Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot N1 SPLITSKA INFEKTOLOGINJA  O PORASTU KORONE: Vidi se da se ne pridržavamo mjera

SPLITSKA INFEKTOLOGINJA O PORASTU KORONE: Vidi se da se ne pridržavamo mjera

Smatra da zbog majmunksih boginja ne postoji panika kao zbog covida

Raste broj novih slučajeva koronavirusa, četiri puta više je zaraženih nego u četvrtak. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji je 83 novozaraženih, ali još nema panike, kako je rekla predstojnica Zavoda za infektologiju KBC-a Split Mirela PavičićN1 Studiju uživo.

'Primjećujemo veće opterećenje našeg hitnog prijema s većim brojem bolesnika koji su covid pozitivni. Primjećujemo i porast broja hospitaliziranih, ali zasad nema panike. To je sve u okviru mogućnosti Klinike za infektologiju', tvrdi.

Zašto je došlo do skoka?

Do skoka broja zaraženih je došlo, kako navodi, zbog nepridržavanja mjera, značajan je broj ljudi, odnosno turista na ovom području i ako je došla nova varijanta, logično je da je porast.

'Nama je jedino bitno koliko će taj porast oboljelih opteretiti bolnički sustav. Razumijem da je svima puna kapa korone, svjedočimo tome da se mjera ne pridržavamo'.

Dodaje da se nove varijante očekuju i u Hrvatskoj pogotovo sada u sezoni kad je više migracija.

'Svaku godinu naš prijem opterećen je turistima, odnosno većim brojem bolesnika pa imamo i veći broj covid bolesnika, uglavnom su to cijepljeni i mlađi bolesnici, ali bude koji stariji', objašnjava.

Majmunske boginje

Smatra da zbog majmunksih boginja ne postoji panika kao zbog covida.

'Prenosi se dugotrajnije i u užem kontaktu tako da pravovremenom reakcijom i prepoznavanjem bolesti mislim da bismo mogli izbjeći veće epidemije. Ako bude potrebe, razmišljat će se o cijepljenju rizičnih skupina', rekla je predstojnica Zavoda za infektologiju KBC-a Split Mirela Pavičić.

Vaša reakcija na temu