Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Splitski Most predlaže da se 'uredno' naplaćuje porez na kuće za odmor umjesto povećanja poreza na dohodak

Splitski Most predlaže da se 'uredno' naplaćuje porez na kuće za odmor umjesto povećanja poreza na dohodak

Smatraju kako je sramotno mala razina naplate ovoga nameta

Splitski Most predstavio je svoj prijedlog u vezi najnovijih izmjena poreznih stopa u Splitu.  Od 1. 1. 2024. sukladno Odluci vlade RH ukida se prirez. U gradu Splitu visina prireza je bila 15 %, odnosno izraženo u novcu radi se o ukupnom prihodu na godišnjoj razini od oko 15 milijuna EUR.

Trenutna vlast grada Splita odlučila je kako će ovaj manjak prihoda nadoknaditi povećanjem poreza na osobni dohodak i to povećanjem stope poreza s 20 % na 21,5 %. 

'Tim povećanjem uprihodit će oko 7,5 milijuna EUR, a ostatak, do 15 milijuna EUR, će 'podijeliti s građanima', što u konačnici znači kako će se osobni dohodci zaposlenih s prebivalištem u gradu Splitu povećati za približno 20-ak EUR. Razmišljajući o ovoj odluci, te kontrolirajući Izvješće o izvršenju proračuna grada Splita za razdoblje od I. do VI. mjeseca 2023. godine, kao i izvršenje proračuna prethodnih godina, uočili smo kako se u potpunosti u kontinuitetu, odnosno od uspostave lokalnih poreza, ne naplaćuje 'ispravno' jedan porez, a to je porez na kuće za odmor', poručuju iz Mosta.

U ovoj stranci smatraju kako je nužno da gradske službe naplaćuju porez za kuće za odmor, a time će se, navode, ne samo ispuniti zakonska odrednica naplate poreza nego će se omogućiti da se porez na osobni dohodak zadrži na razini od 20 %, čime bi se osobni dohodci građana Splita povećali za oko 40 EUR.

Poručuju i kako su više puta isticali kako sve državne i gradske službe trebaju više i bolje raditi, a na sljedećem primjeru poreza na kuće za odmor to će se to i kristalno jasno vidjeti. 

'Ovo je samo, nažalost, jedan od primjera neodgovornog odnosa prema Gradu, financijama grada, zajedničkoj imovini, a sve na štetu nas, stanovnika ovoga Grada', poručuju oni te podsjećaju kako su 5. listopada ove godine na snagu stupile Izmjene i dopune Zakona o lokalnim porezima te kako su tim Zakonom utvrđeni lokalni porezi koje naplaćuju općine i gradovi u RH. Između ostalih omogućena je naplata poreza na kuće za odmor. 

Citiraju kako je člankom 2., st 12. pojašnjeno što je to kuća za odmor: 'kuća za odmor je svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Kućom za odmor ne smatraju se gospodarstvene zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih strojeva, oruđa i drugog pribora'.

'S obzirom na to kako je zadnjim Popisom stanovništva, 2021.god., (podaci DZS) utvrđeno kako grad Split ima 59.947 kućanstava, a 77.309 stanova, to znači da se na njegovu području nalaze 17.362 prazne stambene jedinice koje se gore citiranim Zakonom moraju karakterizirati kao kuće za odmor. Ovom broju stambenih jedinica potrebno je pribrojiti i kućanstva koji se u ljetnom razdoblju pretvaraju u apartmane pa se slobodno može procijeniti kako grad Split ima oko 20.000 kuća za odmor. Odlukom o izmjeni Odluke o porezima Grada Splita (studeni 2022.god.) iznos dosadašnjeg poreza od 15 kn samo je pretvoren u eure pa se porez od 1. 1. 2023. plaća u iznosu od 1.99 EUR po m2 korisne površine kuće za odmor.

Čak i približnom procjenom kako kuća za odmor ima u prosjeku 65m2 (op.a. prosječna površina stambene jedinicu u gradu Splitu je cca. 65m2 (izvor DZS) jasno je kako se može govoriti o godišnjim prihodima u iznosu od oko 2.60 milijuna eura', izračunali su u Mostu.

U slučaju da se isti porez podigne na maksimalno dopuštenu razinu od 5 EUR/m2, dodaju, iznos ovoga poreza na godišnjoj razini bi bio 6.50 milijuna eura.

'Smatramo kako je sramotno mala dosadašnja kao i trenutna razina naplate istoga poreza. U 2022. godini ukupno je naplaćeno poreza za kuće na odmor u iznosu od 106.746 kn, odnosno naplaćen je porez za oko 110 kuća za odmor odnosno 0,55 % od ukupnog broja kuća za odmor.

U prvih šest mjeseci 2023. godini (izvor: Izvršenje proračuna od I. do VI. mjeseca 2023.) ukupno je naplaćeno 10.915 EUR poreza, odnosno isti porez je naplaćen za oko 84 kuće za odmor, odnosno naplaćeno je 0,42 % od ukupne vrijednosti poreza!

Kako se radi o apsolutnom kontinuitetu u propustu naplate poreza jasno je iz podataka za 2020. godinu kada su ukupno naplatili predmetnog poreza u iznosu od 154.119 kn, odnosno naplaćen je porez za oko 158 kuća za odmor, odnosno naplata poreza iznosi cijelih 0.79 %.

Smatramo kako se odnos prema prihodovnoj strani Grada mora promijeniti i sve zadaće u smislu naplate svih poreznih potraživanja u potpunosti izvršavati jer u konačnici radi se novcima svih nas, stanovnika grada Splita.

Kada bi se uredno naplaćivali svi postojeći porezi jednostavno ne bi bilo potrebe za povećanjem poreza na osobne dohotke u gradu Splitu, odnosno osobni dohodci zaposlenih stanovnika grada Splita povećali bi se za iznos od oko 40 EUR., a za sve to treba toliko malo - treba raditi', zaključili su iz Mosta.

Vaša reakcija na temu