Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Savjeti kako spriječiti ispadanje kose

Savjeti kako spriječiti ispadanje kose

Prehrana, njega, oblikovanje...

Zdrava prehrana potrebna je za pravilno funkcioniranje organizma, ponajviše kose.

'Trebali biste shvatiti da je kosa samo dodatak vašem tijelu i nije vitalna za funkcioniranje tijela', poručila je dr. Geetika Srivastava, poznata dermatologinja. 

Ako postoji nedostatak u prehrani, kosa i koža bit će prve pogođene, uzrokujući gubitak kose, piše Pinkvilla.

Održavajte higijenu vlasišta redovitom upotrebom šampona

Šamponi su tekući sapuni. Namijenjeni su za čišćenje vlasišta. Često se kupamo i redovito koristimo sindet/sapun za čišćenje tijela, ali zanemarujemo vlasište misleći da je redovito pranje šamponom štetno. Ovo je daleko od istine. U stvarnosti, redovito čišćenje vlasišta ima bolje rezultate u smislu gušće i jače kose.

Koristite regenerator svaki put

Ako su šamponi poput sapuna, regeneratori su poput hidratantnih krema za tijelo. Prekrivaju stabljiku dlake tako da je trenje između vlasi svedeno na najmanju moguću mjeru i kovrčavost je smanjena. Time se smanjuje gubitak kose uslijed trenja.

Hranite se uravnoteženo i zdravo

Jedite dobro uravnoteženu prehranu koja se sastoji od mahunarki, složenih ugljikohidrata, zdravih masti i mikronutrijenata.

Koristite sok od luka kao kućni lijek

Ako se čini da neki domaći lijek djeluje protiv opadanja kose, onda je to sok od luka. Luk ima visok sadržaj sumpora u sebi. Pramenovi kose sastoje se od proteina bogatih sumporom. Ovako vam sok od luka može dati jaču i zdraviju kosu.

Izbjegavajte trenje

Koristite svilene jastučnice kako biste izbjegli trenje između kose tijekom spavanja. Držite kosu prekrivenu šalom ako je vjetrovito. Trenje može pogoršati gubitak kose zapetljavanjem. To će dovesti do veće snage češljanja koja uzrokuje gubitak kose, prenosi N1

Izbjegavajte alate za toplinsko oblikovanje kose

Temperatura viša od 45 stupnjeva štetna je za kosu. Bilo da se radi o alatima za oblikovanje kao što su pegla za kosu, uvijači, sušila ili kemijsko tretiranje, tj. ravnanje, zaglađivanje i ponovno vezivanje, oni je mogu oslabiti i uzrokovati gubitak.

Izbjegavajte pušenje

Nikotin prisutan u dimu uzrokuje vazokontrikciju. To znači da manja količina krvi dolazi do kože i kose. Redovito pušenje može uzrokovati gubitak kose.

Izbjegavajte tvrdu vodu na tjemenu

Tvrda voda se ne pjeni. Sadrži soli natrija i kalija koje mogu oštetiti kosu. Ako živite na geografskoj lokaciji s tvrdom vodom, instalirajte omekšivač vode ili koristite 'kupovnu' vodu za pranje vlasišta.

Izbjegavajte jake repove

Mnoge dame imaju naviku stvarati punđe ili čvrste repove. Ako se to čini redovito, može uzrokovati stanje poznato kao trakcijska alopecija. Trakcijska alopecija često je nepovratno stanje.

Vaša reakcija na temu