološke dobi. Kronološka dob podrazumijeva broj godina koje je netko proživio od rođenja. S druge strane, biološka dob se odnosi na razinu biološkog starenja osobe, točnije koliko dobro tijelo funkcionira i kako se odupire bolestima.

Ultraprerađena hrana ima lošu reputaciju jer je puna kalorija, šećera, masti i soli, piše New York Post, a prenosi Miss Zdrava.

'Osim što je nutritivno neadekvatna, bogata šećerima, soli i zasićenim ili transmasnoćama, ova ultraprerađena hrana prolazi kroz intenzivnu industrijsku obradu koja zapravo mijenja njen sastav, s posljedičnim gubitkom hranjivih tvari i vlakana', objasnila je nutricionistička epidemiologinja i koautorica studije Marialaura Bonaccio.

'To može imati važne posljedice za niz fizioloških funkcija, uključujući za metabolizam šećera te za sastav i funkcionalnost crijevnog mikrobioma', dodala je Bonaccio koja je istaknula važnost ravnoteže bakterija, virusa i gljivica u našem probavnom sustavu. 'Također, ova hrana je često pakirana u plastičnu ambalažu , te tako postaje i prijenosnik toksičnih tvari za tijelo', zaključila je Bonaccio.

Njezin tim je okupio 22.500 sudionika koji su ispunili upitnik o hrani i izmjereno im je 36 biomarkera u krvi kako bi se izračunala njihova biološka dob. Nalazi su objavljeni u The American Journal of Clinical Nutrition.

Rezultati su potvrdili nedavnu studiju Sveučilišta Kalifornije u San Franciscu koja je otkrila da dodani šećer ubrzava biološko starenje, čak i ako je dio inače zdrave prehrane.

Visoke količine šećera u krvi mogu oštetiti stanice, što dovodi do kronične upale, koja je povezana s pretilošću, bolestima srca, dijabetesom, bolestima jetre i raznim vrstama raka.

Nedavne studije su otkrile da ultraprerađena hrana čini oko 60 % dnevnog unosa kalorija tipičnog Amerikanca.

Vaša reakcija na temu