Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projekt Solar programom Zdravi Varoš podiže svijest o celijakiji i dijabetesu

Projekt Solar programom Zdravi Varoš podiže svijest o celijakiji i dijabetesu

Kada posumnjati na dijabetes, koji tipovi postoje, kako se dijagnosticiraju i liječe, kako stil života može utjecati na razvoj ove bolesti...

'Kada su mi rekli dijagnozu prvo sam pojela sve što sam imala', kaže smijući se Katja koja je ovo ljeto sudjelovala na aktivnostima programa Zdravi Varoš. 

- Ali ako je samo to, onda sve zlo bilo u mojoj dijagnozi - nastavlja Katja kroz smijeh. 

Katja je jedna od mnogih koja svojim prehrambenim navikama žonglira u paradi sastojaka izbjegavajući najvećeg 'napasnika' vlastitog organizma, gluten. Iako se oko njegove uloge u razvoju šećerne bolesti tipa 1 još uvijek polemizira činjenica je da je učestalost celijakije, ili bolesti s 1000 lica kako ju mnogi znaju nazivati, 20 puta veća upravo kod oboljelih od dijabetesa ovoga tipa.

Zdravim Varošom, jednom od tri programske linije u sklopu provedbe EU projekta 'Projekt Solar - Sunčani Varoš sretnih stanovnika revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita' (UP.04.2.1.07.0150), nastoji se podići svijest o sve većoj prisutnosti osoba koje svojom prehranom pokušavaju održati balans vlastitog organizma. IKS Festival, nositelj projekta, u suradnji s jednim od partnera Splitsko-dalmatinskim društvom za celijakiju, ponovno će u popodnevnim terminima, na 2. katu Ban Mladenove 9, okupljati šarolike pojedince spremne zamijesiti brašno, ali i mišljenja, te podijeliti nesporazume i kompromise s vlastitim tijelom zahvaljujući novom ciklusu besplatnih radionica i predavanja.

Edukaciju 'Kako prepoznati celijakiju' započinju u petak 24. rujna u 18.00 sati novom kulinarskom radionicom koju će voditi Dragana Pavičić, stručna suradnica Splitsko-dalmatinskog društva za celijakiju, ujedno zadužena za provedbu cjelokupnog programa Zdravi Varoš. Nakon tri mjeseca pripreme i pečenja bezglutenskog kruha i zdravih kolača bez šećera, Dragana će ovaj ciklus radionica pripremati i peći bezglutenske slane kolače. U utorak 28. rujna, s početkom u 19.30 sati, pripremili su edukativnu radionicu posvećenu upalnoj bolesti crijeva, te dijagnostici i terapiji Cronove bolesti. Centar Solar na ovoj radionici ponovno će ugostiti cijenjenog gastroenterologa dr. Žarka Ardalića.

Kada posumnjati na dijabetes, koji tipovi postoje, kako se dijagnosticiraju i liječe, kako stil života može utjecati na razvoj ove bolesti i koje komplikacije može uzrokovati pitanja su na koje će vam odgovore dati edukacija 'Kako prepoznati dijabetes'. U utorak 28 rujna u Centru Solar, s početkom u 18.00 sati, održat će se edukativno predavanje čiji će gost biti dr.sc. Tina Tičinović Kurir, predstojnica Zavoda za dijabetes. U srijedu, 29 rujna u 18.00 sati krećemo s interaktivnom radionicom s osobama oboljelima od dijabetesa na kojoj ćemo ugostiti dr. Ivonu Božić, specijalista za reumatologiju i imunologiju.

Putem bespovratnih financijskih sredstava u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., trudimo se našim predavanjima i radionicama stvoriti atmosferu povjerenja za sve koji s ovim dijagnozama žive suočeni sa svakodnevnim izazovima koje taj suživot nosi, koji 'ne mogu, a moraju' kako je to definirala jedna od polaznica, ali i senzibilizirati građane da dijabetes i celijakija ne moraju biti nešto što se događa samo drugima i potaknuti ih da zdravim navikama pozitivno utječu na vlastito zdravlje.

Predavanja i radionice namijenjeni su kako oboljelim tako i svim zainteresiranim pojedincima, a za sve informacije i prijave na radionice zapratite nas na Facebook stranici Centar Solar, na Instagram profilu @centarsolar i na internet stranici www.centar-solar.eu.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare