Zarobljeni policajci na putu do logora Bileća proživjeli pakao, zapovjednik voda JNA dobio četiri i pol godine zatvora

Zarobljeni policajci na putu do logora Bileća proživjeli pakao, zapovjednik voda JNA dobio četiri i pol godine zatvora

Grupu Korčulana zarobljenih kod Slanog pokazivali su kao ratne trofeje i mučili

Milorad Kovačević, danas umirovljenik, a u doba rata na dubrovačkom području 1991. godine, poručnik Vojne policije JNA, osuđen je u Splitu na četiri i pol godine zatvora zbog ratnog zločina nad Korčulanima, zarobljenim pripadnicima MUP-a kod Slanog. 

Kovačević je zapovijedao vodom vojne policije koji je imao zadatak sprovesti zarobljene od mjesta Zavala do logora Bileća u BiH. Nije spriječio nehumano postupanje prema ratnim zarobljenicima. Svjesno ih je izložio maltretiranju i nije spriječio iživljavanje. 

Na području Zavale dopustio je da ih vezane i bespomoćne veliki broj rezervista bjesomučno tuče šakama, nogama, kundacima i drugim predmetima po glavi i tijelu. Nije reagirao kada su pripadnici vojne policije na mostu preko Trebišnjice pretukli Zorana T. koji se tijekom snimanja pred kamerama Televizije Crne Gore usprotivio lažima o sotonizmu hrvatskih vojnika i prikazivanju sredstava za mučenje srpskog stanovništva. 

U više navrata je dopustio zaustavljanje vozila kojim su ratni zarobljenicima prevoženi. Prikazivao ih je kao trofeje i omogućio njihovo daljnje maltretiranje. U gostionici kod Trebinja jedna je žena oštricom sjekire udarala zarobljenika Damira Š. po glavi i tijelu, dok su dva zarobljenika u kamionu također ozlijeđeni udarcima sjekire. 

Cijelo vrijeme transporta zarobljenike je Kovačević držao vezane žicom i konopima na podu sanduka kamiona pa su trpjeli bolove od zaustavljanja cirkulacije u rukama i udaranja o stranice vozila. Nije ni spriječio pripadnike Vojne policije da udaraju zarobljenike. Zoran T. zadobio je frakturu lubanje, nosa i trtične kosti, Damir Š. prijelom pet rebara i proboj plućne maramice, Tonći G. prijelom sedam rebara, ozljede kralješnice i kostiju lubanje, Jadran Z. prijelom kosti lijeve ruke i dva rebara i Vlatko B. iščašenje desnog kuka, deformaciju nosne kosti te oštećenje kralježnice. 

Kovačeviću je suđeno u odsutnosti. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55287, "");
Pregledaj komentare