Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Matijević gostovao u splitskom PodKaST-u: Iza Puljka ne ostaje ništa

VIDEO Matijević gostovao u splitskom PodKaST-u: Iza Puljka ne ostaje ništa

'Moram priznat da Ivoševića više cijenim od Ivice'

Davor Matijević, predsjednik splitskog Gradskog kotara Blatine-Škrape, tajnik SDP-a Split i kandidat za gradonačelnika Grada Splita gostovao je u posljednjem splitskom podcastu 'PodKaST' kod urednika i voditelja Vangela Likuševskog.

Matijević na samom početku osvrnuo na svoje djetinjstvo i odrastanje. Rekao je da je uvijek volio sport, a još dok je bio dječak trenirao je vaterpolo i plivanje. Nakon brzopoteznog pitanja o plesu i pjevanju, SDP-ov Matijević se našalio na svoj račun.

'Trenirao sam plivanje i vaterpolo. Nisam nikad pjevao ni plesao. Nije mi ti nikad bilo zanimljivo. Za to baš i nemam nekog talenta', kroz šalu je odgovorio.

Odrastao je na splitskom Bolu, i već spomenutim Blatinama na kojima i danas stanuje. Nakon osnovne škole, upisao je splitsku jezičnu gimnaziju.

Priznao je da su ga uvijek jezici zanimali te da je u tome bio dosta talentiran. No, rekao je i da mu matematika nije bila loša strana. Često je odlazio na natjecanja iz tog školskog predmeta.

'Jezici su mi uvijek išli dobro. Mogu reći da sam bio u dosta dobar učenik u osnovnoj i srednjoj školi. Nakon toga, odnosno pri završetku studentskih dana našao sam se u političkom svijetu. U SDP sam ušao u vremenu kada je HDZ bio na vrhuncu. Stvarala se neka klima kontra HDZ-a, zavladao je neki dišpet. Već kao mlad volio čitati i razmatrati politiku, mislim da sam bio vrlo dobro osviješten u političko stanje u državi. Mislim, dobro osviješten… Priznajem, bio sam vrlo mlad, ali i kao mlad sam dosta aktivno sve to pratio', iskreno će Matijević. 

Kaže da nikad nije sanjao o političkoj karijeri, u sve to ga je 'uvukao' angažman i želja za boljim i pravednijim društvom i okolinom.

'Ja nikad nisam sanjao da budem političar. Samo sam želio i želim i danas nešto dobro napraviti, pokrenuti društvo i raditi za napredak. Zbog toga sam i ušao u politički svijet', kazao je.

Kako smo već naveli, Matijević je predsjednik GK Blatine-Škrape. Otkrio je što ga je privuklo da se  prvi put kandidira na kotarske izbore.

'Kada sam se prvi put kandidirao na kotarskim izborima, naši sportski i svi ostali tereni su bili prazni, sve je bilo derutno i u katastrofalnom stanju. Sve skupa se moglo samo jednom riječju opisati… Bili je sve kao groblje! I u tom vremenu se govorilo o tome da se tereni stave u koncesiju. Torcida je prva pružila otpor, puno građana se pobunilo, i to je mene u konačnici ponukalo da se politički angažiram u kvartu', prisjeća se.

Osim o politici, Matijević je u opuštenom razgovoru dosta govorio o svom privatnom životu. Voditelju je otkrio što ga najviše opušta i u čemu posebno uživa.

'Najviše volim sjesti uz vatru, i uživati. Što se tiče hrane, nisam izbirljiv. Također, dosta sam u pokretu, dnevne aktivnosti su i mi poprilično ispunjene. Svakodnevno imam mnogo posla. Svaki dan mi je ispunjen od jutra do mraka. Što me još opušta? Pa, imam svoga psa s kojim provodi puno vremena. Šetnja s njim mi nakon napornog dana jako dobro 'sjedne'. Opusti me maksimalno…', veli Matijević.

Osvrćući se na politiku, pričao je o mnogim zanimljivim stvarima o svom kvartu, a otkrio je i što bi još volio napraviti dok je prvi čovjek kotara.

'Kotarska sredstva su mala. Morate paziti s financijama. No, unatoč tome dosta toga smo napravili. Ponosan sam na sportske parkove i sve što je napravljeno u kotaru u mom mandatu. Dosta toga bi još želio napraviti, naravno, ako mognem i ako opet pobijedim na izborima u kotaru', oprezno će Matijević.

O 'političkim ručkovima i večerama' imao je jasno mišljenje. Kaže da se nikad nije bavio takvim stvarima u političkoj karijeri.

'Nikad nisam sudjelovao na nekom ručku ili večeri gdje se nešto dogovara u politici. Kad je riječ o gradskim firmama, mislim da to nije u redu. Dogovore po marendama, ručkovima, večerama - ne podržavam! Uvijek stojim uza građana, nisam za neke ručkove i večere gdje se dogovara (najčešće) nešto na njihovu štetu', jasan je.

U jednom dijelu emisije osvrnuo se i na svoj matični SDP. Priznaje da su kao stranka dosta griješili, ali da su uvijek ostali ona struktura koja je brinula i brinut će za najpotrebitije i najugroženije.

'SDP nikad nije izgubio neku humanu nit i brigu za najpotrebitije. Za osjetljive osobe smo se uvijek zalagali. No, i kod nas je bilo nekih grešaka, ali svaku smo grešku skupo platili. Sve u svemu, mislim da smo uvijek imali sluha za one kojima je pomoć najpotrebnija, za one koji su najslabiji u našem društvu', pojašnjava Davor Matijević.

Govoreći o burnom političkom razdoblju u gradu podno Marjana, osvanuo se i na bivšeg gradonačelnika Ivicu Puljka, a spomenuo je bivšeg dogradonačelnika Bojana Ivoševića.

'Jasno je da nitko ne može imati većinu u splitskom parlamentu. Ako bi Ivica Puljak pobijedio, mislim da bi on opet imao najviše problema. Riječ je o čovjeku koji je ostao bez svih partnera. Treba malo razmisliti; je li stvarno problem u svima nama ili je samo problem u tebi? Znači, svi smo krivi, on je jedini ispravan. Ovo je njegov veliki problem', nije štedio bivšeg poteštata Davor Matijević.

Zbog dobrobiti Grada Splita, smatra da je suradnja sa svim strankama povremeno važna. Naravno, ako je svima njima Split u fokusu i na prvom mjestu.

'Sve stranke koje pripadaju ljevici ili centru trebaju se držati skupa i moraju biti u dobrim odnosima. Ja sam recimo sa svima njima ostao u korektnim odnosima. Moram jedino priznati, najveći politički protivnici su mi HDZ i HGS. Međutim, kad je u pitanju interes grada, svi bi trebali biti na istoj strani', pomirljivo je odgovorio.

Tijekom emisije se osvrnuo i na razne gradske projekte.

'O Istočnoj obali se priča već 20 godina, još nitko ništa nije konkretno napravio. Izgubili smo skoro godinu dana, a ništa se nije napravilo konkretno u gradu. Mi smo na sastancima programske koalicije bili korektni, ali to nije išlo nikad onako kako smo mi očekivali', jasno će Matijević.

Prokomentirao je i dogradonačelnika Bojana Ivoševića. Za njega je rekao da je inteligentan i radišan, no smatra da i on ima određeni problem.

'Mislim da je Bojan Ivošević vrlo inteligentan i radišan momak, no on nije o mnogim banalnim stvarima vodio računa. One dobre stvari koje je radio, pokvario je sa svojim ponašanjem. On se ne može promijeniti, znam ga dosta dugo. Pazite, na sjednici Gradskog vijeća lupio je šakom o zid. To nije ponašanje koje si može priuštiti netko tko je dogradonačelnik. Iskreno, nekad mi ga je žao', priznaje te nastavlja:

'Ja vam više cijenim Bojana nego Ivicu. On je radišan i njegove neke poteze moram pozdraviti, trudio se i puno je radio. No, iza Ivice Puljka ne ostaje ništa. Moram priznat da Ivoševića malo više cijenim, a pozdravljao sam i njegov aktivistički angažman u Dnevnoj dozi splitskog nereda', kazao je između ostalog Davor Matijević.

Osim politike, odgovorio je tijekom emisije na niz zanimljivih pitanja gledatelja.


Vaša reakcija na temu