Gastroenterolog je rangirao deset vrsta voća prema tome koliko su dobre ili loše za zdravlje probavnog sustava. Otkrio je i koje voće koje uvijek izbjegava kako bi zaštitio crijeva i spriječio upale.
Dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog školovan na Harvardu, upozorio je putem Instagrama da nije sve voće jednako korisno – neko može ozbiljno narušiti zdravlje crijeva.
Na posljednjem mjestu, kao najgore, našle su se prezrele banane, omiljeni doručak milijuna ljudi širom svijeta. Dr. Sethi je rekao da prezrele banane, koje su toliko bogate šećerom da su ih neki nazvali 'Mars čokoladicama u žutoj kori', mogu naglo povisiti šećer u krvi i osigurati manje hrane za dobre crijevne bakterije.
Studije su pokazale da kako banana sazrijeva, smanjuje se udio otpornog škroba i vlakana, dok se povećava količina šećera.
Otporni škrob je vrsta ugljikohidrata koja oduzima više vremena za probavu i ne povisuje šećer u krvi. Umjesto toga, fermentira u debelom crijevu i hrani dobre bakterije što ga čini vrlo korisnim za zdravlje probave.
Zbog toga se prezrele banane nalaze na crnoj listi dr. Sethija. Blago zelene banane ocijenio je ocjenom 5 od 10.
U sredini ljestvice našli su se: dinje, kruške i jabuke dok su lošije ocijenjeni grožđe i naranče.
Iako grožđe ima vitamin C i kalij, te može smanjiti upale, ima nisku kalorijsku i nutritivnu vrijednost u usporedbi s drugim voćem.
Naranče, iako bogate vitaminom C, folatom i antioksidansima, u prevelikim količinama mogu biti štetne. Istraživanje objavljeno u British Journal of Dermatology pokazalo je vezu između visoke konzumacije citrusa i povećanog rizika od raka kože - vjerojatno zbog fotosenzibilizirajućih svojstava.
Najbolje su ocijenjeni su borovnice i šipak. Obje voćke su bogate antioksidansima koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala – spojeva povezanih s bolestima poput dijabetesa i raka.
Šipak također sadrži elagitanine, snažan oblik polifenola koji smanjuje upale, poznat rizični čimbenik za bolesti srca.
Jedna studija sa Sveučilišta u Barceloni pokazala je da su sudionici s visokim unosom polifenola imali 46 % manji rizik od srčanih bolesti.
Kivi je pohvaljen zbog sadržaja topivih vlakana koja pomažu kod zatvora i potiču redovitu stolicu, što je ključno za prevenciju raka debelog crijeva.
Redovito pražnjenje crijeva smanjuje vrijeme izloženosti toksinima u stijenci crijeva.
Kirurg Haney Yousef za Daily Mail je rekao: 'Dugotrajni kontakt sa štetnim tvarima može oštetiti osjetljivu sluznicu crijeva i rektuma'.
Vitamin C je esencijalan za zdravlje kože, krvnih žila, kostiju i hrskavice. Iako bi se trebao unijeti kroz prehranu, ne može se skladištiti u tijelu, pa neki ljudi trebaju suplemente.