Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ISTRAŽIVANJE POKAZALO Ovih osam navika koje produžiti životni vijek za 23 godine

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Ovih osam navika koje produžiti životni vijek za 23 godine

Zanimljivi rezultati

Nikada nije prekasno započeti voditi brigu o svom zdravlju, a ovo istraživanje je dokaz za to. Žene koje su usvojile svih osam navika u dobi od 40 godina živjele su u prosjeku 23 godine duže od onih koje nisu. Koje su to navike, pročitajte u nastavku.

Novo pregledno istraživanje identificiralo je osam životnih navika koje, kada se usvoje sredinom života, mogu produžiti životni vijek. Znanstvenici su koristili podatke iz medicinskih kartona i upitnika 719,147 osoba upisanih u Veterans Affairs Million Veteran Program (MVP), zdravstveni istraživački program koji uključuje više od milijun američkih veterana, a namijenjen je za pomoć istraživačima u proučavanju utjecaja gena, životnog stila, vojnih iskustava i izloženosti na zdravlje, prenosi Miss Zdrava.

Xuan-Mai T. Nguyen, stručnjakinja za zdravstvene znanosti u Veterans Affairs, predstavila je studiju u ponedjeljak na skupu Nutrition 2023, glavnom godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu održanom u Bostonu, Massachusetts.

Koje navike mogu dovesti do značajnog produljenja životnog vijeka?

Podaci za ovo istraživanje prikupljeni su između 2011. i 2019. godine. Sudionici su bili američki veterani u dobi od 40 do 99 godina. Tijekom praćenja preminulo je više od 30 tisuća sudionika. Veterani koji su usvojili svih osam navika imali su 13 % manji rizik smrti iz bilo kojeg uzroka u usporedbi s onima koji nisu usvojili niti jednu od tih navika. Osam identificiranih navika su:

- Tjelesna aktivnost

- Nepušenje

- Smanjenje stresa

- Održavanje zdravih prehrambenih navika

- Konzumiranje alkohola umjereno i ne prečesto

- Kvalitetan san

- Održavanje pozitivnih socijalnih odnosa

- Izbjegavanje razvijanja ovisnosti o opioidima.

Studija je utvrdila da bi muškarci koji usvoje svih osam navika u dobi od 40 godina mogli živjeti prosječno 24 godine duže od muškaraca koji nisu usvojili niti jednu od tih navika. Žene koje usvoje svih osam navika do 40. godine živjele bi prosječno 23 godine duže u usporedbi s onima koje nisu.

Znanstvenici su otkrili da nedostatak tjelesne aktivnosti, korištenje opioida i pušenje imaju najveći utjecaj na životni vijek pojedinca. Tijekom razdoblja istraživanja, ove su navike bile povezane s 30 % do 45 % većim rizikom smrti. Stres, pretjerano konzumiranje alkohola, loša prehrana i loša higijena sna bili su povezani s povećanim rizikom smrti od 20 do 30 % tijekom istraživanja. U usporedbi s tim, nedostatak pozitivnih socijalnih odnosa bio je povezan s 5 % povećanim rizikom smrti.

Psihičko zdravlje također ima ulogu u životnom vijeku. 'Nikad prije nismo kvantificirali kako život s anksioznošću ili depresijom utječe na smrtnost. Kroz ovo istraživanje saznali smo da je to bilo povezano s 8 % slučajeva preuranjene smrti. Ovo istraživanje i naši rezultati su nas natjerali da ponovno razmislimo kako usmjeriti buduća istraživanja da uključe psihosocijalne čimbenike na značajniji način', rekla je Nguyen.

Nikad nije prekasno da usvojite zdrave navike

'Postoje prednosti koje se mogu ostvariti čak i ako pacijenti ne mogu usvojiti svih osam zdravih navika. Bili smo zaista iznenađeni koliko se pomaka moglo osjetite usvajanjem jedne... dvije... tri... ili svih osam životnih faktora!', rekla je Nguyen. 

Dr. William Schaffner, profesor preventivne medicine i infektivnih bolesti na Vanderbilt University Medical Center u Nashvilleu, Tennessee, posebno je istaknuo taj element istraživanja. 'Bilo je impresivno u smislu da, čak i ako počnete i ne usvojite ih sve... i dalje je korisno', rekao je za MNT.

Iako istraživanje sugerira da usvajanje zdravih navika u starijoj dobi vjerojatno rezultira manjim procijenjenim povećanjem životnog vijeka, i dalje je korisno i osigurava veću kvalitetu života. 'Naši rezultati sugeriraju da je usvajanje zdravog načina života važno za javno zdravlje i osobno blagostanje', rekla je Nguyen te dodaje: 'Što ranije, to bolje, ali čak i ako promijenite navike u svojim 40-ima ili 60-ima, još uvijek je korisno, kako je vidljivo iz naših rezultata!'.

Vaša reakcija na temu