Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UGROŽENA VRSTA Hvarani spasili bjeloglavog supa visokog jedan metar

UGROŽENA VRSTA Hvarani spasili bjeloglavog supa visokog jedan metar

Na otoku ga nije bilo barem 50 godina

'Zove mene mom bivši učenik Juraj Zaninović, koji je inače uvijek spreman pomoći svima i kaže mi, molim te Daniela dođi do mene u štalu. Našao sam veliku pticu, ali nisam siguran o čemu se radi. Ja sam spasila malog ćuka prije par godina, imala sam veliki kavez, obožavam životinje pa nešto kao i znam o njima. Doba je maslina, svi smo u njima, i kazala sam Juraju ne mogu sad. No, on ipak kaže da bi trebala doći jer mi je poslao fotografiju na kojoj se jasno vidjelo da je na njoj bjeloglavi sup', ispričala je za 24sata Daniela Lučić (54), hvarska učiteljica.

'I ništa, ostavim sve, gajbe, pobrane masline i odmah krenem iz Poljica u Zastražišće. Usput kontaktirala Emilija Menđušića, poznatog sokolara iz Šibenika koji mi je dao kratke i jasne upute. Ptica ne bi trebala ni jesti ni piti, treba je samo staviti u kavez i transportirati s otoka na kopno', kazala je.

Upute su bile jasne, ali sama akcija prebacivanja supa iz štale u kavez, nimalo lak.

'Skinula sam jaknu sa sebe, pa je Juraj je ušao u štalu i pokrio ga mojom odjećom. Bio je vrlo težak, još me uvijek boli ruka, no putem do automobila i Juraj je morao svući svoju majicu jer nas je uznemirena divlja ptica počela kljucati', govori Daniela kako je tekla akcija spašavanja impresivne ptice koja je i zakonom zaštićena.

Malo po malo, od štale do kaveza prošlo je manje od sat vremena.

'Onda smo došli do lovaca i one su nam pomogli prenijeti supa u kavez, usput popravili puknuta vrata. Kad smo konačno stavili supa u kavez, pokrili smo ga dekama i ručnicima da ga barem malo smirimo.'

Sup je visok metar. Ali tek trebaju stručne službe procijeniti koliko ima godina i da li se radi o mužjaku ili pak ženki. No, kako je sup došao na otok?

'Emilio Menđušić mi je u telefonskom  razgovoru rekao da oni imaju fantastičan osjećaj za loše vrijeme možda i sklonio, no, ne znao odakle je došao jer nema nikakvu oznaku, kao ni prsten', rekla je.

Vijest da su dvoje otočana, Daniela i Juraj, spasili supa brzo se pročula otokom. Po sjećanju, bjeloglavog supa na Hvaru nije bila - pola stoljeća.

'Prije pedesetak godina stariji pamte da dolazi supovi iznad plaže Dubac jer tamo ima i spilja u kojoj se gnijezdili i imali mlade. tadašnji ljudi da bi im pomogli, donosili su im puhove, da bi mladi imali što za jesti', ispričala je Daniela sjećanja starijih Hvarana.

Običan dan rezerviran za berbu maslina pretvorio se u spašavanje bjeloglavog supa koje je bilo sve samo ne lako. Sup je ukrcan na trajekt i uz njega je u pratnji Juraj koji će ga predati sokolaru Emiliju Menđušiću koji bi trebao dati prvu procjenu kako je ptica završila na otoku i u kakvom je stanju.

Vaša reakcija na temu