Vaše srce je nevjerojatan mišić koji kuca oko 100 tisuća puta dnevno, održavajući vas tako na životu. Konzumiranje određenih namirnica može pomoći vašem srcu da ostane zdravo, dok druga hrana može povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara.
Kardiolozi se slažu da sljedeću hranu treba izbjegavati zbog zdravlja srca. To ne znači da ne možete povremeno uživati u ovim namirnicama, ali one ne bi trebale biti dio vaše svakodnevne prehrane.
Međutim, doktor Wen-Chih Wu, direktor Zdravstvenog centra za kardiovaskularno zdravlje i prevenciju Sveučilišta Brown u Rhode Islandu, otkrio je za Brown Health da se kardiolozi slažu da postoji nekoliko namirnica koje biste trebali u potpunosti izbjegavati, prenosi Dnevnik.hr.
Pržena hrana
Iako izrazito ukusna, pomfrit i ostale pržene delikatese poput piletine, nisu baš najbolje za srce. Dr. Wu je objasnio da je to zato što pržena hrana sadrži 'visoke razine zasićenih masti i trans masti' koje su same po sebi dovoljno loše za zdravlje srca.
Međutim, pomfrit je također često krcat soli, još jednom prijetnjom vašem kardiovaskularnom zdravlju, istaknuo je stručnjak. Srećom, ponudio je zdraviju varijantu pomfrita, a savjetuje kako ga možete napraviti kod kuće u pećnici pomoću domaćeg krumpira poprskanog maslinovim uljem.
Slanina, kobasice i crveno meso
Crveno meso izvrstan je izvor proteina i hranjivih tvari, a možda će vam trebati više ako imate manjak željeza, no previše crvenog mesa može voditi prema većim problemima sa srcem. Stručnjak upozorava da crveno meso poput govedine, teletine i janjetine ima puno kolesterola i zasićenih masnoća, a najgori su kobasice i slanina.
Wu je rekao: 'Dakle, prije nego što se bacite na sočan T-bone odrezak, imajte na umu da je životinjska mast koja se nalazi u crvenom mesu posebno loša za vaše srce i arterije, te bi je trebalo ograničiti na mali postotak vaše cjelokupne prehrane.'
'Slanina nije samo puna zasićenih masnoća, već sadrži i velike količine natrija, a oba su povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Isto vrijedi za hrenovke i mesne delikatese kao što su salama, šunka i pastrami.'
Doktor je preporučio neke zdrave zamjene poput piletine, puretine, ribe, morskih plodova, tofua, leće, slanutka ili crnog graha te ograničiti hrenovke na rijetku poslasticu.
Mliječni proizvodi
Dr. Wu je rekao da je vrijeme da zaboravite na punomasne mliječne proizvode zbog vašeg srca. Mlijeko s niskim udjelom masnoće, jogurt i sir pomoći će u smanjenju unosa masnoće dok će iskoristiti prednosti mliječnih proizvoda.
'Kada je riječ o mlijeku, možda biste čak željeli isprobati i nemliječne alternative, poput bademovog ili zobenog mlijeka. Ovi proizvodi nude kremastu teksturu mlijeka s izvrsnim okusom, ali bez životinjske masti koja može povećati rizik od srčanih bolesti', objasnio je liječnik.
Šećer i kolači
Zloglasna američka prehrana smatra se jednom od najgorih na svijetu zbog ubojite kombinacije visokoprerađene hrane, zasićenih masnoća i pretjeranog šećera, koja doslovno ubija kroz dijabetes i druge kronične bolesti.
To je zato što je previše slatkih stvari recept za katastrofu. Srce, pretjerani unos šećera, dovodi do visokog krvnog tlaka i pretilosti, upozorava liječnik. Dr. Wu kaže da je debljanje loše za srce, dok šećer također može začepiti naše arterije zbog povećanih razina triglicerida i vrste kolesterola poznatog kao LDL, kao i uzrokovati upalu u tijelu.
Grickalice poput čipsa
Šećer nije jedini krivac, već su odgovorni i njegovi slani dvojnici, poput čipsa i drugih grickalica. Dr. Wu je rekao: 'Ne zovu to uzalud junk food! Te vrećice čipsa i njihovi parnjaci kao što su nacho čips i grickalice od sira visoko su prerađena hrana koja se prži i puni aditivima zajedno s velikim količinama natrija.'
'U njima zapravo nema ničeg zdravog', nastavio je. 'Oni mogu pridonijeti debljanju, srčanim bolestima i povećanom riziku od moždanog udara. Ako imate želju za grickalicama, preskočite čips i umjesto toga pojedite šaku orašastih plodova, sjemenki ili čipsa od sušenog voća.'
Liječnik je zaključio: 'Kada je riječ o izboru hrane, usredotočite se na nutritivne namirnice koje pomažu vašem srcu da nastavi kucati i izbjegavajte one koje ga mogu spriječiti da radi svoj posao.'