Foto: N1 ALEMKA MARKOTIĆ: Zabrinjava nas stanje mladih od 25 do 45 godina

ALEMKA MARKOTIĆ: Zabrinjava nas stanje mladih od 25 do 45 godina

Bolnice su pune danima

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Alemka Markotić rekla je da je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji.

 - Jasno je da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom.

Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću -  kazala je Markotić, prenose 24 sata.

Zabrinjava je što su dobne skupine koje se razbolijevaju sada niže, od 40 do 65 godina.

 - Za zamisliti se je da je oko 25 posto onih koji su na respiratoru i bez komorbiditeta. I mi u Klinici viđamo to. Kapaciteti su puni, Zarazna je već danima puna. Mlađa dobna skupina je tamo, između 40 i 60-65 godina - istaknula je Markotić koja dodaje da je zabrinjava to što su radiolozi vidjeli teške i obostrane upale pluća kod mlađih bolesnika, onih od 25 do 45 godina starosti.

- Jako važno je sada da izdržimo, da se držimo mjera, da se ljudi ne razbole jer i mlađi mogu razviti teže oblike bolesti. Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblikom bolesti ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone. Svi koji misle tako, varaju se. Korona ima svoju dinamiku i čini težu situaciju kod komorbiditeta i starijih, ali i kod mlađih ima teških oblika bolesti - rekla je Markotić.

Kada je riječ o cjepivu, sada su u rolling pregledu tri vrste cjepiva: Curevax, Novavax i Sputnik. EMA je fokusirana na trombozu, a sljedeće izvješće se očekuje oko 22.4. Do sada je na 25 milijuna bilo 62 sinusne tromboze. EMA statistički nije našla značajnu povezanost s dobi i spolom, iako se to nešto češće događalo kod žena mlađih od 62 godine. Nastavlja se daljnja analiza - kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(95195, "");
Pregledaj komentare