Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay STRUČNJACI SAVJETUJU Uz pametnu večeru, masti će vam se topiti u snu

STRUČNJACI SAVJETUJU Uz pametnu večeru, masti će vam se topiti u snu

Evo što možete pojesti

Za mršavljenje je, kažu stručnjaci, najgore puno jesti prije spavanja. Posebno će nakupljanju kilograma doprinijeti ugljikohidrati, šećer i škrob – poput riže, kruha, krumpira i slatkiša.   

Namirnice bogate šećerom, a siromašne vlaknima brzo će utažiti glad, ali ako se energija u koju se pretvaraju ne koristi, te će se kalorije pohranjivati kao masnoće. Ima li gore vijesti za vaš struk? Ipak, stručnjaci se slažu kako nije dobro ići na počinak praznog želuca, pa ako osjećate glad prije spavanja, ima i boljih rješenja.

Posegnite za namirnicom punom proteina – zrnatim sirom s malo masnoće. Upravo je ta namirnica bila predmet istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u magazinu British Journal of Nutrition prije nekoliko godina.

U njima stoji kako konzumacija 30 grama proteina 30-ak minuta prije spavanja može imati pozitivan utjecaj na metabolizam. Studija je bila relativno mala i uključivala je samo aktivne mlađe ženske osobe, ali je prva studija koja je proučila kako djeluje hrana može pomoći u mršavljenju, a da u pitanju nisu proteinski napici.

Ako niste ljubitelj svježeg sira, postoji velik broj zamjena koje su također dobar izvor proteina, piše Ordinacija.

Možete jesti piletinu, tofu, kuhana jaja ili male količine badema 30 minuta prije odlaska u krevet, jer sadrže čiste proteine, savjetuje Bridgette Agee, medicinska sestra i voditeljica projekta u centru za gubitak kilograma Marina Weight  koja nije bila uključena u spomenutu studiju.

Dobri izvori proteina

Bademi i orasi su jedni od najzdravijih orašastih plodova, a posebno su dobar odabir za osobe koje ne podnose laktozu, vegane ili one koji jednostavno ne vole mliječne proizvode. Sadrže velike količine zdravih masnoća, proteina te nutrijenata poput vitamina E, selena i magnezija.

Ako nemate problema s laktozom, možete odabrati i mozzarellu, koja ima malo kalorija i puno proteina, te kalcija i vitamina D. Pravi odgovor za gubitak kilograma leži u smanjivanju unosa kalorija u organizam – morate trošiti više energije nego što unosite.

Ako rasporedite obroke tako da unosite proteine i povrće svakih 5 sati u organizam, osigurali ste mu dovoljne količine energije potrebne za gubitak kilograma, napominje Agee te dodaje kako planiranjem obroka možete donositi i zdravije odluke i eliminirati nesvjesno jedenje.

Vaša reakcija na temu