Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pexels from Pixabay STRUČNJACI UPOZORAVAJU Ovih pet namirnica nemojte zamrzavati

STRUČNJACI UPOZORAVAJU Ovih pet namirnica nemojte zamrzavati

Mogu biti opasne

Zamrzavanje hrane praktičan je način da produljite njenu trajnost, ali to ipak ne vrijedi za sve namirnice.

Skuhali ste previše juhe? Ne brinite. Možete ju jednostavno zamrznuti u zamrzivaču, a potom odmrznuti i uživati u toplom obroku kad god poželite. U zamrzivaču uvijek ima mjesta i za smrznutu pizzu, sladoled i slične stvari.

Ali nisu sve namirnice prikladne za zamrzavanje.

Saznajte kojih pet namirnica nikako ne smijete stavljati u zamrzivač.

Zelena salata

Zelena salata brzo postaje kašasta kada se zamrzne jer ima visok sadržaj vode. Nakon odmrzavanja gotovo da se više ne može jesti. Ista stvar se događa s lisnatim špinatom. Ali kako špinat obično kuhamo, to onda nije problem, prenosi Novi list.

Jaja

Sirova jaja se nikada ne smiju zamrzavati. Smrzavanje može uzrokovati pucanje ljuske i bakterije mogu ući. Kuhana jaja možete čuvati u običnom hladnjaku jedan do dva dana. Ali nikada ne biste trebali zamrzavati jaja.

Mliječni proizvodi s visokim udjelom vode

Mliječni proizvodi kao što su jogurt, skuta ili vrhnje imaju visok sadržaj vode i mijenjaju svoju konzistenciju kada se zamrznu. Postaju grudasti i gube kremastost. Ako ove proizvode želite zamrznuti, prethodno ih dobro promiješajte kako biste malo poboljšali konzistenciju. Ipak, mliječne proizvode preporučljivo je koristiti svježe.

Kuhana tjestenina i riža

Kuhana tjestenina i riža smrzavanjem gube konzistenciju i postaju kašaste. Često nakon odmrzavanja te namirnica više nisu jestive. Ako vam je ostalo kuhane tjestenine ili riže, bolje je spremiti u hladnjak i iskoristiti u roku od dva do tri dana.

Zamrzavanje hrane praktičan je način da produljite njenu trajnost, a pritom sačuvate njezinu svježinu i hranjive tvari. Tako postoje neke namirnice koje su posebno prikladne za tu svrhu. Neki od primjera namirnica koje je itekako praktično zamrznuti su meso, riba, kruh, juhe i variva.

Vaša reakcija na temu