Stožer donio odluku o zabrani prelaska hrvatske granice

Stožer donio odluku o zabrani prelaska hrvatske granice

Na snazi će biti do 15. listopada

Nacionalni stožer civilne zaštite donoio je odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja će na snazi biti do 15. listopada. Njom se zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem, odnosno osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize. 

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzev ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,  prekogranične radnike,  prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija,  putnike u tranzitu,  osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja, osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju.

Karantena/ samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(76403, "");
Pregledaj komentare
29