Foto: Unsplash Patologinja pronašla krvne ugruške u skoro svakom organu covid-19 pacijenata

Patologinja pronašla krvne ugruške u skoro svakom organu covid-19 pacijenata

Megakariociti pronađeni u srcu, bubrezima, jetri

Obdukcije ljudi koji su preminuli od koronavirusa pomažu liječnicima da bolje razumiju kako covid-19 utječe na tijelo i organizam. Jedno od najvećih otkrića dosad su krvni ugrušci u organima preminulih pacijenata, piše CNN, prenosi Index.

Dr. Amy Rapkiewicz, voditeljica patologije u Langone Medical Centru u New Yorku, u intervjuu za CNN objasnila je zašto je ovo otkriće vrlo važno za razumijevanje covida-19. 

Neki covid-19 pacijenti imali su probleme s krvnim ugrušcima, a razina i opseg do kojih se taj problem događa vrlo je dramatičan, opisuje Rapkiewicz. U ranoj fazi pandemije liječnici su zapazili veliki broj krvnih ugrušaka u raznim krvnim žilama.

'Ono što smo vidjeli na obdukciji bilo je svojevrsno produženje tog problema', rekla je. 'Zgrušavanje nije bilo samo u velikim žilama već i u manjim. To je bilo dramatično jer, iako smo to možda očekivali u plućima, našli smo krvne ugruške u gotovo svakom organu koji smo pogledali u našem obdukcijskom istraživanju', rekla je.

Studija Rapkiewicz u kojoj se navode njezini nalazi objavljena je krajem lipnja u časopisu Lancet EClinicalMedicine.

Autopsije su također pokazale nešto neobično o megakariocitima ili velikim stanicama koštane srži. One obično ne kruže izvan kostiju i pluća, rekla je Rapkiewicz.

'Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima', rekla je. 'U značajnijem broju na srcu, megakariociti stvaraju trombocite koji sudjeluju u zgrušavanju krvi'.

Znanstvenici se nadaju da će otkriti kako ove stanice utječu na male krvne žile i ugruške u njima kod covid-19 bolesnika, dodala je Rapkiewicz. 

Patologinja je bila iznenađena zbog nečega što nisu pronašli pri autopsijama.

'Tijekom rane faze pandemije liječnici su mislili da virus izaziva upalu srca miokarditisom', rekla je. 'Ali obdukcije su utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa', dodala je.

Rapkiewicz ističe da je jedna od 'mogućnosti' ta da su patolozi imali priliku pregledati organe mnogih žrtava covida-19 i istražiti procese bolesti koji se događaju. Takvu mogućnost nisu imali kod H1N1 ili izvornog virusa kod SARS-a, donosi Index

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(69861, "");
Pregledaj komentare