Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Pričali smo s ocem dječaka iz Strožanca: 'Laž je da je prijetio metalnom šipkom u školi'

Pričali smo s ocem dječaka iz Strožanca: 'Laž je da je prijetio metalnom šipkom u školi'

'Bivša razrednica govorila mu je da će završiti u domu'

Otac dječaka prozvanog za nasilje u Osnovnoj školi Strožanac, čiji su podaci poznati redakciji Dalmatinskog portala, odlučio je rasvijetliti okolnosti slučaja koji je odjeknuo u javnosti. 

Naime, kako smo ranije izvijestili, prošloga tjedna dio roditelja i djelatnica škole tvrdili su kako je na nastavi prijetio metalnom šipkom i uz povike da je novi 13-godišnji dječak koji je počinio masakr u beogradskoj školi, zbog čega je intervenirala i policija. Naveli su, među ostalim, i da se ne radi o izoliranom primjeru, već o dugotrajnom problematičnom ponašanju, zbog kojeg je kompletan razred bojkotirao nastavu. Pritom su oštro prozvali ravnateljicu Žanu Prižmić kao i stručne službe za izostanak promptne reakcije. 

Premda isprva nije planirao reagirati, oca su javna prepucavanja - koja su, inače, poprimila i političku konotaciju - nagnala na suprotno. Rekao nam je kako su plasirane potpuno iskrivljene informacije, a kako bi njegova šutnja podrazumijevala da su ispravne. 

'Prijetila mu je policijom, govorila mu da će završiti u domu…'

Dječaku je dijagnosticiran ADH. Iz tog razloga dodijeljena mu je asistentica. Otac je napomenuo kako nije pored njega zbog gradiva, već da ga smiri ako se ukaže potreba za tim. 

Prije no što je obrazložio prošlotjedni 'incident', istaknuo je kako je problem znatno dublji te kako seže iz perioda kada je njegov sin bio u drugom razrednom odjelu. Na njegov zahtjev - s kojim se složila i njegova supruga, odnosno majka - u travnju je prebačen u trenutni. Zbog narušenih odnosa, ispričao nam je, to je bio logičan potez. Nije mu lako palo, ali, naznačio je, druga su ga djeca prihvatila i brzo se priviknuo. 

'Na neki je način eskaliralo jer bivša razrednica više nije mogla s njim, vjerojatno joj je smetalo što mu je trebalo više pažnje. Prigovarala bi mu jer bi ponekad kasnio pokoju minutu, a kasnio bi zato što i trenira te autobusom ide u jednu udrugu u Splitu koja mu pomaže s učenjem. Kad bi se opravdavao, uzvraćala bi mu da laže te da mu ništa ne vjeruje. Fotografirao je, primjerice, odlazak u WC da bio joj dokazao da je bio u WC-u, a ne drugdje, a kad joj je pokazao fotografiju, dobio je ukor. Po tom je principu dobio tri ukora - bez obrazloženja i bez poziva roditelja na razgovor. 

Nismo 'skakali' na takve stvari sve do situacije u kojoj je došlo do naguravanja s jednim prijateljem. Govorilo se da ga je gušio, ispostavilo se da nije. Razrednica je sazvala sastanak na kojem su bile stručne službe, bez ravnateljice, na kojem je predložila da ga se prebaci u školu za djecu s posebnim potrebama, što moje dijete nije.

Prijetila mu je policijom, govorila mu da će završiti u domu, okretala mu klupu prema dvorištu umjesto prema ploči, stalno ga slala u zadnju klupu… Muka mu je bila ići u školu, izmišljao kako ga boli zub - ispalo je da mu se djeca rugaju da je zaostao jer je prosula priču među djecom o udruzi u koju ide učiti', izložio je.

Spomenute mjere izrečene dječaku ukinute su nakon dolaska prosvjetne inspekcije. Razlog je tome ne samo nepoštivanje procedure koju su naveli naši sugovornici prethodno, već i, kako je podcrtao, 'smiješni razlozi' za njihovo donošenje uopće. 

'Kada su ukinute, intenzivirali su se problemi. Ne znam je li joj povrijeđen ego ili što već, ali nakon toga počela je prozivati nas kao obitelj uz tvrdnje da je dijete po ulici, oko škole i bez ikakve kontrole. Bili smo primorani zaštiti se, stoga smo je prijavili policiji, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prosvjetnoj inspekciji, pravobraniteljici za djecu, Centru za socijalnu skrb', pojasnio je.

Metalna šipka ili ipak ne? Evo što se dogodilo prošlog četvrtka

Na naš izravan upit, izričito je negirao da je dječak prošlog četvrtka došao s metalnom šipkom na nastavu, a osobito da je njome i prijetio. 

'Kao roditelj prvo preispitujem svoje dijete, pa onda dalje sagledavam situaciju. Ja sam za istinu - ako postoji problem, potrebno je reagirati, ali ovo nije istina.

Sporna šipka je vijak od desetak centimetara. Na satu njemačkog, što može posvjedočiti i asistentica - neutralna, odrasla, odgovorna osoba - kako je nemiran, bilo mu je dosadno, kuckao je njime u rub stola. Profesor mu je rekao da predmet spremi, što je on i učinio, a nakon čega se sat normalno nastavio. Kasnije je netko njegovoj sadašnjoj razrednici rekao da je prijetio, nije rečeno na koji način. Ona je pak pozvala policiju bez konzultiranja s pedagoginjom, psihologinjom, ravnateljicom. Čak je i profesor na sastanku koji smo imali u petak izjavio da bi prvi digao alarm da se radilo o opasnoj situaciji. 

I policija je vidjela navodnu šipku. Nije je izuzela, već stoji u jednoj vrećici u školi. Čuo sam i nesuvisli komentar da je možda netko podvalio vijak po šipku', naveo je. 

Napomenuo je kako bivša razrednica nije bila na sastanku ravnateljice, stručnih službi i roditelja na koji se referirao, i to zato što je neposredno prije otvorila bolovanje. Otkrio nam je ujedno kako su se na tom sastanku smirile tenzije, a da se njemu i supruzi dio roditelja naknadno i ispričao. 

'Rekli su da nam nisu svi roditelji na jednoj strani. Kazali su nam - a jedan otac to i potvrdio na sastanku - da su iz Vijeća roditelja tijekom vikenda vršili pritisak na ostale da ne pošalju djecu u školu. Uporište za svoje postupke pronašli su navodnom zataškanom incidentu od prije par godina na koji navodno ravnateljica i stručne službe nisu reagirali. Shvatio sam da žele ravnateljicu maknuti pošto-poto', konstatirao je naš sugovornik. 

U razgovoru za Dalmatinski portal otac prozvanog dječaka zaključio je kako mu je načinjena velika šteta. Premda nigdje u javnom prostoru nisu navedeni njegovo ime i prezime, sve indicije upućuju na njega. Supruga i on, stoga, ne mogu se pomiriti s nepravdom te će se, najavio je, morati pravno štititi. 

'Moje dijete najviše ispašta. S njim se radi, ispunjen mu je dan, nije problematičan na nogometu, dječjim rođendanima, nigdje… Sve je ovo jedna ogromna laž, istraga će to pokazati. 

Škola nam je jako pomogla pri pružanju potrebne pomoći za dijete i izvan nje same. Zahvaljujem ovim putem ravnateljici i stručnim službama! A tko je ravnatelj i tko će biti - nije ono što mene zanima. Moj je jedini interes da se adekvatno postupa prema djeci', poručio je.

Vaša reakcija na temu