Kašljete ili se gušite tijekom jela? Imate osjećaj da vam hrana zapinje u grlu? Ne zanemarujte ove znakove - mogli bi upućivati na disfagiju, poremećaj gutanja koji često ostaje neprepoznat sve dok ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene komplikacije.
Disfagija može pogoditi osobe svih dobnih skupina, a najčešće je povezana s neurološkim bolestima, starijom životnom dobi ili posljedicama operacija i zračenja.
Istraživanje koje su nedavno proveli Ipsos i Fresenius Kabi među liječnicima specijaliziranim za liječenje visokorizičnih skupina* pokazalo je da u Hrvatskoj jedan liječnik prosječno dijagnosticira desetero pacijenata s disfagijom tijekom dvije godine. Unatoč tome što čak 75 posto liječnika provodi screening, mnogi slučajevi ostaju neotkriveni zbog kasnog prepoznavanja simptoma i odgađanja traženja liječničke pomoći.
Disfagija je medicinski poremećaj koji označava otežano ili bolno gutanje hrane, tekućine ili čak vlastite sline. Uzroci su raznovrsni - od posljedica moždanog udara, Parkinsonove bolesti i demencije do fizičkih prepreka u jednjaku nastalih nakon infekcija, refluksa ili terapija zračenjem. Iako simptomi poput učestalog kašljanja tijekom jela, gušenja, osjećaja zaglavljenosti hrane u grlu, bolnog gutanja ili gubitka težine mogu djelovati bezazleno, njihovo ignoriranje može dovesti do ozbiljnih posljedica: pothranjenosti, dehidracije, pa čak i aspiracijske upale pluća.
Za pacijente s disfagijom ključno je prilagoditi prehranu kako bi se olakšalo gutanje i smanjio rizik od gušenja. Hrana se najčešće pasira, usitnjava ili oblikuje u kašastu konzistenciju, a tekućine se dodatno zgušnjavaju prema individualnim potrebama. Tako se osigurava dovoljan unos nutrijenata i tekućine – ključnih za održavanje zdravlja i ubrzani oporavak.
Više informacija o simptomima, uzrocima i načinima pomoći dostupno je na web stranici disfagija.hr. Ako vi ili vaši bližnji primijetite poteškoće pri gutanju ili učestali kašalj tijekom jedenja, ne čekajte - obratite se liječniku. Pravodobna reakcija može spriječiti ozbiljne komplikacije.