Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay LIJEČNICA UPOZORAVA: Ovo su situacije i mjesta na kojima se najlakše zaraziti omikronom

LIJEČNICA UPOZORAVA: Ovo su situacije i mjesta na kojima se najlakše zaraziti omikronom

Možda bolje da ih izbjegavate neko vrijeme

S pojavom novog soja, koronavirus počeo se širiti još brže nego prije. Stoga, neke situacije i prostore bolje je izbjeći ako se ne želite zaraziti, savjetuje liječnica Gwen Murphy.

Gužve

- Koronavirus jako se lako prenosi. Iako je najveći rizik od zaraze kada ste s ljudima koji imaju simptome, znamo da postoje i oni asimptomatski. Oni prenose virus, a da ni ne znaju. Zapravo, ljudi su najzarazniji nekoliko dana prije pojave prvih simptoma. Virus će se širiti kapljičnim putem kada zaraženi kašu ili kišu, govore ili dišu. Zarazit ćete se prilikom udisanja tih kapljica - kaže liječnica.

Razgovori

- Ako nekoga bez problema čujete kada razgovarate, možete pretpostaviti da ste i dovoljno blizu da se zarazite ako su oni već zaraženi. Nošenje maske u ovim situacijama uvelike smanjuje rizik od zaraze, ali vas ne štiti 100%. Sljedeći puta kada ćete razgovarati s nekime, samo za korak se odmaknite - navodi liječnica.

Skučeni prostori

- Kada je vani hladno možete vidjeti svoj dah, sada zamislite te oblake daha oko svih i to u skučenom prostoru bez prozora. Ako je samo jedna od th osoba zaražena jasno vam je koliko lako covid može prenijeti drugima u tom prostoru, a da to i ne zna. Rizik od zaraze se smanjuje okupljanjem na otvorenom i prozračivanjem prostorija - objašnjava liječnica za Eat this, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu