Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepick Simptomi disfagije lako se zanemare, a pravodobno prepoznavanje može spriječiti ozbiljne posljedice

Simptomi disfagije lako se zanemare, a pravodobno prepoznavanje može spriječiti ozbiljne posljedice

U Hrvatskoj se prosječno dijagnosticira desetero pacijenata u dvije godine

Kašljete ili se gušite tijekom jela? Imate osjećaj da vam hrana zapinje u grlu? Ne zanemarujte ove znakove - mogli bi upućivati na disfagiju, poremećaj gutanja koji često ostaje neprepoznat sve dok ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Disfagija može pogoditi osobe svih dobnih skupina, a najčešće je povezana s neurološkim bolestima, starijom životnom dobi ili posljedicama operacija i zračenja.

Istraživanje koje su nedavno proveli Ipsos i Fresenius Kabi među liječnicima specijaliziranim za liječenje visokorizičnih skupina* pokazalo je da u Hrvatskoj jedan liječnik prosječno dijagnosticira desetero pacijenata s disfagijom tijekom dvije godine. Unatoč tome što čak 75 posto liječnika provodi screening, mnogi slučajevi ostaju neotkriveni zbog kasnog prepoznavanja simptoma i odgađanja traženja liječničke pomoći.

Disfagija je medicinski poremećaj koji označava otežano ili bolno gutanje hrane, tekućine ili čak vlastite sline. Uzroci su raznovrsni - od posljedica moždanog udara, Parkinsonove bolesti i demencije do fizičkih prepreka u jednjaku nastalih nakon infekcija, refluksa ili terapija zračenjem. Iako simptomi poput učestalog kašljanja tijekom jela, gušenja, osjećaja zaglavljenosti hrane u grlu, bolnog gutanja ili gubitka težine mogu djelovati bezazleno, njihovo ignoriranje može dovesti do ozbiljnih posljedica: pothranjenosti, dehidracije, pa čak i aspiracijske upale pluća.

Za pacijente s disfagijom ključno je prilagoditi prehranu kako bi se olakšalo gutanje i smanjio rizik od gušenja. Hrana se najčešće pasira, usitnjava ili oblikuje u kašastu konzistenciju, a tekućine se dodatno zgušnjavaju prema individualnim potrebama. Tako se osigurava dovoljan unos nutrijenata i tekućine – ključnih za održavanje zdravlja i ubrzani oporavak.

Više informacija o simptomima, uzrocima i načinima pomoći dostupno je na web stranici disfagija.hr. Ako vi ili vaši bližnji primijetite poteškoće pri gutanju ili učestali kašalj tijekom jedenja, ne čekajte - obratite se liječniku. Pravodobna reakcija može spriječiti ozbiljne komplikacije.

Vaša reakcija na temu