Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NASTAVLJA SE ZA TJEDAN DANA Završio prvi dio maratonske sjednice Županijske skupštine

NASTAVLJA SE ZA TJEDAN DANA Završio prvi dio maratonske sjednice Županijske skupštine

Vijećnici su zasjedali na FESB-u

Na FESB-u se održava Skupština Splitsko-dalmatinske županije.

17.35 - Završio je prvi dio sjednice, nastavak je opet za tjedan dana. Sve su točke, nakon burnog početka i raskola oporbe, prolazile uglavnom glatko uz poneku raspravu preostalog dijela opozicije.

16.50 - Na izvješću Županijskih cesta o čemu je referirao direktor Jure Šundov potegla se kratka rasprava, ali je glatko prošlo. Na sjednici je inače ostalo svega pet oporbenih vijećnika, troje iz koalicije ZA i dvoje iz SDP-a, a vladajućih je 24.


16.10 - Izvješće o radu Centra za kulturu Brač je, uz pohvale vijećnika, prošao jednoglasno. O svemu je detaljno izvijestila ravnateljica Jasna Damjanović.

Bez problema prolaze 'kulturne' točke.


15.36  - Rasprava se povela na financijskom izvještaju Petra Škorića o Županijskoj upravi za ceste. Dragnić je kazala da koalicija Za neće podržati izvješće. 

-  Uljuljkali ste se, naviknuli ste se dati izvještaj i da prođe. Ja vas molim, nije to kapric, nego da se napravi kako treba i da znamo za što dižemo ruku - rekla je i navela da nedostaje mišljenje upravnih tijela.

SDP-ova Maja Krčum je poručila i da se vidi da su neke ceste predviđene za kampanju. 

Škorić se odgovarajući na pitanja osvrnuo na rotor u Baškoj Vodi.

- Trebali smo riješiti pitanje tog opasnog križanja. Radovi su planirani kroz investicijsko održavanje, za to nije trebala građevinska dozvola - naveo je.

Kazao je i da se radovima protivi čovjek koji ima kafić i uzurpirao je parking.

- Prijavio je radove građevinskoj inspekciji, ako bude potrebno, tražit ćemo građevinsku dozvolu - odgovorio je.

Izvješće je glatko usvojeno, s 24 ruke podrške.

14.04 - Vijećnici Mosta i Centra napustili su sjednicu. Nakon toga za riječ se javio Ranko Ostojić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a 

- Najlakše se skupiti i otić ća, oni koji žele konstruktivno sudjelovati, borit će se u areni, a ne pobjeći - kazao je.

Sanader se posebno zahvalio Daši Dragnić iz koalicije Za i Ivici Kukavici, s liste Mosta.

-  Naši birači su nas izabrali da se natječemo u aktivnostima i doprinesemo boljitku građana. Nisam opterećen s tim tko je oporba, a tko vlast. Rado bih surađivao s Dašom Dragnić, jer se pokazala konstruktivno. 

Posebno je čestitao Kukavici jer je pokazao, rekao je Sanader, da branitelji nisu ginuli za destrukciju.

- Pokazali ste veličinu ratnika, hvala što niste dopustili da se ne formira Odbor za branitelje. Na tome vam svaka čast - završio je Sanader.

13.03 - Kao što smo i najavili, Luka Roguljić izabran je za potpredsjednika Županijske skupštine u ime vladajuće koalicije. Oporba će predložiti svoga kandidata na drugom dijelu sjednice, u sljedeći ponedjeljak. Ukratko, Most inzistira da Domovinski pokret izjasni jesu li vlast ili oporba.


12.29 - Vijećnik Centra Tonći Bulić mijenja Igora Skoku u Županijskoj skupštini. Skoko je, podsjetimo, početkom rujna zamrznuo mandat u regionalnom parlamentu. Obrazložio je da je to iz razloga kako bi se što više mogao posvetiti radu u Gradskom vijeću.

11.59 - Završio je aktualni sat.

11.58 - Rosandić iz stranke Centar je pitala o statusu Vruje.

- Godinama upozoravamo na devastaciju uvale Vruje. Trenutno je cijela uvala u opasnosti da padne u ruke privatniku kojeg u devastaciji uvale ova Županija nije baš nikako zaustavila. Hoćete li konačno upotrijebiti tu famoznu i nadaleko poznatu vertikalu HDZ-ove vlasti i zaustaviti privatizaciju te lijepe uvale? Hoćete li svojim prisustvom uveličati 2. Festival bespravne gradnje i devastacije priroda, 'Desant brodovima na Vruju početkom listopada?'

Župan je odgovorio kratko.

- Podsjetit ću vas da je ovo tijelo ukinulo koncesiju, a što se tiče Festivala, mene nećete vidjeti na bilo kakvim manifestacijama takvog tipa, meni tamo kao županu nije mjesto - rekao je Boban.

Dožupan Stipe Čogelja je potom stao pred mikrofon.

- Vaše kolege iz Splita su se Vruje sjetili samo za slikati se. Za razliku od Ante Renića iz Skupštine koji se borio konkretno. Mi smo učinili sve da uvedemo red i sa svim vijećnicima iz prošlog saziva smo sve napravili, župan je apelirao prema inspekcijama i DORH je pokrenuo postupke. Mislim da će pravda biti zadovoljena u ovom slučaju - završio je Čogelja.

11.46 - Tijekom aktualnog sata Bulj je prozvao županijski Dom zdravlja.

- Dom zdravlja treba vratiti lokalnoj zajednici, meni pišu da platimo parking. Trebaju nam uređaji, kome idu decentralizirana sredstva? Pa Županiji! Vi mijenjate krov, a svake godine prokišnjava. Imamo problem u zdravstvu, recite koliko je ginekologa, pedijatara. Sramite se, uništili ste Dom zdravlja - grmio je Bulj.

- Nije vam to Petric, to je Rađa - prekinuo je Šimundić.

- On ga vodi, isto je to - nije se smeo Bulj.

I nastavio:

- Sve ste domove zdravlja uništili, od Brača, Šolte, Sinja, Imotskog, a naša dica idu u Osijek.

- Dosta je pitanja, šest minuta ste tu. Idite na mjesto, neka odgovori izvršna vlast - kazao je Šimundić.

Dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja je odgovorio.

- Puno toga je spomenuto. S HZZO-om je ugovorom o financiranju samo za namjenska sredstva, plaće i režije, ulaganja u renoviranje i oprema su decentralizirana sredstva. Znate da su u županiji, vi ste izglasali prema proračunu, 13,5 milijuna kuna za svih 95 objekata. U tome je sve, od pincete do digitalne opreme. Nigdje unutar toga nema sređivanja parkiranja. S nekim lokalnim samoupravama imamo odličnu suradnju. Što se tiče pedijatara, znate koliko ih je otišlo na dan ispunjenja obaveza - odgovarao je Rađa.

 U zadnjih 10 godina, dodao je, uputili su preko 110 kolega na specijalizaciju. 

- Najveći problem je motivirati ih ostati u maloj sredini. U Sinju su tri ginekološka tima, u rodilištu je u posljednjih deset godina bilo manje od 100 poroda na godinu - nastavio je Rađa.

- Tko je kriv za to - dobacio je Bulj.

Rađa je odgovorio:

- Žene koje ne žele rađati u Sinju jer na manje od 25 kilometara imaju moderno rodilište. Splitsko rodilište je najveće u Hrvatskoj. Ako se treba čekati anesteziologa za carski rez, onda je bolje ići u Split. Žene su srećom, same došle do tog zaključka i biraju Split.

Bulj je replicirao.

- Doveli ste do toga da je sinjsko rodilište 'zadesno'. A to znači da se žena porađa u Skupštini i ovdje bi rodila. Vi ste doveli do toga, a nosio je status  Prijatelj djece - rekao je i predložio da se domovi zdravlja vrate lokalnoj samoupravi.

11.19 - Dožupan Ante Šošić najavio je da počinje gradnja zapadne splitske rampe na ulazu u grad. Rok za dovršetak je 12 mjeseci. Više doznajte ovdje.

10.56 - Nakon rasprave o dnevnom redu počela su pitanja vijećnika.

10.52  - Na samom početku zaiskrilo je između Mira Bulja i Ante Sanadera. Spominjao se i Milorad Pupovac. Više pročitajte ovdje

10.27 - Na Županijskoj skupštini glavna su točka prijepora i potpredsjednici regionalnog parlamenta. HGS i HDZ, kako doznajemo, žele HSP-ovca Luku Roguljića, što nije sporno, ali oporba se još nije usuglasila. Most ne želi sudjelovati u izboru dok se Šimundić ne izjasni je li dio većine ili oporbe.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare