Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Recept bespravnih graditelja: Istrpi malo sramote i eto ti milijuna
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Recept bespravnih graditelja: Istrpi malo sramote i eto ti milijuna

Ponašanje obitelji Đogaš na Kašjunima, one iste koja nam je još davno podarila betonska čudovišta na padinama Marjana, tužno je predvidivo. Ziđaj kako god znaš, problemi se naknadno uvijek riješe

PONEDJELJAK Beznatječajko

Tjednu kvotu političke bizarnosti ponovno je ispunio splitski SDP: sad kada je izgubio bitku oko nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova, gdje je gradonačelnik na koncu bez problema instalirao svoje i 'svoje' ljude s javnog poziva, gospoda s Bačvica prebacila su se na grintanje oko imenovanja novih članova školskih odbora.

Ponovno su uvrijeđeno frknuli i ponovno se povukli iz procesa.

Njihova volja, naravno - možda u cijelom tom kaosu 'programske suradnje' i izigravanja oporbe iz pozicije vlasti ima neke logike i smisla.

Samo što to ne vidi nitko mimo njih.

No posebno je zgodno da im je kao izgovor za odustajanje od sudjelovanja u kadrovskim križaljkama ovaj put poslužilo ime Tomislava Bogovića, neobično otvorenog bivšeg kolege kojega su tko zna koliko puta pokušavali izbaciti iz partije, a kojega je Puljak sada namjerio postaviti u jedan školski odbor. 'Nemamo problema s time ako gradonačelnik smatra da je Baldasarov ravnatelj DES-a njegov vlastiti izbor i kadar', pojasnili su iz SDP-a.

Maštovito kadroviranje, sada već znamo kako ćemo nazivati zadnja preostala dva člana ove stranke u Gradskom vijeću. Goran Kotur će, recimo, biti 'Baldasarov predsjednik Upravnog vijeća Park šume Marjan' - da ne idemo dublje u prošlost i njegovo parkiranje na posao u Lučkoj upravi - a Davoru Matijeviću lijepo bi pristajala titula 'Baldasarovog referenta iz Stanouprave'.

I jednome i drugome prezime bi moglo biti 'Beznatječajko', tako nekako.

UTORAK Đogaši

Familije Đogaš sjećamo se još otprije dvadesetak godina, kada su visoko na južnim padinama Marjana podigli tri stambene zgrade koje su se nalazile visoko na listi bespravnih objekata, da bi godinama kasnije i uz intervenciju iz Zagreba bile čudesno legalizirane.

Bili bismo ih zaboravili da nam pogled svako malo ne skrene ne golemi betonski bedem na rubu šume, ali ovog tjedna i sami su se potrudili ponovno doći pod svjetla  reflektora.

Spustili su se sve do Kašjuna, gdje su kupili vilu iznad plaže i po svemu sudeći krenuli u novi bespravni pothvat, ponovno u zaštićenoj zoni Marjana, navodno bazen.

Što točno ziđaju teško je detektirati jer je netko od njih najprije ispalio čuvara prirode, ne pustivši ga u nadzor, a onda i ušao u sukob s policijom jer 'ne priznaje Zakon o zaštiti prirode'. Mašala, čestitamo.

Kratko privođenje njima samima vjerojatno ne predstavlja ništa više od banalnog troška postupka, jer imaju oni iskustva u tome: treba samo izdržati malo gnjavaže prije nego što stignu najprije legalizacija, a onda i milijuni.

SRIJEDA Marinić

Gradski vijećnik Srđan Marinić napokon je dobio titulu vezanu uz Marjan, jedinu temu o kojoj je ikada igdje govorio: postao je gradonačelnikov 'koordinator za zaštitu i očuvanje Park šume Marjan'.

Besplatno.

Potez na prvu zvuči logično, kad ga zbog nedostatka fakulteta nije mogao staviti za ravnatelja, pa čak ni u Upravno vijeće, Puljak mu je dao funkciju koja barem djelomično predstavlja ispunjenje Marinićevih mokrih snova.

Kako će to funkcionirati u stvarnosti, ipak tek treba vidjeti. U pravnom sustavu nadležnosti među institucijama ipak su jasno i precizno određene i dosad nisu predviđale nikakvog 'koordinatora', a pogotovo ne gubernatora što bi, realno, ovaj bivši aktivist mogao postati.

Jer bit će on iznad svih, pa i onih na funkcijama na koje je možda htio, ali formalno nije mogao zasjesti.

ČETVRTAK Zabit

Vezivanje brodova na Zapadnoj obali sada je i službeno nezakonito - jer je nakon multimilijunske kazne za protekle godine sada stigla i izravna zabrana od strane inspektora - no to i dalje ne znači da ono ne može biti besplatno.

I jest, dovoljno je prošetati u uvjeriti se svojim očima.

Sedam ili osam mjeseci uoči nove turističke sezone u realnom vremenu možemo gledati kako će se razvijati nova splitska sramota, nesposobnost da napokon definiramo i pošteno naplatimo resurs koji nas je stajao skoro sto milijuna kuna. Devet godina, punih devet godina nije bilo dovoljno za promijeniti jednu pišljivu odredbu u GUP-u i Splitu omogućiti sadržaj koji svaki normalan i ambiciozan grad na moru naprosto treba imati.

Michael Jordan, kažete? Možda čovjek navrati i idućeg ljeta - samo se ne trebamo reklamirati kao 'metropola Mediterana' nego kao zemlja Trećeg svijeta…

PETAK Otpad

A čak ni tamo, u afričkim zabitima za koje se ljutimo kada ih stave u istu rečenicu sa Splitom, postotak odvajanja otpada vjerojatno veći od naših mizernih 5,8 posto.

I da smo se trudili, vjerojatno ne bismo uspjeli biti gori: uspjeli smo postići da gledamo u leđa ama baš svakom većem gradu u Hrvatskoj.

I još kada znamo da se svo naše smeće istovara - i još uvijek godinama će se istovarati - gotovo pa u centru grada, na Karepovcu, onda je jasno zašto nas povremeno nazivaju gradom s posebnim potrebama.

Dok se ne ubijemo do kraja, nećemo se opametiti.

SUBOTA Blagajna

Mjeseci i mjeseci trebali su novoj gradskoj vlasti za skontati da u proračunu neće biti dovoljno love za sve i da bi valjalo malo bolje pretresti proračun i blagajnu, pa otići u minus i zadužiti grad za oko 130 milijuna kuna.

Još u predizbornoj kampanji na proljeće govorili su o prenapuhanom i nerealnom budžetu, najavljivali su rezanje troškova, a evo ih sada na Svisvete s revolucionarnim otkrićem da su ipak sve potrošili do kraja.

Problem nije dramatičan jer Split je još uvijek grad koji gotovo nema dugova, posluje više ili manje uredno i ne prijeti mu opasnost ni od veće ovrhe, a kamoli bankrota.

Ali da se moglo ranije reagirati - bogme i jest.

NEDJELJA Lajanje

U šizofrenim političkim okolnostima rebalans proračuna bez problema će proći na Gradskom vijeću, a kladili bismo se da će jednako biti i s proračunom za iduću godinu: još uvijek smo u fazi da imamo vlast u kojoj polovica ljudi i stranaka uopće ne želi sudjelovati, niti se smatrati njenim dijelom, ali su u isto vrijeme dovoljno mudri - ili bezmudi, ovisno o perspektivi iz koje se promatra - da ništa konkretno u tom smjeru ne žele učiniti. Ne isplati im se, odnosno boje se novih izbora.

Lajanje i kokodakanje na Facebooku ne računamo.

Vaša reakcija na temu