Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako se postavlja zubni most? Savjeti za savršen osmijeh
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Kako se postavlja zubni most? Savjeti za savršen osmijeh

Istražujemo cijeli proces: od početne konzultacije do finalnog umetanja

Postizanje savršenog osmijeha često zahtijeva više od redovitog pranja zubi i korištenja zubnog konca. Za one koji se suočavaju s problemom nedostajućih zubi, zubni mostovi predstavljaju popularno i efikasno rješenje. 

U ovom članku istražujemo proces postavljanja zubnog mosta, od početne konzultacije do finalnog umetanja. Osim što ćemo razjasniti kako se zubni most prilagođava vašim potrebama, ponudit ćemo i savjete kako održavati svoj novi osmijeh. Saznajte kako možete vratiti funkcionalnost i estetiku vašem osmijehu uz OrthoDental kliniku.

Što je zubni most?

Zubni most predstavlja stalno rješenje u protetskoj stomatologiji, namijenjen zamjeni jednog ili više zubi. Ovaj most se konstruira od dvije ili više krunica koje su međusobno spojene i permanentno se postavljaju na nosive zube ili implantate.

Razlikuje se od drugih protetskih opcija po svojoj sposobnosti prilagodbe, budući da se može montirati i na prirodne zube i na implantate. Na primjer, za zamjenu jednog izgubljenog zuba koristi se tročlani most, koji se pričvršćuje na dva obližnja zdrava zuba. Prije ugradnje mosta, ti susjedni zubi se moraju obraditi kako bi se most uspješno pričvrstio.

U situacijama gdje nedostaju tri zuba, može se izraditi most koji se oslanja na dva implantata. Također, dostupni su i četveročlani mostovi, i oni se mogu postaviti na kombinaciju zuba i implantata, dok veći mostovi uključuju više elemenata.

Za vidljivi dio mosta, koriste se različiti materijali poput keramike ili kombinacija materijala za postizanje prirodnog izgleda.

Kako se postavlja zubni most?

Ugradnja keramičkog mosta za vraćanje osmijeha obično nije jednostavan postupak. Trebat će vam više posjeta stomatologu i moglo bi proći nekoliko tjedana prije nego što se sve završi. Most koji se pričvršćuje na postojeće zube obično se brže integrira u osmijeh pacijenta od onog koji se postavlja na implantate.

Tijekom početnog pregleda, stomatolog procjenjuje stanje usne šupljine, vrši snimanje čeljusti, skeniranje zubi te informira pacijenta o dostupnim vrstama mostova i materijalima. Nakon toga, zajedno s pacijentom odabire najprikladniju opciju.

Za one koji odaberu most na implantatima, prvi korak je ugradnja implantata i čekanje na njihovo prihvaćanje od strane usne šupljine.

Stomatolozi koriste 3D program za zajedničko dizajniranje izgleda mosta s pacijentom. Na temelju ovog dizajna, izrađuje se privremeni probni most, koji se testira na obrađenim susjednim zubima ili spremnim implantatima.

Nakon testiranja i eventualnih prilagodbi, konačna verzija mostove krune se izrađuje i trajno montira na pripremljene zube ili implantate.

Pravilno održavanje zubnog mosta

Bez obzira je li keramički most pričvršćen na prirodne zube ili implantate, njegova dugovječnost izravno ovisi o pravilnoj oralnoj higijeni.

Često postoji zabluda kako protetski radovi ili umjetni zubi ne zahtijevaju posebnu pažnju jer nisu biološki, no oni su integralni dio usne šupljine i povezani su s prirodnim zubima i kostima. Stoga, oralnoj higijeni treba posvetiti dodatnu pažnju.

Osnova za održavanje keramičkog mosta uključuje upotrebu četkice s mekim vlaknima, zubne paste, zubnog konca ili dentalnog tuša, interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta. Redovita i pravilna primjena ovih alata ključna je za očuvanje mosta.

Iako redovito četkanje ne može spriječiti fizičko oštećenje mosta, ono pomaže u smanjenju rizika od povlačenja desni, otkrivanja vrata implantata ili nastanka karijesa na zubima koji nose most. Masaža desni mekom četkicom posebno je važna kod mostova pričvršćenih na implantate, jer potiče cirkulaciju u tkivu i pomaže u prevenciji povlačenja desni.

Redovita upotreba zubnog konca ili, još bolje, oralnog tuša i interdentalnih četkica, učinkovito uklanja plak s nosača mosta i usporava nakupljanje zubnog kamenca, čime se smanjuje rizik od povlačenja zubnog mesa.

Vaša reakcija na temu