Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Tupavost
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Tupavost

…ili kako je ravnatelj javne ustanove za Marjan umislio da je glazbeni urednik

PONEDJELJAK Žnjan

Šef HDZ-a Tomislav Šuta sazvao je novinare na Žnjan pa mu je gradonačelnik Ivica Puljak odgovorio svojim okupljanjem u još ranijem terminu, valjda da bi prvi napokon objavio ono što smo ionako znali: jedan od najvećih splitskih projekata u novijoj povijesti neće započeti do ovog ljeta. Zbog spore procedure ili nesnalaženja u Banovini, sada je zapravo svejedno.

I tako je Puljak objavio komično sročenu vijest da 'projekt uređenja Žnjana ide po planu, radovi započinju nakon sezone', dok je Šuta nekako uspio doći do zaključka da je 'grad pretrpio štetu' - valjda zato što je s Vladom potpisan ugovor o koncesiji, na što su ga upravo iz HDZ-a lani pozivali, i zato što je na osnovu istog tog dokumenta i silom zakona raskrstio s ugostiteljima na ovoj plaži.

Jednu pametnu Šuta je ipak prozborio: od tog potpisa teče rok od tri godine za dovršetak 35 milijuna eura vrijednog projekta i zapravo je to jedina opasnost koja prijeti.

Koja bi se mogla anulirati ako oporba nastavi, za razliku od ranijih sličnih prigoda, gurati i požurivati velike gradske projekte umjesto da ih koči.

Kafići bi se, kažu, ovog ljeta nekako mogli pojaviti na Žnjanu, još privremeniji od onih dosadašnjih privremenih, ali oko toga će se ova dvojica vjerojatno poklati idućih tjedana. Ako ništa onda folklora radi.

Valjda samo u ovom gradu nastupa katastrofa i smak svijeta ako nemaš priliku lokati i žderati na kupanju.

UTORAK Sličice

HDZ ne bi bio HDZ da u roku od nekoliko sati ne bi prolio mlijeko: kada su iz Banovine medijima poslali šarene sličice Žnjana kakav bi trebao izgledati za godinu ili dvije, uvrijeđeno su se oglasili i to proglasili njegovom dosad neviđenom akrobacijom.

'Rendere budućeg uređenja Žnjana koje je gradonačelnik Andro Krstulović Opara predstavio prije punih pet godina danas je gradonačelnik Puljak ponovno predstavio', zavrištali su iz Sinjske. Kao da nikad nisu čuli za pojam 'kontinuitet'.

Pa u tome i jest poanta, zaboga.

SRIJEDA Sobe

U međuvremenu se grad lagano budi iz zimskog sna, paralelno se štemaju zidovi i nabijaju cijene noćenja - toliko da je, evo, za vikend Ultra festivala već gotovo nemoguće pronaći noćenje za manje od dvije tisuće kuna. Mašala.

Neka ljudi zarađuju, nema problema, ali onda bi bilo dobro da malo manje kukaju - recimo baš nas zanima kako bi to komentirala donedavna šefica među iznajmljivačima Martina Nimac Kalcina koja je donedavno zapomagala kada im je podignut onaj gradski bijedni paušal na dvjesto eura po krevetu. Godišnje. I to samo za strogi centar grada.

'Dizanje paušala napamet samo zato što netko kaže kako vlasnici apartmana u Palači imaju ogromne cijene i puno zarađuju nema nikakve logike ni razuma', govorila je tada Nimac Kalcina.

Da država ima normalne propise, ni po' muke riješiti problem: iznajmljivači bi svome gradu mogli ostaviti, recimo, jedan posto prihoda i mirna Bosna. 

Ali kako uglavnom živimo u nelogičnim uvjetima i nenormalnim okolnostima, tako je očekivano da nam baš svatko može prodavati pamet i predstavljati se žrtvom.

ČETVRTAK Bučević

Ravnatelj Opere Jure Bučević u kazalište je došao kako je došao - znamo, iz Kerumove kvote točno u trenutku kada je ovaj ucjenjivao HDZ i prijetio raspadom gradske vlasti - ali iz kazališta bogme odlazi gospodski. 

'Budućeg intendanta poznajem dugi niz godina i smatram da je Split dobio odličnu osobu. Njemu i budućoj ravnateljici želim uspješan rad i slobodu umjetničkog djelovanja izvan kuće koju ja nisam imao. Došao sam kao gospodin, odlazim kao gospodin, čista obraza i uzdignute glave. Bez ponižavanja, vikanja i vrijeđanja, a HNK Split će uvijek bit moj drugi dom', objavio je između ostalog Bučević. 

Šteta, rekli bismo, da se njegovim primjerom ne vodi sam intendant Srećko Šestan, koji se svog direktorskog položaja grčevito drži sve unaprijed predodređenog kraja - makar, kako nam kažu, samu fotelju posljednjih tjedana i mjeseci fizički baš i ne grije…

PETAK Vijećnica

Stara gradska vijećnica na Pjaci otvorena je, friško obnovljena, prije skoro pa dvije godine - a već tada bila je javna tajna da je bivša gradska vlast požurivala radove kako bi imala povod za paradiranje i promociju neposredno uoči kraja mandata, odnosno novih izbora.

Pa su tako - mimo ozbiljnih upozorenja samih izvođača - naredili da se parketi postavljaju na neosušeni estrih. Po sistemu 'drž' vodu dok izbori ne prođu', nakon dvije izložbe stavljen je ključ u bravu i sada nam valja iskeširati milijun i kusur kuna za popraviti stvar. Čestitamo.

U ovom skupom predizbornom igrokazu jasno je tko snosi odgovornost: riječ je o nadzoru radova, kvalificiranom i plaćenom za spriječiti upravo ovakve svinjarije. 

Kojeg vraga im služi pečat ako njime štambiljaju što god im netko poturi?

SUBOTA Centar

Gradonačelnik Puljak vikend je ponovno potrošio na predizbornu kampanju svoje i suprugine stranke Centar, opet u Zagrebu i opet na nekakvoj konferenciji. 

Hotel Westin valja je bliže oltaru i nacionalnim medijima, makar Centar zato bio stotinama kilometara udaljen od 'centra svita'…

NEDJELJA Koncert

'Odluka je moja, ja sam je donio i imam to pravo. Glazba Željka Samardžića nije primjerena Sustipanu', reći će ravnatelj Javne ustanove Marjan Marko Pejnović, baš onako odlučno i decidirano, pokušavši obrazložiti jedan tupavo nepromišljen potez.

Već istu večer glazbeni urednik Pejnović povukao se i pokušao relativizirati vlastite riječi, a već dan kasnije iz Banovine su krenuli i nemuštu akciju kontrole štete i pokušali objasniti da je za zabranu koncerta zapravo kriv sam organizator jer mu - kako to obično biva u zadnjih dvije godine ove vlasti - 'fali još samo jedan papir'.

Problem s koncertom bit će uspješno riješen, u to ne sumnjamo, ali problem tupih kadrova ostaje…

Vaša reakcija na temu