Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠOK U DIOKLECIJANOVIM PODRUMIMA 'Ovdje radim već 20 godina. Ovo je grozno, drsko, bezobrazno'

ŠOK U DIOKLECIJANOVIM PODRUMIMA 'Ovdje radim već 20 godina. Ovo je grozno, drsko, bezobrazno'

Posljednja godina štandova

Dioklecijanovim podrumima zavladala je nevjerica. Zakupnici ondje postavljenih štandova - baš kao i djelatnici - još, kako su nam danas rekli, 'probavljaju' obavijest koja ih je jučer zatekla, s potpisom zamjenika splitskog gradonačelnika Bojana Ivoševića

'Sukladno dopisu Konzervatorskog odjela u Splita, od 26. svibnja 2023., u kojem je jasno navedeno kako je trenutni način korištenja Dioklecijanovih podruma u izravnoj koliziji s konzervatorskim mjerama i smjernicama zadanim prilikom izrade Odluke o komunalnom redu te da navedena lokacija nije samo javna površina, već je ujedno prezentirani arheološki lokalitet, a nadovezujući se potrebama Grada Splita za prezentacijom kulturne baštine kao i planovima Muzeja grada Splita za buduće investicije u Dioklecijanove podrume, obavještavamo vas da je po isteku ugovornih odnosa koje imate s Gradom Splitom - do 31. prosinca 2023. - potrebno ukloniti cjelokupnu opremu', poručio im je dogradonačelnik. 

Pojednostavljeno rečeno, posljednja je ovo godina 'trgovanja' u Dioklecijanovim podrumima, preostala su im svega tri mjeseca do iseljenja. Odluka je, očekivano, izazvala negodovanje. 


'Ovdje radim već 20 godina. Ovo je grozno, drsko, bezobrazno'

'Tek smo jučer dobili službenu obavijest. Izišla je i u medijima nakon što ju je gospodin Ivošević objavio na svom Facebook profilu iako tako, po mom mišljenju, ozbiljna osoba ne bi trebala komunicirati.

U komentarima se moglo primijetiti kako smatra da će se navedeno odraziti na 20 obitelji. Ja u ovoj firmi radim već 20 godina i sa sigurnošću mogu reći da je riječ o njih 50-ak, uključujući radnike. Radimo cijelu zimu. Imamo robu, a nemamo drugo prodajno mjesto, pri čemu valja napomenuti da je sezona pri kraju pa je zasigurno nećemo uspjeti prodati u ova tri mjeseca. Radnici će ujedno ostati bez posla - tko zapošljava u siječnju?! Ugrožena nam je, dakle, egzistencija', konstatirala je naša nešto starija sugovornica. 

Otkrila nam je kako su i ona i kolege na okolnim štandovima doživjele ovo kao velik šok. Upoznati su, naime, s određenim idejama o promjenama u poslovanju koji su se vodili u proljeće, a koji su se, prema njenim riječima ticali natječaja, no prvi im je ovo bio glas o potpunom 'izbacivanju' iz Dioklecijanovih podruma. 

'Pristajali smo dosad na sve što je Grad ikada tražio od nas, neovisno o gradonačelnicima koji su se izmjenjivali. Kao što vidite, svi štandovi izgledaju isto, uvučeni su da se stupovi vide itd. Apsolutno je sve ispoštovano', dodala je. 

Uvjerena je kako će se vlasnici kolektivno pobuniti kako bi pokušali promijeniti za sada izgledan ishod. Nije, međutim, suviše optimistična jer je stava kako je aktualna gradska vlast bez imalo sluha za 'male ljude'.

'Na primjeru Pazara i ugostitelja moglo se vidjeti maćehinsko ponašanje. Grozno, drsko, bezobrazno! U Banovinu se ne može ući dalje od porte, ne može se ni s kim razgovarati, pa ni telefonski, a kažu da su pristupačni građanima. Kome se mogu obratiti, kome?', zapitala se. 


'Štandovi su dio identiteta Dioklecijanovih podruma'

Nešto mlađa zaposlenica nešto je manje i isključiva. Stava je kako bi se možda 30-ak posto štandova možda i trebalo ukloniti za, kako je navela, arheološke potrebe, ali nipošto svi. 

'Oduka je trebala biti bolje promišljena jer štandovi doista pridonose atmosferi Dioklecijanovih podruma, postali su dijelom njihova identiteta. 

Podržavam pojedine poteze gradske vlasti jer je ipak učinila grad malo urednijim mjestom za život, općenito je vizura malo urednija. Ipak, brojni su nelogični, pogotovo oni vezani uz dalji centar, možemo uzeti za primjer i rušenje stabla itd.', iznijela je. 

'Prodajemo slike, ali bez magneta i narukvica ne bismo mogli živjeti'

Na jednom od štandova zatekli smo i vlasnika sasvim neraspoloženog zbog novonastalih okolnosti. Otkrio nam je kako će se za interese zakupaca boriti njih nekoliko te da bi se i ranije angažirali da su znali što ih čeka, no ni on ne vjeruje kako će uroditi plodom. Uvjerenja je, naime, kako će u konačnici ili odnijeti štandove koji su im ranije odobreni ili će ih netko naprosto doista izbaciti.

Referirao se ujedno na Ivoševićev podsjetnik kako je prve štandove u podrume postavio HDL radi promocije hrvatskih umjetnika te paralelnu konstataciju kako su umjetnine ondje iznimka, a ne pravilo, odnosno kako su Dioklecijanovi podrumi pretvoreni u suvenirnicu te najavu kako će Grad Split za potrebe samostalnih umjetnika na budućem natječaju za gradske poslovne prostore predvidjeti određen broj njih za ateljee. 

'Mi u ponudi imamo slike, ali potrebne su nam i druge stvari kako bismo imali od čega živjeti. Kao i na svim drugim turističkim destinacijama - poput Rima ili Firence - kupuju se magneti i narukvice. Umjetnici koji su tu nekoć i bili, polako su odlazili jer se umjetnine nisu mogle prodavati ni prije 10-15 godina, a pogotovo danas - ljudi kupuju ono što je jeftinije', upozorio je. 


'Ne idemo nikamo'

Zaustavili smo se na još jednom štandu, gdje smo zatekli stranog državljanina ogorčenog dogradonačelnikovom obavijesti. 

'Moramo raditi negdje. Nije fer izbaciti nas odavde i ostaviti nas sve bez posla, osobito uzmemo li u obzir koliko su nam velika davanja. Uništit će sve u gradu ne počnu li pametnije planirati', ustvrdio je.

On je, pak, nedvosmisleno poručio kako ne idu nikamo!

Vaša reakcija na temu