Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Filip Ratković Veće plaće Sinjanima, Grad smanjio porez na 18 posto

Veće plaće Sinjanima, Grad smanjio porez na 18 posto

Jedini u Cetinskoj krajini

Grad Sinj je jedan od četiri grada u Hrvatskoj koji će sniziti stopu poreza s 20 % na 18 % i time dodatno rasteretiti plaće svojih zaposlenih građana nakon ukidanja prireza 1. siječnja 2024. godine, izvijestili su iz Grada.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja gradski vijećnici jednoglasno su podržali prijedlog gradonačelnika Mira Bulja da se porez građanima Sinja snizi na 18 % . Time je Sinj postao jedini grad u Cetinskoj krajini koji je smanjio poreze.

'Snižavanje poreza u ovom kontekstu je demografska mjera koja svima koji odluče ostati živjeti u Sinju ili se u njega dosele jamči da će im plaća u Sinju vrijediti 300 eura više na godišnjoj razini nego, recimo, u Zagrebu. Smanjenjem poreza na dohodak Sinj će zaokružiti cjeloviti i sveobuhvatan sustav demografskih potpora na svom području. Ovom odlukom Grad Sinj ulaže dodatne napore kako bi znatnije utjecao na demografske trendove kako bi se smanjilo iseljavanje s jedne strane te potaknuo povratak stanovništva i doseljavanje s druge strane', rekao je Miro Bulj na sjednici.

Osim Grada Sinja za smanjenje stope poreza odlučili su se tek Bjelovar, Sveta Nedelja i Samobor.

U većini jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj postoji opredjeljenje da se dosadašnje porezne stope ne mijenjaju, a u drugima se, štoviše, najavljuju i povećanja. Tako su, primjerice, mjerodavne lokalne vlasti u Gradu Zagrebu najavile podizanje osnovne stope poreza na dohodak na 23,6 %, u Rijeci na 22,4 %, u Splitu na 21,5 %, dok će Osijek zadržati stopu na dosadašnjih 20 %.

Vaša reakcija na temu