Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dalmacija.hr VIDEO Župan Boban primio novog ministra Šipića

VIDEO Župan Boban primio novog ministra Šipića

'Ugodan i zanimljiv razgovor'

Danas je župan Blaženko Boban u svom uredu primio novoimenovanog ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića, kojega je upoznao sa svim projektima koje Splitsko-dalmatinska županija godinama provodi s ciljem ublažavanja posljedica negativnih demografskih trendova s kojima se suočava Županija i cijela Hrvatska.

- Imao sam ugodan i jako zanimljiv razgovor s novim ministrom iznimno važnog Ministarstva demografije i useljeništva, Ivanom Šipićem koji je kroz svoje ranije političko djelovanje dijelom bio upoznat s najvažnijim mjerama, poticajima, programima i projektima koje Splitsko-dalmatinska županija već godinama provodi s ciljem poticanja ostanka mladih obitelji poglavito u rubnim dijelovima Županije kao i stvaranjem uvjeta za povratak zainteresiranih prije svega u sva mjesta Dalmatinske Zagore i na naše otoke, ali i u sve druge dijelove Splitsko-dalmatinske županije, kazao je župan Boban te istaknuo najvažnije projekte kao primjere dobre prakse koji mogu poslužiti kao dobar model i drugim županijama i jedinicama lokalne samouprave, možda i središnjoj vlasti u pokušajima ublažavanja i zaustavljanja negativnih demografskih trendova s kojima smo odavno suočeni. 

'Istaknuo sam projekt 'Tu je tvoj dom' kroz koji je županija pomagala mladim obiteljima u otkupu zemljišta, obnovi postojećih ili izgradnji novih stambenih jedinica ili obiteljskih kuća, kao primjer izvrsno osmišljene, prema jasnim kriterijima razrađene i dobro prihvaćene ideje od strane brojnih mladih obitelji iz područja županije iz kojih se do sada uglavnom odlazilo. Program se provodi već nekoliko godina a za isti postoji sve veće zanimanje što nas raduje i obvezuje jer su sredstva županijskog Proračuna tolika kolika jesu a potrebe i zanimanje rastu. O svim drugim projektima javnost se od nedavno može informirati na stranici koju smo nazvali pravomisto.hr koja od kako je podignuta, bilježi iznimnu posjećenost. Upravo zato sam i razgovarao s ministrom u pravcu budućeg zajedničkog djelovanja jer kako naši stari kažu: uspjet ćemo samo 'ako se budemo svi držali za isti štap'. Dakle, s razine županije potičemo jedinice lokalne samouprave da i same osiguraju dodatna sredstva za ovaj i slične projekte, a ubuduće ćemo s konkretnim projektima, zajedno s novoutemeljenim Ministarstvom, nastojati ubrzati i poboljšati ovaj i slične projekte. To se očekuje iz svih krajeva Lijepe naše, od Slavonije preko Like i Gorskog kotara do najjužnijih točaka Domovine. Podsjećam kako je naša županijska Skupština održala tematsku sjednicu na temu demografije na koju smo pozvali i uvažene stručnjake iz područja demografije, a spremni smo biti domaćini i zajedno s Ministarstvom organizirati uskoro okrugli stol na tu temu, kazao je župan te dodao da razumije sve izazove s kojima se susreće ministar Šipić jer ga čeka paralelno ustrojavanje Ministarstva, koordinacija sa svim drugim ministarstvima nove Vlade RH te žurno donošenje zakonskog okvira i osiguravanje sredstava za demografski oporavaka svih krajeva Hrvatske. 

'Na tom putu punom izazova, ministar Šipić će imati naše razumijevanje i svekoliku potporu', dodao je Boban.

Ministar Ivan Šipić se zahvalio županu i njegovim suradnicima na ugodnom i korisnom razgovoru prigodom njegovog prvog dolaska u Županiju nakon imenovanja za ministra demografije i useljeništva. 

'Imamo puno zajedničkih tema te smo danas kratko prošli brojne projekte koje je Splitsko-dalmatinska županija na čelu sa županom Bobanom provodila i provodi na području cijele Županije, posebno u našoj Zagori. Već ranije sam se susretao s nekim projektima a danas sam htio čuti detaljnije o projektu 'Tu je tvoj dom' zahvaljujući kojemu je skoro 300 obitelji dobilo poticajna sredstva za obnovu ili izgradnju stana ili kuće na područjima iz kojih se dosad uglavnom odlazilo. Zanimalo me sve i o projektu osmišljenom za pomoć brojnim mladim obiteljima radno nazvanom 'Budi tu' kao i o projektu radno nazvanom 'Povratak korijenima' koji je osmišljen kao platforma za informiranje brojnih iseljenika s otoka i drugih krajeva Županije koji u zadnje vrijeme pokazuju zanimanje za povratak. Čuo sam da je nekima od njih, nakon nedavnog susreta u Splitu, ponuđeno konkretno radno mjesto što je zanimljivo i svakako za istaknuti i za pozdraviti. O primjerima dobre prakse svi, na svim razinama vlasti, moramo više znati i više s istima javnost upoznavati, kazao je ministar uvjeren da će uspjeti u što kraćem vremenskom roku povezati sve dobre inicijative te uz potporu cijele Vlade, imati konkretne rezultate ne samo u poticanju mladih obitelji za ostanak u Hrvatskoj, nego i u mogućem povratku onih koji su bili prisiljeni generacijama napuštati rodni kraj.


Vaša reakcija na temu